Odavno nije šala, ali ovo... Saudijci iz Evrope počeli da odvode i najtalentovanije!

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.08.23. | 03:18

Mladi Gabri Vejga odabrao Al Ahli

Nejmar, Marez, Mane, Kulibali, Henderson, Benzema, Firmino, Kante... Često smo u opuštenim, privatnim analizama onoga što rade saudijski klubovi umeli da konstatujemo kako dovode istrošene igrače, veterane, asove na zalasku karijere, ili one što im je ista 'u kanalu'. Međutim mic po mic dođosmo u situaciju da put Bliskog istoka krenu i oni u punoj snazi, poput naših Sergeja Milinkovića Savića, Aleksandra Mitrovića, Brazilca Fabinja, zemljaka mu Malkoma, skupocenog Otavija iz Porta, Brozovića, Kesija, Sen Maksimana... Rožer Ibanjez (24) iz Rome i Ruben Neves (26) iz Vulverhemptona spadali su u najmlađe što su omamljeni petrodolarima okrenuli leđa najjačim ligama Evrope. Ali ne, ni tu nije kraj.

Muhamed bin Salman i njegova četiri mezimčeta (Al Ahli, Al Hilal, Al Itihad i Al Nasr; klubovi u kojima je država preuzela 70 odsto vlasništva i ima plan da im raspodeli 20 milijardi dolara donacija) idu na sledeći nivo. A taj sledeći nivo su izgleda najtalentovani igrači s evropskog kontinenta.

Izabrane vesti

Vest dana, ili ako hoćete preciznije, vest noći glasi: Gabri Vejga, mladi španski vezista pristao je da pređe Al Ahli! Za one što nisu upućeni u lik i delo 21-godišnjeg momka treba istaći da se radi o jednom od najtraženijih igrača ovog leta koji svakako spada među najtalentovanije na svojoj poziciji u čitavoj Evropi.

Nedeljama unazad njegovo ime povezivano je sa Mančester Sitijem, Čelsijem, Liverpulom... Pre dva dana maltene sve je bilo dogovoreno oko prelaska u Napoli, kod Rudija Garsije, dva kluba su se dogovorila oko obeštećenja, da ono bude nešto manje od izlazne klauzule, ali Vejga nije bio zadovoljan ponuđenim uslovima. Plan je bio da se Pjotr Zjelinski preseli u Al Ahli, a da Španac potpiše za Napolitance i zauzme njegovo mesto.

Kad međutim...

Fabricio Romano, koji je među prvima javio za dogovor Selte i Napolija što će kasnije propasti, sada tvrdi kako nema dileme oko sudbine Gabrija Vejge i da se on seli u Džedu. Isti izvor navodi da je kod Španca presudan faktor bio razgovor sa nemačkim trenerom Matijasom Jajsleom, poznatom po radu sa mladim igračima.

Kada je Selta u pitanju ona se nije naročito pitala. Vejga je u ugovoru imao izlaznu klauzulu postavljenu na 40.000.000 evra, Al Ahli ju je aktivirao čim je dobio definitivno 'DA' od fudbalera, čime je ceo posao praktično kompletiran.

Govorilo se kako sve podseća na onaj period kad su Kinezi počeli naprasno da sipaju milione u fudbal. Spekulisalo se da li bi možda moglo da se tako i završi - brzo i neslavno - međutim ovo je jedan od onih transfera koji govori da to šta rade najveći klubovi Saudijske Arabije nema nikakve veze s onim od pre nekoliko godina (što je očigledno i kada govorimo o biznis modelu; u Kini je vlast primoravala velike biznismene da ulažu privatni kapital u fudbal; ovde država upumpava svoje bogatstvo) i da bi, ukoliko potraje, moglo u određenoj meri da ugrozi aktuelni fudbalski poredak. Možda čak i da utiče na pad kvaliteta evropskih takmičenja.

Ako ćemo konkretno o Al Ahliju on je ovog leta pazario možda i ponajbolje od svih Saudijaca. U ukupan utisak ulazi i trener, svakako, jedan od najtalentovanijih evropskih stručnjaka današnjice. Podsetimo, u ovom klubu su već Rijad Marez, Rožer Ibanjez, Alan Sen Maksiman, Merih Demiral, Eduar Mendi, Frank Kesi i Roberto Firmino.

Sa Vejgom se krug zatvara, pošto prema pravilima tamošnje Pro lige svaki klub može maksimalno da registruje osmoricu stranaca.


tagovi

Gabri VejgaLetnji prelazni rok 2023Al Ahli Džeda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara