Oblak protiv Mesija (©Reuters)
Oblak protiv Mesija (©Reuters)

Oblakova oda Mesiju posle 644. gola: Uvek te gleda, sve na terenu vidi, a ne možeš da predvidiš šta će da uradi

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.12.20. | 08:45

“Ako ima dan, ako je u formi, onda nije bitno kakav si ti. Moraš da se pomiriš da će sve zavisiti od njega”, kaže golman Atletika

Čovek zvani rekord – Lionel Mesi. Još jedan mu je u džepu od utorka uveče: najviše golova za jedan klub u istoriji fudbala.

Do juče je vlasnik rekorda bio Pele, po mnogima najveći igrač sveta svih vremena. Od danas je vlasnik Mesi, po mnogima najveći igrač sveta svih vremena.

Izabrane vesti

Godinama unazad mnogi o Argentincu pričaju u superlativu, hvale ga na sva usta, veličaju. Ali, način kako je Jan Oblak pričao za Skaj Sport o Lionelu Mesiju je zaista jedinstven. Najbolji golman sveta, po mnogima, sa divljenjem je govorio o čoveku protiv kojeg na terenu nema “protivotrov”.

Otkrio je Slovenac šta je to toliko jedinstveno kada je prva zvezda Barselone u pitanju.

Mesi me uvek gleda u noge. Ako napravim jedan korak, on će videti i šutiraće na drugu stranu. Zato je najbolji. I zato je teško protiv njega. On to ne pokazuje, ali sve vidi. Uvek te posmatra. Njegove oči su na lopti, ali vidi u svakom trenutku šta radiš. Mislim da vidi baš sve na terenu”, počinje priču Oblak.

Na 17 utakmica protiv Mesija, golman Barselone je samo tri puta sačuvao gol. A, Lionel je deset puta bio strelac.

Mnogo golova je postigao protiv mene. Premnogo. Ali, on je veliki igrač, neverovatan, najbolji. Mnogo puta se desilo da postigne gol, a vama nije jasno sa kakvom lakoćom to čini Niste bili ni blizu da odbranite. Ponekad se čini kako samo pošalje loptu u gol, da je čak nije ni šutnuo”.

Mesi je tri puta postigao gol protiv Atletika u 86. minutu, kada se činilo da je utakmica rešena, da više ništa ne može da uradi.

Čudno je to. Ponekad misliš kako kontrolišeš meč, držiš ga pod kontrolom, ali u sekundi on sve preokrene, postigne gol i Barselona pobedi. Nekada ga i ne vidiš na terenu, pa pomisliš da ne vreba od njega nikakva opasnost. I onda postigne gol. To nam se desilo prošle sezone. Moraš da budeš sve vreme 100 odsto koncentrisan”.

Taktika protiv Mesija koja je delotvorna, po Oblakovom mišljenju – ne postoji.

Mi golmani sve vreme vičemo, sugerišemo defanzivcima da im pomognemo, ali je teško kada je Mesi na drugoj straini. Igrači odbrane daju sve od sebe da ga zaustave, ali je to taktički jako teško, jer nikada ne znaš šta će da uradi. Sve što možeš da uradiš je da igraš snažno i da ga ni ispuštaš iz vida sve vreme. Da probaš da mu oduzmeš loptu, ali bez faula u blizini šesnaesterca, jer sjajno izvodi slobodne udarce. On je fantastičan u svemu. Ako si mu blizu, proći će te. Ako si daleko, šutiraće. Nije lako odlučiti kako da se braniš protiv njega jer je nepredvidiv. Nemoguće je”.

Golmani uvek rade analize protivničkih igrača, gde vole da šutiraju, gde obično šalju loptu.

Anticipacija zavisi od igrača, jer ima onih kod kojih je lako predvideti gde će da šutiraju. Ima i onih koje je teže pročitati. A, ima i – Mesi. Kod njega je nemoguće predvideti, a malo je igrača koji imaju takve mogućnosti s loptom kao on. Nikada ne možete da pročitate ni kada, ni gde će da šutira. Problem sa Mesijem je što kod njega ne možete da predvidite ništa. Nikada”.

I baš to: ima igrača kod kojih se zna iz kojih zona šutiraju, a iz kojih to nikada ne čine. Osim kod jednog…

“I to je veliki problem protiv njega. Možda dvojica-trojica defanzivaca će ga napasti da probaju da mu uzmu loptu, a on će lagano da je doda drugom igraču i tako će doći do gola. Čekaš kada će da šutira, čekaš kada će da doda, čekaš da vidiš šta će da uradi na terenu. Šut, pas, dribling? Ponavljam se, ali – nemoguće je predvideti”.

Donekle je lakše, kaže Oblak, kada su sitacije jedan na jedan sa Mesijem.

Ako padneš, bocnuće je preko tebe. Ako stojiš, šutiraće kroz noge. Ako kreneš desno, gađaće levo, ako odeš levo – probaće desno. A, kod jedan na jedan situacija najvažnije je da čekaš do poslednje sekunde. Ne smeš ništa prebrzo da uradiš, već da čekaš i gledaš loptu. I moraš da imaš sreće...”

Pa, šta raditi onda na terenu protiv toliko nadmoćnog igrača? Slovenac nema neki poseban odgovor.

Kada igraš protiv najboljeg, znaš da moraš i ti tog dana da budeš na svom najboljem izdanju. Ali si svestan da postoji mogućnost protiv takvog igrača da ćeš primiti gol. Ako uradi sve što ume, onda je nemoguća misija zaustaviti ga. Ako ima dan, ako je u formi, onda nije bitno kakav si ti. Previše je talentovan. Prosto, moraš da se pomiriš da će sve zavisiti od njega”.

Letos je postojala mogućnost da Mesija više ne bude u Španiji, da ode u neki drugi klub. Biće takve opcije i narednog leta. Ako se to desi, kaže Oblak, Barselona će biti neki drugi klub.

Neki dobri igrači su odlazili iz Barselone, drugi dobri igrači su došli. Nije im lako, nije ni Mesiju. Ali pokazaće on zašto je najbolji, siguran sam u to. Pa i ako ne odigra jednu-dve utakmice najbolje, opet će pokazati zašto je najbolji, čini to već 15 godina. Barselona mora da bude srećna što je i dalje u njenim redovima. Osvojio je mnogo trofeja u njenom dresu, postigao mnogo golova. Barsa bez Mesija bi bila nešto potpuno drugačije”.

Lionel Mesi – 644 gola u dresu Barselone. I biće ih još.

Siguran sam da će postići mnogo više golova od ovih 644, iako je i to ogroman broj. To je fenomenalno dostignuće. On je najbolji i samo na takav način mogu da govorim o njemu. Mogu da mu čestitam na svemu i poželim sve najbolje i da postigne još mnogo pogodaka. Samo ne protiv mene”, poručio je Jan Oblak, golman Atletika i po mnogima – najbolji na svetu.

 


tagovi

PrimeraAtletiko MadridBarselonaJan OblakLionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara