Bruno Fernandeš (Reuters)
Bruno Fernandeš (Reuters)

Od tigra do male mace

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.03.21. | 17:16

Velika šestorka seče kandže Brunu Fernandešu, na sedam prvenstvenih derbija Portugalac je postigao samo jedan gol i to iz penala u debaklu od Totenhema

Nema mnogo utakmica koje su ove sezone više razočarale od dvosrukog sučeljavanja Mančester Junajteda i Čelsija u Premijer ligi. Svi oni koji su odbijali da poveruju da posle uspavanke mirnih mreža na Old Trafordu Plavci i Đavoli mogu ponovo da odigraju meč bez ikakvog ličnog pečata, verovali su u pogrešne stvari. Ispario je Junajted kao i prethodnih šest puta kada se sastajao sa najvećim imenima ostrvskog fudbala, ili bolje reći ispario je Bruno Fernandeš. Kako je Portugalac ove sezone više od pola tima, sled događaja u Londonu bio je logičan.

Arsenal, Čelsi, Mančester Siti, Liverpul, pa ponovo Tobdžije, pa još jednom Plavci. Zvuči neverovatno, ali ekipa Ole Gunara Solskjera odigrača je pet derbija bez pogodaka i izgubila onaj od Arsenala na Teatru snova pogorkom koji je rešio Pjer Emerik Obamejan.

Izabrane vesti

Šta je zajednički imenilac svih tih ofanzivno sušnih utakmica za koje se verovalo da će ponuditi spektakl. Prazne kolone za asistencije i golove pored imena Bruno i prezimena Fernandeš.

Otkako je prošle zime stigao u Mančester do današnjeg dana odigrao je 61 meč u svim takmičenjima postigao 34 i namestio 21 gol. Dakle, skoro da na svakoj utakmici donese nešto konkretno Đavolima. Čak i kada izostanu pogodci ili asistencije, doprinos u samoj igri je nemerljiv... Osetilo se to u prvim poluvremenima par puta kada je norveški stručnjak odlučio da ga odmori, pa onda hitao da ga ubaci u igru u nastavku kada ekipa nije imala gotovo nikakvih napadačkih ideja. Doduše, ne bi trebalo zanemariti detalj da je tačno polovinu golova postigao sa bele tačke (17).

Učinak od 15 pogodaka (sedam iz penala) i 11 asistencija na 26 prvenstvenih mečeva ove sezone otvorili su pitanje da li je Bruno u ovom trenutku najbolji igrač Premijer lige. Sve dok ne bude počeo da rešava derbije od Mančestera, preko Londona i Liverpula, odgovor na to pitanje biće odričan. Primera radi, Totenhem trenutno ne proživljava najblistavije dane, ali kada se naspram timova velike šestorke pojavi Hari Kejn, znate da će podjednaku strepnju osetiti i Čelsi i Liverpul i Arsenal. Bruno, međutim, od tigra postaje kućna mačka.

Duel Fernandeša i Kantea(Reuters)Duel Fernandeša i Kantea(Reuters)

Grube statistike pokazuju da prosek od 1,3 gola ili asistencije po utakmici protiv premijerligaša koji nisu velika šestorka i Lester. Kada se sprema makljaža sa ozbiljnim mangupima, Portugalac spušta prosek na 0.38?! Uz to, Lisice su još poslužile za izvlačenje proseka pošto je protiv njih upisao po gol i asistenciju, a od onih koji pripadaju pravoj engleskoj eliti samo je zatresao mrežu Totenhem i to sa bele tačke, u debaklu 1:6 na Old Trafordu.

Niko neće osporiti da je igrati protiv velikana neuporedivo teže, ali što kaže ona stara “Na muci se poznaju junaci”, a Bruno se čitave sezone junači (čitaj: iživljava) na srednjoj klasi i “sirotinji”.

Pao je na poslednjem testu koji odvaja polu, od superteškaša. Sinoć su mu se ponovo vezale noge protiv Čelsija. “Fernandešov završni pas nije bio sjajan”, rekao je analitičar Skaja i legendarni fudbaler Junajteda Geri Nevil.

Ne samo završni pas, mnogo toga je manjkalo. Statistike kažu da je zabeležio 71,4 posto tačnih dodavanja, a to je bio drugi najlošiji učinak među fudbalerima Junajteda. Izgubio je loptu čak 20 puta, više od bilo kog drugog fudbalera na terenu! I ne samo to, kada je trebalo da pošalje loptu koja bi u 90 odsto slučajeva pronašla Markusa Rašforda pre nego što bi se ovaj ustremio ka golu, Fernandeš ju je poslao u aut.

Imao je par solidnih poteza u defanzivi, tri starta i dve presečene lopte, ali prava je šteta da se fokusom n ate segmente smanjuje doprinos koji može da pruži u napadu – ekonomskom terminologijom rečeno, oportunitetni trošak.

Da je majstor, niko ne može da mu ospori, ali trenutno nema čoveka zainteresovanog za Premijer ligu koji ne vidi da postoji ogromna barijera. Moraće Solskjer konačno da pronađe način da je sruši, ili ga za šest dana na Etihadu u Mančesterskom derbiju čeka pakao.



tagovi

Bruno FernandešMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara