Frenk Lampard (Reuters)
Frenk Lampard (Reuters)

Očajnički ili ne, ali Lampard se vratio u Čelsi

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.04.23. | 13:51

Pokušaće da ugasi požar

Čelsi je i zvanično potvrdio novog trenera. Vratio se Frenk Lamaprd.

Verovatno najbolji igrač u istoriji kluba, najbolji strelac, legendarni kapiten, a kasnije i solidan trener je opet u svojoj kući. Ovoga puta kao vatrogasac posle smene Grejema Potera. Da spasi što se spasiti može... Nekome to deluje kao očajnički potez kluba koji od letos nema pravi kurs, nekom deluje kao najbolje rešenje za aktuelnu situaciju.

Izabrane vesti

Otkako su letos Amerikanci preuzeli klub od Romana Abramoviča, Čelsi je potrošio preko 600.000.000 evra na pojačanja, promenio dvojicu trenera kojima je morao da isplati odštete, ispao je na startu oba domaća kup takmičenja, u Premijer ligi se nalazi na 11. mestu na tabeli sa malim šansama za Evropu pošto je dao samo 29 golova na isto toliko utakmica... Jedina svetla tačka je bila Liga šampiona u kojoj su dogurali do četvrtfinala gde ih čeka Real Madrid.

Ceh su prvo platili Tuhel, pa njegov naslednik Poter. Čelsi se po drugi put u sezoni našao u situaciji da panično traži novog trenera ali se ovoga puta odlučio za nešto skromnije rešenje. Sa Lampardom je dogovoreno da privede sezonu kraju i nikakvih pregovora oko nastavka saradnje nije bilo.

Čelsi i dalje cilja neko veliko trenersko ime od leta. Obavljeni su prvi razgovori sa Luisom Enrikeom, novi direktor Kristofer Vivel nogama i rukama gura zemljaka Julijana Nagelsmana sa kojim je radio u Lajpcigu, a u klupskim prostorijama se diskutovalo i o imenima Lučana Spaletija (Napoli), Rubena Amorima (Sporting), Olivera Glasnera (Ajntraht) i Maurisija Poketina koji je slobodan. Povratak Antonija Kontea, Žozea Murinja ili dovođenje Roberta De Zerbija iz Brajtona nisu opcije.

Kratkoročno rešenje za sada je Lampard koji je jutros stigao u trening centar u Kobamu i vodiće današnji trening.

Za početak, ovaj potez klupskog rukovodstva je naišao na odobrenje većine navijača koji gaje velike simpatije ka Lampardu. Doduše, više kao bivšem igraču nego kao bivšem treneru...

Lampard je trenersku karijeru počeo u drugoligašu Derbiju koji je vodio godinu dana i onda je preuzeo Čelsi u teškom momentu. Londonski klub je tada bio kažnjen zabranom registracije novih igrača pa Lampard nije imao mogućnost da pojača ekipu. Ali, zato je afirmisao igrače iz Čelsijeve akademije poput Mejsona Maunta, Risa Džejmsa ili Bilija Gilmora.

U prvoj sezoni je doveo klub do finala FA Kupa i plasmana u Ligu šampiona, a posle bombastičnog prelaznog roka (Zijeh, Haverc, Verner, Čilvel, Mendi...), dobro je počeo i drugu. Čak je bio i prvoplasirani u Premijer ligi neko vreme ali je onda usledila serija kritičnih rezultata koja ga je koštala otkaza posle godinu i po dana na klupi Plavaca. Nasledio ga je Tuhel i odmah osvojio Ligu šampiona.

Lamparda je karijera kasnije odvela u Everton u kojem se zadržao godinu dana i otpušten je u januaru posle slabih rezultata. Od tada je slobodan i nije mnogo razmišljao kada je stigao poziv sa Stamford Bridža.

Očekuje se da debituje već u subotu protiv Vulverhemptona, a onda ga čeka mnogo teža misija. Gostovanje Realu u Madridu u četvrtfinalu Lige šampiona.

Liga šampiona je jedina šansa za spas Čelsijeve sezone i navijači se nadaju sličnom efektu kao kada je Roberto Di Mateo preuzeo Plavce u teškoj situaciji i na opšte iznenađenje ih doveo do prve titule prvaka Evrope u klupskoj istoriji.

Iako se od Lampardovog odlaska iz Čelsija promenio priličan broj igrača, tu su i dalje neki igrači koje dobro poznaje poput Maunta, Džejmsa, Haverca, Kepe, Kantea, Kovačića, Aspilikuete... A verovatno je i on zreliji i pametniji za neka ranija iskustva.


tagovi

Frenk Lampard

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara