ODBLOKIRANO! Raskid Pistolera i Barse, Atletiko dovodi dvojicu Luisa Suareza, Morata ide u Juve

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.09.20. | 15:03

Ringišpil napadača na fudbalskoj pijaci

Danas je došlo do velikih pomeranja na fudbalskoj pijaci i počinju da se sklapaju kockice za nekoliko velikih transfera.

Luis Suarez i Barselona su posle nekoliko nedelja trzavica dogovorili raskid ugovora i tako su odblokirani pregovori na više frontova. Barselona je pristala da pusti Urugvajca bez obeštećenja (na početku su Katalonci tražili makar 20.000.000 evra), dok je on odustao od naplate celih 15.000.000 evra koliko bi mu sledovalo za poslednju godinu ugovora. Barsa će mu platiti deo te plate, ali je opet napravila uštedu jer bi je na bruto nivou koštao 24.000.000 evra. Ovako, platiće mu nešto više od 5.000.000 i smanjiće gubitke.

Izabrane vesti

Na taj način je otklonjena jedna od dve najveće prepreke za prelazak Pistolera u Atletiko Madrid sa kojim je dogovorio dvogodišnji ugovor. A sve ide ka tome da se sruši i druga prepreka za prelazak Urugvajca u Atletiko.

Madridski klub i Juventus su u odmaklim pregovorima oko transfera Alvara Morate. Juventus panično traži špica već nedeljama. Hteo je Suareza, imali su dogovor oko trogodišnjeg ugovora vrednog 30.000.000 evra, ali Juve nije više mogao da čeka na dogovor igrača i Barse o raskidu i odustao je. Na kraju, tu je bio i problem Suarezovog državljanstva jer nema uslove da se vodi kao domaći igrač za razliku od Španije gde mu je bio dovoljan suprugin italijanski pasoš. Postojala je opcija polaganja kursa italijanskog jezika, ali bi se i to odužilo pa je Juve digao ruke.

Istovremeno je italijanski šampion ušao i u transfer agoniju oko dolaska Edina Džeka. Iako je sve dogovoreno sa Romom i Bosancem, transfer je stopiran dok Roma ne dovede Milika kao zamenu. Ta priča se odužila zbog suludih zahteva Napolijevog gazde De Laurentisa i Juve više nije mogao da čeka već je svim silama krenuo po Moratu koji je postao opcija od dolaska Andree Pirla na klupu. Pirlo i Morata su nekada bili saigrači u Juventusu i mladi trener je lansirao ideju o povratku Španca u Torino jer ga jako ceni. Klupskoj upravi se ideja svidela jer je bolje investirati 55.000.000 evra u igrača od 28 godina, nego 18.000.000 evra u igrača od 34 godine.

Atletiko je prvo odbijao da pregovara o prodaji Morate jer se nadao da će prodati Dijega Kostu. Ali kako pravih ponuda za Španca rođenog u Brazilu nije bilo, a ni njemu se baš ne ide, Madriđani su morali da reaguju i žrtvuju Moratu za Suareza. Zbog limita za plate i maksimalnog broja od 25 registrovanih igrača, Atletiko je morao da mesto otvori prodajom nekog od najplaćenijih igrača. Kosta zarađuje 8.000.000, Morata 7.000.000 evra godišnje pa je otprilike napravljen prostor u budžetu za Suarezov ugovor. Naravno, biće tu i neki bonus za potpis ugovora jer se to tako radi sa slobodnim igračima, pa će Suarez tim bonusom nadoknaditi ono što je oprostio Barseloni od poslednje godine ugovora.

Madridska Marka navodi da će Suarez u Atletiku dobiti dvogodišnji ugovor vredan 9.000.000 evra po sezoni.

Ponuda Bjankonera za Moratu je 10.000.000 evra za pozajmicu plus 45.000.000 evra za opciju otkupa Morate što je sasvim zadovoljavajući predlog. Pogotovo što Juve nije klub koji tek tako plati neku skupu pozajmicu pa na kraju ne otkupi igrača. Ostaju još da se dogovore neki detalji i da Morata postigne sporazum sa Italijanima oko ugovora, ali čini se da je veliki povratak u Torino ugovoren.

Simeone nije želeo da pusti Moratu tako lako jer je verovao u njega, ali kada se otvorila mogućnost da dovede Suareza, promenio je mišljenje. Pogotovo što neće morati da plaća obeštećenje. Nuđen im je prethodnih dana i Kavani kojeg Čolo takođe ceni ali zbog svega što se dešavalo zimus u pregovorima i teških reči koje su kasnije pale, Suarez je bio Čolov izbor broj jedan.

Atletiko i Suarez su dgovorili ugovor na dve godine, pretpostavlja se da će Pistolera zarađivati oko 10.000.000 evra po sezoni, a ispunila mu se želja da sarađuje sa Simeoneom kojeg jako ceni ali i da ostane da živi u Španiji.

Na kraju, Luis Suarez nije jedini napadač kojeg Ateltiko dvodi ovog leta. Radi se i na transferu drugog Luisa Suareza. Imenjak i prezimenkjak slavnog Urugvajca bi trebalo da dođe iz Votforda. Reč je o Kolumbijcu koji ima 22 godine i prethodne sezone je rešetao mreže na pozajmicu u Saragosi. Iako ga je Votford kupio još pre tri godine, nikada nije odigrao ni minut u dresu engleskog kluba jer se kalio na pozajmicama u španskim niželigašima Himnastiku B, Valjadolidu i pomenutoj Saragosi gde je eksplodirao i oduševio Atletikovog sportskog direktora Andreu Bertu. Cena mu je oko 20.000.000 evra i Votford je već odbio ponudu Marselja koja je bila ispod poemnute granice. U Atletiku se i dalje nadaju da bi Dijego Kosta mogao da ode jer je Fenerbahče zagrejan što bi otvorilo mesto za Kolumbijca iz Votforda čiji ugovor ne bi bio ni približno opterećenje za klupsku kasu kao Kostin.

Vrući dani na fudbalskoj pijaci za Atletiko. Neke stvari su se konačno odblokirale i vreme je da na Metropolitanu stignu toliko čekana pojačanja. 


tagovi

Luis SuarezLetnji prelazni rok 2020Alvaro Morata

Obaveštavaj me

Juventus
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara