Aju proslavlja pogodak (©Reuters)
Aju proslavlja pogodak (©Reuters)

Od tragičara do heroja: Aju pogodio stativu, promašio penal i na kraju srušio Brentford

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.07.20. | 21:32

Svonsi u revanš ulazi sa minimalnom prednošću - 1:0 (0:0)

Propustio je priliku Brentford da zahvaljujući kiksevima Vest Bromviča lakšim putem dođe do Premijer lige, izabrala je londonska ekipa onaj teži, preko plej-ofa, i to bi debelo moglo da je košta. Jer, Svonsi možda jeste tek u poslednjem kolu obezbedio plej-of, ali definitivno nije zalutao tu gde jeste, što je i pokazala u prvom meču polufinala. Ekipa iz Velsa je bila dosta konkretniji rival i na kraju zasluženo slavio sa 1:0 (0:0), mada je moglo da bude i ubedljivije.

Put od tragičara do junaka prošao je napadač Labudova Andre Aju koji je imao daleko najbolje prilike. Bivši igrač Vest Hema je u prvom poluvremenu pogodio stativu, u nastavku promašio i penal, ali se na kraju za sve iskupio prelepim volej udarcem, donevši veliki gol prednost svojoj ekipi pred revanš.

Izabrane vesti

Opipavanje pulsa na startu meča protivniku prekinuo je napadač Liverpula na pozajmici u Svonsiju, Rajan Bruster, pred sam odlazak na pauzu za osveženje, ali je njegov udarac završio u naručju Davida Raje. Nedugo pošto su se vratili sa pomenute pauze, igrači Brentforda su uzvratili. Odličan centaršut Rika Henrija sačekao je na drugoj strani Oli Votkins, ostalo je najefikasnijem igraču Pčelica samo da pogodi bliži ugao, ali je Englez šutirao pored desne stative.

Usledila je potom blaga inicijativa gostiju, šutirao je sa ivice šesnaesterca Kristijan Norgard, međutim, do vođstva je lako mogao da stigne Svonsi, i to pred odlazak na odmor, kada je posle jednog kornera Andre Aju pogodio stativu. Odbila se potom lopta i do Brustera, ali je Raja bio preblizu i na vreme uspeo da skrati ugao. I mogli su Labudovi lako da budu kažnjeni za taj propust u nadoknadi prvog dela. Tada je izvrsni Said Benrama u svom stilu nanizao nekoliko igrača velškog tima, ušao u šesnaesterac i pucao malo iznad prečke, te se na odmor otišlo bez golova, iako je vrlo lako moglo da ih bude.

Drugo poluvreme nastavilo se u istom ritmu, šanse su se ređale na obe strane, a prvu ozbiljnu u drugom delu propustio je Matijas Jensen na pravovremeno dodavanje Benrame. Taman se činilo da je Brentford uspostavio kontrolu nad utakmicom - penal za Svonsi! Nespretno je startovao kapiten Pontus Janson, najiskusniji igrač gostiju, Aju, preuzeo odgovornost, ali je Raja po ko zna koji put izvrsno reagovao i "skinuo" šut napadaču Labudova.

Samo dva minuta kasnije, novi poklon za domaćina. Zaleteo se na sredini terena Henri, oštro startovao s dve noge, a sudija mu je bez premišljanja pokazao put ka svlačionici. Bio je to vetar u leđa igračima Svonsija koji su još više pritiskali od tog trenutka, izašli u visok presing, stvarali prilike, da bi im na suprotnoj strani rampu svaki put spustio Raja. Sve do finiša utakmice kada je Aju odlučio da se iskupi. Dobio je 30-godišnji napadač loptu na desnom krilu, uneo je unutra, usledio je trougao sa Galagerom i Fulton, posle koga je lopta ponovo došla do reprezentativca Gane koji je prelepim volejom pogodio bliži ugao. Raja više nije imao odgovor, kao ni njegovi saigrači koji su potom izgubili konce igre, te do kraja nisu stvorili nikakvu priliku.



BARAŽ ZA PREMIJER LIGU, POLUFINALE - PRVI MEČEVI

Nedelja

Svonsi - Brentford 1:0 (0:0)

/Aju 82/

Ponedeljak

20.45: (2,85) Kardif (2,85) Fulam (2,85)


tagovi

ČempionšipČempionšip plej-of

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara