Mesut Ozil (©Reuters)
Mesut Ozil (©Reuters)

Ozil se otvorio: Ostajem ovde do poslednjeg dana ugovora, hteli su na brzinu da nam smanje plate

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.08.20. | 14:04

Ozil ostaje u Arsenalu do kraja ugovora, boriće se za mesto u timu

Mesecima se spekulisalo o sudbini Mesuta Ozila u Arsenalu, ali Nemac je dao konačan sud u vezi sa budućnošću na Emirejtsu. Eksluzivno za britanski Atletik, 31-godišnji vezista odbacio opciju da napusti Tobdžije pre isteka ugovora po kojem prihoduje 387.000 evra nedeljno, odnosno 19.350.000 godšnje, a koji ističe na leto 2021. godine.

Izabrane vesti

“Moja pozicija je jasna. Biću ovde do poslednjeg dana ugovora i daću sve što imam za ovaj klub. Ovakve situacije ne mogu da me slome, samo mogu da me ojačaju. Pokazao sam u prošlosti da sam sposoban da sa vratim u tim i pokazaću to opet”, objasnio je nekašnji fudbaler Real Madrida svoje planove za budućnost.

Nije bio standardan kada je trener bio Unaj Emeri, a pod dirigentskom palicom Mikela Artete Nemac se vratio u tim odigravši svih deset utakmica pre pauze zbog pandemije Kovida-19. Međutim, jul mesec i nastavak Premijer lige doneli novih 13 utakmica Arsenala u svim takmičenjima, tokom kojih Ozil nije imao priliku da kroči na teren. Arteta je odbio da priča o tome, samo je naglasio da su razlozi što ofanzivni vezista ne igra čisto fudbalske prirode. Fizička sprema se naglašava kao glavni faktor, iako su komentari koje je španski stručnjak podelio sa javnošću više usmereni na to da želi da ima igrače koji su potpuno posvećeni timu.

“Ne mogu da iznosim private razgovore sa trenerom, ali mogu da kažem da je moje telo u dobrom stanju. Bio sam dovoljno spreman da igram svaku utkamicu i pre pauze, izuzimajući manju povredu, ista je situacija i u nastavku. Dobio sam ćerkicu, pa ne spavam uvek najbolje, ali to je normalno. Zapravo imam mnogo više energije i entuzijazma da igram zbog nje.”

Ozilov stav je da nije baš sve onako kako se predstavlja u medijima.

“Kao igrač, ponekad imate loše dane, ne možete uvek biti srećni, naročito ako ne igrate. Kada ste svesni svog kvaliteta, a znate da nećete konkurisati za startnih 11, teško je biti na 100% mogućnosti, naravno da se razočarate. Posle prekida nisam dobio priliku da pokažem za šta sam sposoban. Ne igraš deset utakmica u nizu ako nisi u kondiciji, ako nisi dovoljno dobar, odnosno ako se ne ponašaš kako dolikuje. Da sam igrao loše, pa da sam zbog toga izostavljen, razumeo bih, ali to nije bio slučaj.”

Druga strana medalje kaže da je Nemac u nastavku sezone počeo da ispašta zbog odluke da odbije rezanje zarade. Pandemija virusa korona donela je tešku finansijsku situaciju klubovima - Asocijacija profesionalnih fudbalera savaetovala je da se odloži plaćanje zarade dok se ne proceni opseg krize. Arsenal nije usvojito taj predlog već je prvotimcima izneo svoju strategiju da im se u periodu od 12 meseci odbija 12,5 posto od plate, što je prvobitno odbijeno. Arteta je intervenisao, zamolivši igače da prihvate zahtev kluba i Arsenal je postao prvi i do sada jedini premijerligaš koji je uspešno implementirao mere štednje. Ozil je jedini odbio smanjenje, u međuvremenu je 55 članova Arsenalovog stafa proglašeno viškom i napustilo klub što je ražestilo ostale fudbalere koji su prihvatili smanjenje zarade.

“Kao fudbaleri, svi smo želeli da pomognemo, ali trebalo nam je više informacija, bilo je dosta pitanja bez odgovora. Svi su bili saglasni sa odlaganjem plate, ali bilo je dosta nepoznanica. Bio sam spreman da pristanem na smanjenje da u mom slučaju bude i veće, da je čitava predstava stanja bila jasnija. Ali želeli su da nas požure bez pravih konsultacija. Svako u takvoj situaciji ima pravo da bude maksimalno upućen, da razume sve aspekte priče i puteve tog novca kojeg bismo se odrekli. Nismo dobili dovoljno detalja, dovedeni smo pred svršen čin. Sve je odrađeno prebrzo, a to nije način kada je u pitanju nešto tako važno i nešto što stvara veliki pritisak. Verovatno je ta odluka uticala na moje šanse da zaigram u nastavku sezone, nisam siguran. Ali ne plašim se da ustanem za ono što smatram ispravnim – kada vidim šta se desilo sa 55 zaposlenih, deluje da sam ispravno postupio”

Tokom završnog perioda sezone nije kročio na teren i dobio je dozvolu da ode na godišnji odmor i pre nego što je Arsenal odigrao finale FA Kupa sa Čelsijem. To je ponovo otvorilo priču da je Ozil na izlaznim vratima londonskog kluba. Neki izveštaji su ukazivali da bi Arsenal čak mogao da plati ostatak njegovog ugovora i dođu do sredstava koje bi iskoristili u aktuelnom prelaznom roku. Ali Nemac je taj koji odlučuje o svojoj sudbini.

“Ja odlučujem kada ću da idem, ne drugi ljudi. Nisam potpisao na dve, ili tri godine. Potpisao sam na četiri i to bi svi trebalo da poštuju. Nisam u jednostavnoj situaciji, ali volim Arsenal, volim što sam ovde, i volim ljude u klubu sa kojima sam dugo vremena. I London je moj dom.”

 

 

 

 

 

 


tagovi

Mesut Ozil

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara