Crno-beli u Bačkoj Topoli (© FK Partizan)
Crno-beli u Bačkoj Topoli (© FK Partizan)

Partizan sedam godina nije bio jesenji prvak, sad ima veliku šansu

Vreme čitanja: 4min | pon. 25.10.21. | 09:12

Četiri vezana meča u Humskoj, mesec i po dana samo u Beogradu

Miris jesenjih počasti širi se crno-belom stranom Topčiderskog brda. Posao još nije završen, ali je Partizanu na dohvat ruke zvanje najboljeg tima Srbije u drugoj polovini kalendarske godine. Pobedom nad TSC-om (3:1) učvršćena je liderska pozicija na superligaškoj tabeli i proširen vidik ka prvom mestu i na kraju 2021. Istorija je pokazala da u najvećem broju slučajeva ono za Parni valjak znači i šampionsko slavlje.

Raspoloženje u Humskoj popravilo se za samo tri dana. Posle evropskog poraza – i premijerne utakmice u aktulenom ciklusu na kojoj nije postigao gol – tim Aleksandra Stanojevića je odgovorio autoritativno. Na terenu ekipe koja mu je u prošlosti zadavala ogromne probleme, iscrpljen borbom za fizički dominantnim igračima Genta, u situaciji kad je pritisak u bubinim opnama postajao sve jači, jer u Srbiji maltene svaki eventualni kiks ima kontotaciju fatalističkog, slavio je kao što je činio početkom sezone. Uverljivo.

Izabrane vesti

Da, bilo je propusta, u defanzivi i na sredini terena, ali je napad Partizana opet funkcionisao kao sat. Precizno. Od četiri šanse u prvom poluvremenu susreta u Bačkoj Topoli iskoristio je tri i potvrdio status najefikasnijeg tima Srbije. Ujedno demonstrirao mentalnu snagu, suočen sa kritikama zbog poraza u Ligi konferencije uspravio se i opet je na talasu optimizma.

Uvećanog za saznanje da narednih mesec i po dana sve prvenstvene utakmice igra u Beogradu. Prevedeno na takmičarski jezik, ukoliko bi iskoristio povoljan raspored bio bi sasvim blizu zvanja jesenjeg prvaka. Već u četvrtak čeka Metalac u odloženom susretu petog kola, u nedelju na isto mesto dolazi Čukarički, pred odlazak na reprezentativnu pauzu Proleter, a kad selekcije završe obaveze u novembarskom terminu sledi duel s Vojvodinom. I niko od tih timova na prvi pogled ne bi trebalo da predstavlja minu Partizanu. Milanovčani su u seriji od tri poraza, Brđani uprkos uverljivim izdanjima sa ostatkom lige u poslednjih osam susreta sa večitima nisu ni bod uzeli, a Parni valjak je igrački, pa i rezultatski, pregazio dva novosadsksa tima na otvaranju sezone. Zato mu se nudi lepa šansa da osvoji 12 bodova i tako se još više primakne zimovanju na prvom mestu, uz podsećanje da od prvog pratioca, Crvene zvezde, ima pet bodova, ali i meč više

Igrali smo protiv organizovane ekipe, sa dosta iskusnih igrača, na novom stadionu, u lepom ambijentu. Ovo je baš bitna pobeda! Na prvom smo mestu na tabeli, u svaku utakmicu ulazimo kao da je najvažnija. Nadamo se da ćemo zadržati prvu poziciju do kraja prvenstva“, raspoložen je Nikola Terzić, dvostruki strelac u Bačkoj Topoli. „Već u četvrtak igramo protiv Metalca. Idemo na pobedu, nadamo se da će tako i biti“.

Ni to nije sve. Raspored po crno-bele je izuzetno povoljan, posle četiri uzastopne utakmice pred svojim navijačima još dva susreta će odigrati u Beogradu. Najpre 27. novembra na krovu Tržnog centra „Stadion“ protiv Voždovca, a onda i 5. decembra dočekuje Novi Pazar. Pre odlaska na zimsku pauzu gostuje van glavnog grada samo u Gornjem Milanovcu (11.12), pošto poslednji meč u godini igra opet kod kuće (sa Kolubarom).

Savršena šansa da se prezimi na vrhu. A to Partizan nije uradio sedam godina!? Poslednji put kad je to uradio za komandama je sedeo Marko Nikolić, navalu su predvodili Petar Škuletić i Danko Lazović, oslonci tima bili Nikola Drinčić, Stefan Babović i Andrija Živković...

Taj sastav je završio kalendasrsku godinu šest koraka ispred Crvene zvezde, na kraju – sa Zoranom Milinkovićem na klupi – bio prvak sa „plus sedam“. U međuvremenu je neprestano gledao u leđa komšijama, da bih ih samo jedanput pretekao i veleobrtom u završnici sezone 2016/17 osvojio duplu krunu.

Može li sad da uradi ono što dugo nije?

RIKARDO SE POPRAVIO

Jedna situacija iz meča sa Gentom bola je oči navijačima Partizana. Dok je na semaforu bilo 0:0, još u prvom poluvremenu, Rikardo Gomeš je propustio priliku da uposli Bibarsa Natha i na tome mu je deo navijača baš zamerio. Utisak je da je posle tog poteza Afrikanca reagovao stručni štab crno-belih, pošto je na gostovanju TSC-u najbolji strelac tima igrao baš za – tim.

Osim što je postigao gol, jedan je i namestio. I to Nikoli Terziću za 2:1. Na taj način stigao je do četvrte asistencije u sezoni, koliko je imao za celu 2018/19. A i u drugom delu, sve dok nije izašao posle jakih bolova u kolenu, trudio se da proigrava saigrače. Da ne bude sebičan...

STANOJEVIĆ PRESTIGAO KALOPEROVIĆA

Smena u gornjem domu večne liste Partizanovih trenera. Na gostovanju u Bačkoj Topoli Aleksandar Stanojević je prestigao Tomislava Kaloperovića i sad je usamljen na četvrtom mestu stratega koji su najviše puta vodili crno-bele.

Aktuelni šef stručnog štaba je dosad to činio 141 puta (Kaloperović je sad peti sa 140), a do kraja godine će obići i Stjepana Bobeka (147) i krenuti u poteru za Ilješom Špicom (206), dok je u ovoj kategoriji neprikosnoven Ljubiša Tumbaković (405).


tagovi

FK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara