Marko Jevtović i Adam Karabec (© Reuters)
Marko Jevtović i Adam Karabec (© Reuters)

Partizan – Sparta 38:21: Ako bude stani-pani, Stanojević se uzda u Natha, Markovića i Jojića

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.02.22. | 10:21

Crno-beli imaju znatno više iskustva od Čeha u prolećnim mečevima UEFA takmičenja

Na semaforu prednost iz prvog meča, na travi preimućstvo iz ranijh godina. Kad se Partizan u četvrtak veče ponovo nameri na Spartu, kako bi overio plasman u osminu finala Lige konferencije, u glavi njegovih fudbalera će, osim rezultata sa Letne (1:0) biti i podatak da se na ovom nivou takmičenja bolje snalaze od Čeha.

Skoro duplo više utakmica odigrali su u eliminacionim fazama UEFA takmičenja i to bi mogao da bude čvrst oslonac ambicijama da nastave evropsku sezonu. Iskustvo sticano u prethodnim etapama karijera možda bude presudno kad (i ako) se rezultat bude lomio. Em izabranici Aleksandra Stanojevića imaju više takvih mečeva u nogama, em ih je brojčano više od aduta Pavela Vrbe.

Izabrane vesti

Ako se ograničimo samo na učesnike prvog duela (startere i zamene), sedmorica članova ekipe superligaškog lidera su pre ovog dvomeča igrala nokaut runde naspram samo petorice Spartinih fudbalera. Odnos u broju susreta na tom nivou ubedljivo je na strani srpskog predstavnika – 38:21. Može da bude izuzetno bitno u situacijama stani-pani...

Od momaka koji su igrali minulog četvrtka sedmorica crno-belih u biografiji imaju mečeve eliminacionog karaktera tokom evropskog proleća. Ubedljivi lider u toj kategoriji je Bibars Natho. Samo je Izraelac odigrao 18 takvih mečeva, koliko maltene iznosi razlika u odnosu na ceo Spartin tim i logično je što su u njega Grobari zagledani, očekujući da iskustvo iz prethodnih klubova konvertuje u partiju za uspomenu i dugo sećanje. Centralni vezista je odigrao šest utakmica u dresu CSKA na putu Moskovljana do četvrtfinala Lige Evrope 2018. godine (dvomeči sa Crvenom zvezdom, Lionom i Arsenalom), identično dirigujući igrom ruskog predstavnikia u istom takmičenju pre devet sezona (Atletiko Madrida, Levantea i Čelsija), s početka karijere je dvaput bio akter duela Hapoela iz Tel Aviva i Rubina iz Kazanja u Ligi Evrope 2010, još toliko sa klubom iz Tatarstana protiv Olimpijakosa 2012, a kao član Pirejaca sa kijevskim Dinamom 2019.

Velika uzdanica Parnog valjka mogao bi da bude Lazar Marković. Pod uslovom da kapiten reprizira učinak iz osam utakmica za Benfiku s proleća 2014, kad je protiv PAOK-a, Totenhema, AZ Alkmara i Juventusa bio jedan od glavnih protagonista pohoda portugalskog velikana do finala Lige Evrope. Duplo manje mečeva od Markovića, ali na nivou iznad, ima Miloš Jojić, akter tri utakmice (jedna protiv Zenita, dve sa Real Madridom) u osmini i četvrtfinalu Lige šampiona 2014. Tri meča skupio je i Saša Zdjelar (dva u opremi Olimpijakosa u okviru šesnaestina finala Lige Evrope 2016. protiv Anderlehta i jedan sa sadašnjim klubom na Dosan areni u Češkoj 2018).

Po dva susreta pre ovog sa Spartom odigrali su Nemanja Miletić, Slobodan Urošević, Marko Jevtović. Svi kao pod indigom: dvomeč sa Viktorijom Plzenj (1:1, 0:2) u prethodnom Partizanovom dostizanju evropskog proleća.

Liga konferencije, četvrtak, 18.45: (2,10) Partizan (3,35) Sparta Prag (4,00)

Prema rečima Aleksandra Stanojevića, usled povrede zarađene tokom priprema u Turskoj, Ljubomir Fejsa neće biti spreman ni za revanš sa Spartom. Da je zdrav, obogatio bi kolekciju, kao – uz Bibarsa Natha – drugi učesnik dvocifrenog broja utakmica eliminacione faze. Što u Ligi Evrope, što u Ligi šampiona, kao vezista Olimpijakosa i Benfike dobacio je do 11, protiv Levantea, Totenhema, AZ Alkmara, Zenita, Bajerna, Borusije iz Dortmunda, zagrebačkog Dinama i Ajntrahta uz Frankfurta. Ovaj segment upotpunjuje još jedan rekonvalenscent, Ivan Obradović (četiri duela), učesnik osmina i četvrtfinale Lige Evrope sa Anderlehtom protiv Zenita i Mančester junajteda 2017.

Na suprotnoj strani skale, nijedan fudbaler Sparte nije u „Klubu 10“. Najviše utakmica u eliminacionoj fazi posle zime ima Ladislav Krejči. Rezervista na Letni (protiv Partizana na letni samo 24 minuta) igrao je svih šest utakmica za Spartu 2016. protiv Krasnodara, Lacija i Viljareala u Ligi Evrope guravši je sve do četvrtfinala, te još dve 2013. u šesnaestini finala istog takmičenja sa Čelsijem. Prati ga Borek Dočkal (sedam), do po dve utakmice krase „si-vi“ defanzivac Ondreja Čelustke, te tandema zadnjih veznih, David Pavelka i Mihala Sačeka.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeBibars NathoMarko JevtovićMiloš JojićSaša ZdjelarSparta PragLazar Marković

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara