Trenutak kada Humels postiže autogol (@Reuters)
Trenutak kada Humels postiže autogol (@Reuters)

Odličan fudbal u Minhenu: Nemci se dodavali do besvesti, Francuzi davali golove - jedan im bio dovoljan (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.06.21. | 22:53

Doduše, odlučio autogol Matsa Humelsa...

Svetski šampion krenuo je po evropsku krunu kako je samo poželeti mogao. Protiv verovatno najtežeg rivala u ovom momentu, na najtežem terenu, gde Manšaft gubi jednom u deset godina. Nemci su igrali, "davili se" u svojim beskonačnim i večeras uglavnom beskorisnim dodavanjima - Francuska je davala golove. Semafor kaže 1:0, ali vrlo lako moglo je da bude i više. Dva su pogotka poništena četi Didijea Dešana koji je još jednom pokazao da, ma koliko ga pojedini stručnjaci potcenjivali, spada u red trenera/selektora pred kojima morate da skinete kapu.

Pa ako mu još pođe za rukom da sredinom idućeg meseca podigne trofej Anrija Delonea, stratega s takvim učinkom - evropska i svetska titula i kao igrač i kao trener - neće biti na svetu.

Izabrane vesti

Prvi veliki derbi Eura odlučio je autogol Matsa Humelsa u 20. minutu. U redu, reći će Nemci loša sreća, ali i da je u tom trenutku iskusni štoper uspeo da otkloni opasnost ispred Nojera, deluje da bi Francuzi pronašli način da dođu do sva tri boda.

I svakako bi ih zaslužili.


Pored dva poništena pogotka (Mbapea i Benzema) svetski šampion imao je početkom drugog poluvremena i stativu Adrijana Rabioa. Ko nije gledao utakmicu i baci pogled na statistiku mogao bi da zaključi nešto sasvim pogrešno i različito od onoga što se događalo na travi Alijanc arene. U većini statističkih kategorija učenici Jogija Leva bili su dominantni. Međutim činjenica da sve do sudijske nadoknade vremena Ugo Loris nije imao ozbiljnu intervenciju jasno oslikava kakav je bio realan odnos snaga.

Tehnička superiornost večeras je ostala u zapećku u odnosu na brzinu i moderan, direktan fudbal. U neku ruku, dogodila se repriza ovogodišnje utakmice četvrtfinala Lige šampiona kada je Pari Sen Žermen, mada naizgled u podređenom položaju 90 minuta, uspeo da slavi protiv Bajerna.

I ponovo je, kao i tada, veliki trijumf francuskog fudbala kreirao - ne, on više samo najbolji mladi igrač na svetu - Kilijan Mbape. Definitivno superzvezda koja ima sav potencijal da dosegne zvezdane visine Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.

Pitate se kako kreirao bez gola, bez asistencije? Lako. Strah od njega bio je toliki da je vezivao noge nemačkim defanzivcima, a u isto vreme svaki njegov trk pumpao samopouzdanje momaka u plavoj opremi.

Neverovatnu moć Mbapea je demonstrirao u nekoliko navrata noćas. Nekoga je oduševio upravo taj njegov poništen gol za 2:0, kada je dobro "iscimao" čitavu odbranu Nemačke, pre nego što je plasirao u dalji Nojerov ugao; nekoga, opet, onaj čudesan trk u finišu kada je doslovno rečeno "poslao u penziju" Matsa Humelsa. Svaka čast veteranu za start koji će uslediti, ali...

Kao što je najavljivano poslednjih dana, Joahim Lev odlučio se za tumbanje sastava u poslednji čas. Mada je uglavnom uigravao Lukasa Klostremana na mestu desnog spoljnjeg, na minhenskoj premijeri uz aut liniju poslao je Jozuu Kimiha. Pomislili su mnogi da time želi da napravi prostor za Leona Gorecku kog bi gurnuo u sredinu uz Tonija Krosa, međutim kako snažni vezista Bajerna nije u potpunosti opravio, njegovo mesto zauzeo je Ilkaj Gundogan.

Šta je time dobio? Nije baš najjasnije.

Počeli su Nemci puni sebe, s jasnom izraženom idejom, kombinovali do iznemoglosti u prvih desetak minuta (posed lopte u jednom momentu bio je 85:15 u korist Manšafta), međutim s prvim izgubljenim loptama na sredini krenuli su grdni problemi po sporu odbranu Nemačke.

Kontra i skok - dva segmenta koja su odnela prevagu. Grizmanovi korneri nisu bili naivni (najopasniji bio je pokušaj Pola Pogbe glavom sa pet metara - za malo preko gola), vezista Mančestera pritom je dobio svaki vazdušni duel na sredini, doslovno svaki, a šta tek reći za momente kada je Kilijan Mbape primao loptu licem okrenut ka golu na levom krilu. Šutem je završio samo jednu akciju u prvom delu (Nojer odlično postavljen), ali sama pomisao da bi tako nešto moglo da se ponavlja prepolovila je ofanzivni potencijal Jozue Kimiha koji je sve češće i sve više morao da pomaže Ginteru. Mada ne treba zanemariti ni činjenicu da ga je žuti karton u ranioj fazi značajno limitirao...

Vraćao se Kimih, pomagao i Humels - nije vredelo.

I verovatno ključna razlika večeras - Francuska je u srcu terena imala savršeno uklopljen tandem Pogba/Kante, a Nemačka najblaže rečeno pospanog i naizgled nezainteresobanog Kaija Haverca, te Tomas Milera čiju su kreativnost Francuzi potpuno ubili.

Posebne zasluge za "nevidljiv" i nešto prljaviji posao idu na račun Pola Pogbe. Kad hoće, kad je motivisan - a večeras je to i te kako bio - rivali se od njega odbijaju. Na kraju je čak pokupio nagradu za najkorisnijeg igrača meča...

Zakasnio je Lev s izmenama, tu nema dileme. I opet pitanje: čak i da nije, da li bi nešto bilo drukčije? Ostavio je na terenu neupotrebljivog Haverca sve do 70. minuta. Šansu je tek u finišu dao Verneru i Saneu, mada se uverio posle prvih 45 minuta da nema prilaz golu. Tolika bezidejnost odavno nije viđena od strane Manšafta. Ne makar otkako je Lev na klupi.

S druge strane, Dešana nije uplašio taj privid nemačkog pritiska i njihovo kruženje na 30-35 metara od gola Uga Lorisa. Svaki put kada bi Ginter, Ridiger i Humels otišli previsoko da stisnu - sevnula je kontra. Ta smirenost i strpljenje, "čekalica" verovatno najbolja na svetu, definitivno je najjači adut ovog tima.

I kao konačan utisak: svi su govorili i govore o ofanzivnom potencijalu Francuske. Deluje da je večeras pobedu odnela njihova savršena odbrana. Počevši od Pogbe i Kantea, pa sve do poslednje četvorke...

Nemci?

Neće moći ovoga puta da se vade na mladost i neiskustvo. Tim koji je noćas startovao (28,1 godina u proseku) najstariji je njihov sastav u poslednjih 20 godina.

FRANCUSKA - NEMAČKA 1:0 (0:0)

/Humels 20ag/

Minhen.

Alijanc arena.

Sudija: Karlos del Sero (Španija)

Francuska (4-3-3): Loris - Pavar, Varan, Kimpembe, Ernandez - Rabio, Kante, Pogba - Benzema, Grizman, Mbape.

Nemačka (3-4-2-1): Nojer - Ginter (od 87. Džan), Humels, Ridiger - Kimih, Gundogan, Kros, Gosens (od 88. Foland) - Miler, Haverc (od 74. Sane) - Gnabri (od 74. Verner).


tagovi

Euro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara