Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)
Slavlje fudbalera Arsenala (©Reuters)

Odličan start Premijer lige: Arsenal može da bude top, Arteta konačno ima igrače za ofanzivan fudbal

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.08.22. | 22:51

Do prvog gola Kristal Palas bio sabijen u šesnaesterac, kasnije se i ekipa Patrika Vijere opustila i krenula napred, Luka Milivojević odigrao poslednjih petnaestak minuta

Nova sezona Premijer lige na novoj adresi televizijskog emitera za fudbalske poklonike u Srbiji i regionu počeo je odličnim londonskim derbijem između Arsenala i Kristal Palasa! Najveći strah navijača Tobdžija nije se ostvario, Mikel Arteta uspeo je da pelcer nekih vrhunskih izdanja tokom priprema da prenese na prvu takmičarsku utakmicu i na Selhurst Parku obezbeđena su prva tri boda u sezoni - 2:0 (1:0).

Nije ni vreme, ni mesto za velike analize i najave posle samo jedne utakmice prvenstva, ali ako se u obzir uzme sve što smo mogli da vidimo tokom predsezone i večeras u Londonu, Arsenal zaista ima potencijal da bude top i da konačno malo obraduje svoje pristalice koje su se poslednjih godina navikle da se opeku i razočaraju posle možda i nerealnih želja da vide svoje miljenike u nekim boljim izdanjima i sa ozbiljnijim rezultatima. Potpuno zaslužena pobeda Tobdžija na startu koje su od početka igrale fudbal kakav Arteta od prvog dana želi da forsira - napadački, sa mnogo trčanja i dodavanja, visokim presingom i pobedničkim mentalitetom.

Izabrane vesti

To se verovatno najbolje videlo tokom uvodnih 20 minuta utakmice, kada su fudbaleri Kristal Palasa retko napuštali okvire svog kaznenog prostora, dok je Arsenal vršio strahovit pritisak u nameri da ranim golom postavi jasan ton za nastavak utakmice. Sve do pogotka Gabrijela Martinelija koji je došao kao plod očigledno uigrane kombinacije u kojoj je svoje mesto kao asistent našao Aleksandar Zinčenko posle kornera, gosti su testirali golmana Guaitu i tražili pukotinu u odbrani koja bi dovela do još i ranijeg vođstva. Prednjačio je Gabrijel Žezus kome je odlazak iz Mančester Sitija očigledno doneo novi entuzijazam jer izgleda rastrčanije i razigrano kako je retko kada bio kod Pepa Gvardiole, pokušao je i Tomas Parti sa udarcem izvan granica šesnaesterca da pogodi metu. Šanse su se ređale, pritisak je konstantno rastao i već posle desetak minuta bilo je zaista pravo čudo što se rezultat već nije promenio.

No, malo strpljenja se ubrzo isplatilo, pa je Arsenal uzeo ono po šta je došao - rani gol prednosti sa kojim je mnogo komotnije mogao u nastavak susreta. Martinelijev hitac bio je delotvoran i po fudbalere Kristal Palasa, jer je rival posle velike potrošnje spustio tempo i ušao u taktičko nadmudrivanje koje je domaćinu dalo prostora da diše i krene napred. Tako je završnica prvog dela prošla u znaku dešavanja pred golom Arona Ramzdejla. Prvo je veliku prašinu diglo Gabrijelovo igranje rukom pred svojim petercem, mada sudija Entoni Tejlor nije reagovao jer je u VAR sobi procenjeno da isto nije bilo sa namerom, odnosno da je ruka bila u prirodnom položaju. Ubrzo zatim Palas je pokazao da i te kako može da bude opasan ako mu se ostavi prostor za manevar. Ramzdejl je krajnjim naporima uspeo da zaustavi pokušaj Odsona Eduara glavom iz neposredne blizine. Zasmetao mu je koliko je mogao Ben Vajt koji je delimično kasnio na centaršut sa desnog boka, ali je Ramzdejl još jednom pokazao zašto ima prednost u odnosu na Bernda Lena koji će ove sezone čuvati gol Fulama...

U nastavku utakmice Arsenal je ponovo imao veću kontrolu, s tim da je Palas imao svoje momente kada je znao da pripreti. Takvu jednu situaciju propustio je Ebereči Eze u 52. minutu, kada je Ramzdejl osujetio njegov pokušaj. Taktičko nadmudrivanje dvojice trenera dalo je navijačima šlagvort za dobar fudbal, ali i pogodak koji je pao u 85. minutu kada je Arsenal definitivno overio zasluženu pobedu. Bukajo Saka je iskoristio svoju nepredvidljivost kako bi prevario Guehija i Guaitu i postavi konačnih 2:0.

Srpski fudbaler Luka Milivojević odigrao je poslednjih petnaestak minuta utakmice pošto je zamenio Čeika Dukurea, Palas je u tom periodu napao Arsenal iz svih oružja i imao inicijativu, mada je utisak i da su se gosti možda prerano povukli nazad. Kada su to i sami shvatili, ubrzo je pao gol za definitivnu overu tri boda. Utakmicu je obeležio i debi mladog štopera Arsenala Vilijama Salibe koji je odigrao fantastičnu partiju posle tri godine čekanja i za to bio nagrađen izborom za igrača utakmice! Doveden leta 2019. iz Sent Etjena za 30.000.000 evra, francuski defanzivac se načekao kako bi konačno zaigrao za Tobdžije. Čekanje se nesumnjivo isplatilo!

Arsenal je odlično počeo, Palas će definitivno ponovo biti tvrd orah za najbogatije ostrvske klubove. Sada željno iščekujemo subotnji i nedeljni program...

PREMIJER LIGA, PRVO KOLO

Petak

Kristal Palas - Arsenal 0:2 (0:1)

/Martineli 20, Guehi 85ag/

Subota

13.30: (10,0) Fulam (5,90) Liverpul (1,32)

16.00: (3,70) Bornmut (3,40) Aston Vila (2,15)

16.00: (2,40) Lids (3,30) Vulverhempton (3,25)

16.00: (1,70) Njukasl (3,80) Notingem Forest (5,70)

16.00: (1,40) Totenhem (4,90) Sautempton (9,00)

18.30: (5,70) Everton (3,80) Čelsi (1,70)

Nedelja

15.00: (2,10) Lester (3,50) Brentford (6,50)

15.00: (1,63) Mančester junajted (3,80) Brajton (6,50)

17.30: (8,50) Vest Hem (4,80) Mančester Siti (1,42)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Gabrijel MartineliArsenalKristal PalasPremijer ligaLuka Milivojević

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara