Udarac Darka Lazovića za izjednačujući gol (AFP)
Udarac Darka Lazovića za izjednačujući gol (AFP)

Oslanjanje na individualni kvalitet nije dovoljno, posle svega viđenog bod u Razgradu je premija

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.06.23. | 09:42

Kontinuitet rezultata doneo je ovom timu mirnoću i mogućnost da uprkos pritisku u završnicama mečeva dolazi do konačnog cilja, ali brojni segmenti u igri moraju značajno da se poprave kako bi Orlovi bili u stanju da nadigraju kvalitetnije selekcije nego što su Litvanija, Crna Gora i/ili Bugarska

 (Od izveštača Mozzart Sporta iz Razgrada)

Kada se bude podvlačila crta na kraju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, sabiraće sa samo broj bodova koji je Orlovima bio dovoljan da se nađu u Nemačkoj, a vrlo lako može da se desi da sinoćni pogodak Darka Lazovića u šestom minutu nadoknade utakmice u Razgradu bude jedan od ključnih na tom putu. Ipak, utisak je da je selekcija Dragana Stojkovića Piksija dosadašnjih sedam bodova u grupi osvojila na čistu razliku u kvalitetu i individualna odskakanja igrača, te da nikako nije uspela da dođe do prave igre kojom bi kroz posed i dominaciju na sredini terena lomila protivnike.

Izabrane vesti

Kontinuitet rezultata doneo je ovom timu mirnoću i mogućnost da uprkos pritisku u završnicama mečeva dolazi do konačnog cilja, ali brojni segmenti u igri moraju značajno da se poprave kako bi Orlovi bili u stanju da nadigraju kvalitetnije selekcije nego što su Litvanija, Crna Gora i Bugarska.

Lopta je u Razgradu išla previše sporo, išlo se na klasična rešenja i proboje po bokovima koji nisu donosili željeni rezultat. Nedostajalo je prave konekcije između veznog reda i same navale. Dušan Tadić je uporno pokušavao da pronađe pukotinu u protivničkoj odbrani, ali je Dejan Joveljić tokom najvećeg toka meča dobro markiran. Ključna prevaga u samoj završnici napravljena je izmenama, odnosno energijom koju su po bokovima doneli Darko Lazović i Filip Mladenović.

Još tokom prvog poluvremena, nakon nekoliko individualnih grešaka, uvukla se ozbiljna nesigurnost u poslednju linju tima, što je potom kažnjeno od strane Kirila Despodova u 47. minutu utakmice. Bugari su propustili priliku da praktično reše pitanje pobednika u 69. minutu, kada je Filip Krastev pogodio prečku, posle čega je usledio veliki pad u igri selekcije Piksija Stojkovića, situacija koja se ponavlja od starta kvalifikacija.

„Mislim da to nije bio pad koncentracije, već nedostatak komunikacije. Igrač ne sme tako da se zavuče iza leđa, moramo u budućnosti da poradimo na komunikaciji. Igrač je bio okrenut leđima, primio loptu lako i nije mu bilo da odloži svom saigraču. Teško je braniti kada se nalaze u naših pet metara. Sve to može da se popravi i na svemu može da se radi“, objašnjavao je situaciju kod primljenog gola Strahinja Pavlović.

Mladi defanzivac u svakoj utakmici, a posebno u situacijama kao što je bila sinoćna, želi da pruži doprinos i napadu odlascima i do protivničkog šesnaesterca. Na takav način je uspeo da napravi problem Bugarima u nekoliko navrata i unese im konfuziju u odbrani. Ali i takve situacije se mogu ubrajati u individualna rešenja, koja doduše mogu da donesu prevagu u pojedinim trenucima.

„Kada je rezultat negativan, volim da pružim maksimum i pomognem timu i u napadu, jer mislim da to mogu. Bilo je situacija koje sam iskoristio da povučem loptu i krenem napred. U par navrata je bilo dobro, ali nismo to uspeli da materijalizujemo. Imali smo sreću da postignemo gol u samoj završnici, pa posle svega možemo da kažemo da je bod bio dobar“, dodao je Pavlović.

Kompletna slika o igri Srbije mogla bi da se dobije nakon mečeva u septembarskim i oktobarskim kvalifikacionim prozorima, kada će Piksijeva selekcija dva puta odmeriti snage sa Mađarskom, koja je preuzela prvo mesto u grupi zbog bolje gol-razlike. Možda upravo ti mečevi donesu neophodan iskorak i po kvalitetu igre, s obzrom da će Mađarska izvesno želeti više da se nadigrava na samom terenu, nego recimo Bugarska, koja je odgovrno stajala na terenu i bila prilično čvrsta u direktnim duelima, a onda vrebala svaku situaciju da ugroz naš gol iz kontranapada.

„Jako teška utakmica, poslednja u sezoni, skako je prisutan umor. Želeli smo da pobedimo i osvojimo tri boda, ali nekada to ne možeš da učiniš, bitno je da ne izgubiš. Na kraju, ovo je veliki bod, ostali smo na vrhu tabele, što je jako bitno. Na gostovanju Crnoj Gori i Bugarskoj smo osvojili četiri boda, idemo dalje. Nekada kada igrate loše, važno je da ne izgubite“, rekao je Nemanja Maksimović posle meča.

Činjenica je da je izostanak trojice iskusnijih napadača značajno uticao i na dešavanja na terenu na Areni u Razgradu. Joveljić je konstatno tražio prostor, ali je nedostajao neko ko bi igrao leđima i bio u situaciji da prihvati lopte koje su ka navali slali Tadić i Milinković Savić. Možda bi tako i vezni red prodisao i bio u mogućnosti da pronalazi kvalitetnija rešenja.

„Momci koji su igrali su dali maksimum, ali ovo je njihova praktično prva utakmica za reprezentaciju. Svakako da je mnogo drugačije kada imate špiceve koji su tu godinama, koji imaju iskustvo igranja za reprezentaciju, koji ne osećaju tu vrstu pritiska. Nažalost, igrali smo bez njih, ali mislim da su Joveljić i Jovanović odigrali dobro“, doao je vezista Hetafea.

Letnja pauza će svakako prijati svim igračima, pa bi mogla i da potpuno regeneriše redove Orlova nakon nikad duže takmičarske sezone.

„Jako zanimljiva i čudna sezona, zbog Mundijala koji je bio usred sezone. Bukvalno kao da smo odigrali dve sezone u jednoj. Tako da ih možemo podeliti na pre i posle Svetskog prvenstva. Zadovoljan sam, igrao sam dosta u poslednje vreme, imao sam kontinuitet, igrao sam i u ovoj utakmici za reprezentaciju, nažalost nismo pobedili, ali nastavljamo dalje“, zaključio je Maksimović.

Orlovi naredni meč igraju 7. septembra u Beogradu protiv Mađarske, dok će tri dana kasnije gostovati u Litvaniji.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiNikola Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara