FOTO: AFP
FOTO: AFP

Od Muslina nije bio u gornjoj polovini, a sada ne ume da izgubi tri meseca i sneva o Ligi šampiona

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.02.24. | 19:10

Remijem protiv direktnog konkurenta Brest zadržao poziciju koja direktno vodi u elitno takmičenje

Žan Pjer Papen bio je ubedljivo prvi na listi strelaca i vodio Marsej do titule, među vodećim golgeterima lige našlo se mesta i za Klausa Alofsa i nekadašnjeg napadača splitskog Hajduka, Sutjeske iz Nikšića i Crvene zvezde Miloša Bursaća, a na klupi Bresta sedeo je tada perspektivni stručnjak Slavolljub Muslin. Bila je 1990. godina kada su popularni Pirati sa srpskim strategom na klupi poslednji put sezonu u Ligi 1 završili u gornjoj polovini tabele i zauzeli deveto mesto. U međuvremenu ispadao je klub iz Bretanje u treći rang takmičenja, vraćao se u prvi i lelujao između drugog i najvišeg.

Žive prethodnih meseci pravu bajku navijači ekipe sa stadiona Fransis Le Ble, pošto je Brest posle 20. kola Lige 1 treći na tabeli, nije poražen na 12 uzastopnih utakmica u svim takmičenjima (od petog novembra), a sada je odigrao 0:0 protiv drugoplasirane Nice i tako zadržao poziciju koju vodi direktno u grupnu fazu Lige šampiona. Igraju gosti s Azurne obale možda i najtvrđi fudbal računajući sve klubove u ligama Petice, a na gostovanju zahuktalom rivalu igrali su "na nulu" i odradili zacrtano. Svega 11 golova primio je tim Frančeska Farijolija na 20 utakmica, a kako su dva najbolja strelca tima Terem Mofi i Žeremi Boga na Kupu afričkih nacija sa Nigerijom i Obalom Slonovače, šanse da Nica da gol svedene su na minimum. To je dokazao i današnji duel u gradu koji je poznat po drugoj najvećoj luci u zemlji.

Izabrane vesti

Nisu samo gosti bili lišeni pomoći najefikasnijih igrača, budući da je i Brestu nedostajao jedan od dva najbolja strelca, Malijac Kamori Dumbija. Pokušavali su nedostatak 21-godišnjeg Afrikanca da nadomeste prevashodno Martin Satrijano i Igo Manjeti, zapretili Marćinu Bulki u prvih tridesetak minuta i na tome završili. Jeste u nastavku meča Brest bio nešto konketniji, ali je opšti utisak da su se oba tima zadovoljila bodom. Za 90 minuta viđena su samo tri udarca u okvir gola. Nije piratska kuka bila tako oštra kao prethodnog vikenda, kada je Brest gubio 2:0 na Parku prinčeva i došao do 2:2, ali fantastičan niz nepobedivosti za tim Erika Roja je nastavljen.

Zaista je Brest neverovatna priča dosadašnjeg toka sezone, uzimajući u obzir da je za Erika Roja ovo tek druga trenerska sezona u karijeri. Vodio je Nicu u sezoni 2010/11, a onda se u narednim godinama posvetio funkcionerskim pozicijama. Između ostalih poslova, bio je sportski direktor Lansa i Votorda. Januara 2023. preuzeo je Brest i stvorio tim kadra da se ravnopravno bori za plasman u Ligu šampiona sa finansijski sposobnijim klubovima.

Zaista bi bilo bajkovito videti totalnog autsajdera kao što je Brest u elitnom evropskom takmičenju predstojeće jeseni.

LIGA 1 - 20. KOLO

Petak

Strazbur - PSŽ 1:2 (0:1)

Bakva 68 - Embape 31, Asensio 49/

Subota

Ren - Monpelje 2:1 (1:0)

/Terije 3, Kalimuendo 48 - Savanije 73/

Nant - Lans 0:1 (0:0)

/Kostsa 48/

Nedelja

Monako - Avr 1:1 (0:0)

/Ben Jeder 63 - Fofana 65ag/

Lil - Klermon 4:0 (4:0)

/Dejvid 10, 38, Andre 24, Žegrova 40/

Mec - Lorijan 1:2 (1:1)

/Lamkel Ze 22 - Bamba 19, Kaceris 58/

Rems - Tuluz 2:3 (0:3)

/Teuma 49, Akieme 90+1 - Mavisa 11, Babicka 31, Dalinga 45+2/

Brest - Nica 0:0

20.45: (2,90) Lion (3,45) Marselj (2,55)

***kvote su podložne promenama




tagovi

NicaBrestLiga 1Slavoljub Muslin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara