Orlići na EURU sa trojicom napadača?

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.06.19. | 08:23

Tokom kvalifikacija Đorović je najčešće igrao u formaciji 4-3-3, mada je u biti ili ne biti utakmicama umeo da bude i oprezniji sa 4-2-3-1. Startnih 11 se nazire...

Start kvalifikacija i rutinskih 4:0 protiv Gibraltara u Jagodini i zatim na novosadskom Karađorđu 3:2 protiv Rusije u meču u kojem su Orlići pokazali da imaju osnova da sanjaju velike snove. Dve jedine utakmice u kojima je selektor Goran Đorović mogao da računa i na kasnije manje ili više standardne reprezentativce kakvi su u međuvremenu postali Nikola Milenković, Luka Jović, Saša Lukić, Andrija Živković i Luka Jović. Kasnije je kormilar U21 reprezentacije Srbije morao da se prilagođava izboru igrača koje je imao na raspolaganju, šansu su dobili neki drugi igrači, ali na Evropskom prvenstvu u Italiji i San Marinu ponovo će imati sve na okupu, pa se nameće logično pitanje.

Kako će izgledati Srbija na tri utakmice grupne faze takmičenja u Trstu?

Izabrane vesti

(2,05) SRBIJA (3,35) AUSTRIJA (3,80) 
 (1,65) NEMAČKA (3,80) DANSKA (5,50)

Prvo što treba reći, Đorović je tokom kvalifikacija uglavnom koristio 4-3-3 sistem, mada je umeo da – kao protiv Austrije u Medlingu ili na kraju kvalifikacija kad nam je igrao bod iz dva meča – bude nešto obazriviji i opredeli se za 4-2-3-1. U suštini tu i nema neke posebne razlike. Živković i Radonjić – ili u njihovom odsustvu uglavnom Aleksandar Lutovac i Lazar Ranđelović - povukli bi se malo nazad, Pantić bi otišao nešto napred i 4-3-3 bi se pretvorio u 4-2-3-1. Uostalom, treneri umeju da kažu da u modernom fudbalu startna formacija ne znači mnogo. Posebno ako ne donosi i neke kadrovske promene na terenu.

EURO U21 - KVOTE ZA OSVAJAČA

Bilo jedno ili drugo, Pantić, Živković, Radonjić i Jović bi trebalo da budu zakucani u startnih 11, kao i Milenković na štoperu. Njegov partner bi morao da bude Vukašin Jovanović, koji je uostalom u Živkovićevom odsustvu nosio kapitensku traku. Takođe, Jovanović i Milenković su i na startu kvalifikacija činili duo centralnih bekova dok ovaj drugi nije prekomandovan u A tim, pa je na njegovom mestu prvo igrao Erhan Mašović, dok se na kraju nije na toj poziciji nije ustalio Svetozar  Marković. Sa povratkom Milenkovića za očekivati je da i Mašović i Marković izgube mesto startera, mada obojica mogu da budu korisni jer mogu da pokriju i neke druge pozicije.

Marković je recimo u Partizanu sasvim solidno odigrao i nekoliko utakmica na desnom beku, a Milan Gajić tu nema prirodnu alternativu posle povrede Miladina Stevanovića, mada znamo da i Milenković u Fjorentini igra beka. Popularni Bleki će ipak sigurno na štopera dok će Gajić biti startni desni bek. Dileme nema ni kad je leva strana u pitanju – Miroslav Bogosavac je tu bio neprikosnoven i biće i u Trstu. Aleksa Terzić čeka šansu sa klupe.

Preskočismo golmana, ali i tu bi trebalo da je sve jasno, pošto je Boris Radunović branio gol Srbije na devet od deset kvalifikacionih utakmica, pa iako je zbog teške povrde poslednju takmičarsku utakmicu odigraojoš u novembru čim ga je Đorović zvao jasno je da se na njega najozbiljnije računa. Dragan Rosić, odmenio je Radunovića na toj jednoj utakmici protiv Jermenije, te Miloš Ostojić biće rezervne varijante.

Kad na sve to dodamo i da je Danilo Pantić bio neizostavni deo veznog reda na svim osim poslednje, rezultatski nebitne utakmice, te da je više nego izvesno da će i Saša Lukić posle odlične polusezone u Torinu u prvih 11 ostaje nam samo jedna prava dilema.

Ko će uz Lukića na mesto zadnjeg veznog ako budemo igrali u sistemu 4-2-3-1 iliti ko će u vezu sa njim i Pantićem ako na sredini budemo igrali sa trojicom u liniji?

Udarna navalna trojka - Živković, Jović, Radonjić

Đorović je tokom kvalifikacija tu rotirao Vošinog Aleksandra Mesarovića, Marka Grujića, Erhana Mašovića, Uroša Račića, Luku Ilića, Luku Adžića, pa u toj nebitnoj utakmici sa Jermenijom i Aleksandra Đorđevića iz Čukaričkog. Kako se Đorđević, Grujić, Mesarović i Ilić nisu našli na spisku za Euro jasno je da će se prava borba voditi između Mašovića i Račića, jer je Adžić ipak nešto ofanzivniji igrač, a tu je Pantić ipak opcija broj jedan. Ako baš moramo da prognoziramo tipovali bismo na Račića, jer njegove igre pred kraj kvalifikacija, pa i u uverljivoj pobedi nad Poljskom od 2:0 u martovskom kontrolnom meču na kome je igrao nešto napred zaista je zadovoljilo i ukuse najprobirljivijih fudbalskih sladokusaca.

SRBIJA OSVAJA EURO U21 - KVOTA 20,00!

Dakle, naša prognoza, nevezano za sistem: Radunović – Gajić, Jovanović, Milenković, Bogosavac – Lukić, Pantić, Račić – Živković, Jović, Radonjić.

Na kraju – Đorović bira i neće mu biti lako kako se čini na prvi pogled, jer i Ranđelović, Lutovac, Mašović, Marković, da ne nabrajamo sada i ostale, svi su oni utkali ogroman deo sebe u uspeh u kvalifikacijama i perfektno obavljali svoj deo posla kad su dobijali šansu. A znamo da na ovakvim turnirima uvek postoji prostor da ponikne i poneki heroj kome se niko nije nadao.

Takvima se nadamo i sad.


SRBIJA – GIBRALTAR 4:0 (4:0)
/Živković 19,  Pantić 28, 39, Jović 45/
4-3-3: Radunović – Stevanović, Milenković, Jovanović, Bogosavac – Lukić, Pantić, Mesarović – Radonjić, Jović, Živković

MAKEDONIJA – SRBIIJA 0:2 (0:2)
/Lukić 22, Živković37/

4-3-3: Radunović – Stevanović, Mašović, Jovanović, Bogosavac – Grujić, Pantić, Lukić – Živković, Jović, Radonjić

SRBIJA – RUSIJA 3:2 (2:2)
/Pantić 14, Jović 33, Jović 60 – Žemaljedinov 26, Melkadze 42/

4-3-3: Radunović – Stevanović, Milenković, Jovanović, Bogosavac – Pantić, Lukić, Grujić – Radonjić, Jović, Živković

AUSTRIJA – SRBIJA 1:3 (0:1)
/Lajmer 80 – Lutovac 30, Jović 87pen, L. Ilić 91/

4-2-3-1: Radunović – Gajić, Milenković, Jovanović, Bogosavac – Lukić, Mašović – Lutovac, Pantić, Mićin – Jović.

JERMENIJA – SRBIJA 0:1 (0:0)
/Lutovac 53/

4-2-3-1: Gajić, Milenković, Jovanović, Bogosavac – Mašović, Lukić – Lutovac, Pantić, Adžić – Jović

GIBRALTAR – SRBIJA 0:6 (0:3)
/Lukić 15, Jović 21, 61, Gajić 41, Lutovac 49, Brito 82ag/

4-3-3: Radunović – Gajić, Milenković, Jovanović, Bogosavac – Pantić, Račić, Lukić – Radonjić, Jović, Lutovac

SRBIJA – MAKEDONIJA 2:1 (1:0)
/Šaponjić 28, Ranđelović 80 – Kostadinov 64/

4-3-3: Radunović – Gajić, Marković, Jovanović, Bogosavac – L. Ilić, Račić, Pantić – Ranđelović, Šaponjić, Adžić.

RUSIJA – SRBIJA 1:2 (0:0)
/Černov 62 – Jović 74, Lutovac 88/

4-3-3: Radunović – Gajić, Marković, Jovanović, Bogosavac – L. Ilić, Mašović, Pantić – Lutovac, Jović, Ranđelović

SRBIJA – AUSTRIJA 0:0

4-2-3-1: Radunović – Gajić, Marković, Jovanović, Bogosavac – Račić, Mašović – Lutovac, Pantić, Ranđelović – Jović

SRBIJA – JERMENIJA 0:0

4-3-3: Rosić – Gajić, Stevanović, Ćalasan, Terzić – Ilić, Đorđević, Mesarović – Zlatanović, Šaponjić, Adžić.

Foto: Starsport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara