Giljermo Očoa (©Reuters)
Giljermo Očoa (©Reuters)

Očoa ne planira da stane, iz Italije gleda ka svom šestom Mundijalu

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 17:50

Salernitana predstavila meksičkog golmana, koji je otkrio da razmišlja o učešću na Svetskom prvenstvu 2026, iako će mu tada biti 41 godina

Meksiko je, kao jedan od organizatora turnira sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom, automatski obezbedio učešće na Svetskom prvenstvu 2026, a Giljermo Očoa planira da i po šesti put u karijeri bude učesnik smotre najboljih planetarnih reprezentacija. Iako će tada imati 41 godinu, sjajni golman veruje da će moći da se izbori za mesto u selekciji svoje zemlje.

Na Mundijalu u Kataru pokazao je da i dalje ima panterski refleks, što mu je donelo poziv iz Serije A. Salernitana ga je angažovala do kraja sezone umesto povređenog Luiđija Sepea, uz opciju produžetka saradnje na još godinu dana.

Izabrane vesti

Klub iz Kampanje u četvrtak je predstavio iskusnog čuvara mreže, koji je kao razlog dolaska za mnogo manju platu nego što je imao braneći prethodne tri i po sezone za Klub Ameriku (navodno je u domovini zarađivao 4.400.000 dolara godišnje, a sada će za šest meseci dobiti 450.000 evra) naveo iskrenost i program koji mu je izložio nekadašnji golman, danas sportski direktor Salernitane, Morgan De Sanktis.

"Kada se pojavila mogućnost da branim u Seriji A, nisam mogao da kažem 'ne'. Sportski direktor mi je objasnio program koji klub ima i odmah zadobio moju pažnju, Imao sam i druge opcije za nastavak karijere, od klubova iz drugih liga, ali čim se završilo Svetsko prvenstvo odlučio sam da prihvatim ovaj interesantni projekat. Zaista sam srećan zbog dolaska ovde, dodatan razlog su i navijači koji prave sliču atmosferu kao na stadionima u Meksiku. Pokušaću svojim iskustvom da pomognem ekipi da ostvari ciljeve", izjavio je Očoa.

A primarni cilj je izboriti opstanak u Seriji A, u koju se Salernitana vratila prošle sezone posle 23 godine. Trenutno se planovi odvijaju po planu, pošto je Granata na 12. mestu Serije A sa 10 bodova iznad zone ispadanja.

"Želimo što pre da osiguramo opstanak, moramo da se pobrinemo da ovaj klub što duže bude deo najbolje italijanske lige", istakao je Meksikanac.

Očoa je sa 37 godina treći najstariji igrač Serije A. Ispred njega su samo Sampdorijin napadač Fabio Kvaljarela (39) i Interov golman Samir Handanović (38). Ne sprečava ga to da razmišlja o Mundijalu u domovini.

"Bez obzira na trenutak, pozitivan ili negativan, uvek moram da budem profesionalac koji poštuje klub za koji igra. Upravo zbog tih mojih karakteristika nadam se da ću igrati na svom šestom Svetskom prvenstvu".

Italija je kroz istoriju poznata po sjajnim golmanima, a Meksikanac je istakao samo neke od njih.

"Među onima čije su me odbrane fascinirale su Đanluka Paljuka, Frančesko Toldo, Đanluiđi Bufon, a ne mogu da ne pomenem i našeg direktora De Sanktisa koji je, takođe, bio na visokom nivou".

Poznata je Serija A i po kvalitetnim napadačima. Već na svom debiju Očoa će naspram sebe imati Olivijea Žirua i RafaelaLeaa iz Milana.

"Poštujem sve, ali se ne plašim nikoga. Naravno da italijanski fudbal i dalje ima izuzetne napadače. Počinjem protiv Žirua i Leaa, a tu si i Interov Lautaro Martinez, Juventusov Arkadijuš Milik, kog dobro poznajem, zatim Irving Lozano iz Napolija, koji mi je saigrač u nacionalnom timu. Ponosan sam što ću moći da se suprotstavm takvim igračima".

Giljermo Očoa je tokom karijere u Evropi već branio za Ažaksio, Malagu, Granadu i Standard iz Liježa. S obzirom na to kako je tokom svetskih prvenstava čuvao gol Meksika, očekivalo se da će imati i zvučniji CV.

"Nezgodno je za velike evropske klubove da dovode golmane iz Južne Amerike, jer ne mogu da ih registruju kao igrače iz Evropske unije. Ja sada imam španski pasoš, pa je lakše. Imao sam i pre ponude za zanimljive avanture u top klubovima, ali je birokratija predstavljala problem", objašnjava Očoa.

Osvrnuo se novi golman Salernitane i na to zašto je potpisao kratkoročan ugovor.

"Postoji opcija za produžetak na još jednu sezonu. Ugovor na šest meseci je bio predlog menadžmenta, De Sanktis je bio vrlo jasan u pregovorima, a u današnjem fudbalu nije lako naći iskrene ljude. To jako mnogo cenim. Na kraju je postignut dogovor na obostrano zadovoljstvo i sada je na meni da opravdam poverenje i pokažem da sam zaslužio šansu da branim u Seriji A. Došao sam u takmičenje koje me veoma motiviše i nadam se da ću ostaviti svoj trag u Salernitani", naveo je Očoa.


tagovi

SalernitanaGiljermo OčoaSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara