Fuseni Dijabate (©Starsport)
Fuseni Dijabate (©Starsport)

Partizan u Lučanima kao Miki Maus kroz ogledalo: Pozivaju se svi stranci

Vreme čitanja: 4min | ned. 12.03.23. | 09:56

Razočaravajuće igre većine legionara crno-belih od početka 2023. i prilika da se iz Dragačeva krene napred

Upao je Partizan u drugu dimenziju. Kao Alisa u zemlju čuda. Ili Miki Maus kad prođe kroz ogledalo. Sačekao ga je svet bez logike, koji nema dodirnih tačaka sa onim u kome je živeo jesenas. Kao da je posle Mundijala utonuo u zimski san i još se nije probudio.

Na žalost navijača i samih crno-belih snovi su košmarni. Rezultatska kriza inicirala je igračku – ili obrnuto – ambijent u i oko ekipe je haotičan i zato situacija u kojoj se nalazi podseća na scene iz čuvenog crtanog filma kad se Miki Maus u snovima otisne na mesto gde vladaju drugačija pravila od ovozemaljskih i odatle traži izlaz.

Izabrane vesti

Partizanov izlaz mogla bi da bude mobilizacija, kao što je tražio Igor Duljaj. Ako nije uspela protiv Kolubare, nova prilika da se svi odazovu pozivu glavnokomandujućeg je u Lučanima, u završnom meču nedeljnog programa 26. kola Mozzart Bet Superlige (18.15, TV Arena Premium 1). Na njemu će beogradski tim biti oslabljen neigranjem Rikarda Gomeša (a koliko je njegov izostanak sa „malih“ utakmica teško nadoknadiv videlo se u sredu) što u skladu sa rečina Duljaja zahteva regrutaciju. Prevashodno ostalih stranaca. I kao što se u crtanom čuje povik: „Pozivaju se sve karte, pozivaju se sve karte“, tako bi uoči duela u Dragačevu momci iz inostranstva pre svega trebalo da shvate da je ovo trenutak kad bi morali da povedu ekipu napred.

Po više osnova. Plaćeni su više od domaćih igrača, uživaju ili su uživali status zvezda i zvezdica, kod svih trenera su imali poseban tretman, nekima se i povlađuje i zato kad je frka, kad sve oko Partizana „gori“, nije prirodno da se prvo traži reakcija, na primer, Nemanje Jovića, Mihajla Ilića ili Sameda Baždara. Odgovornost moraju da preuzmu Fuseni Dijabate, Kvinsi Menig, Hamidu Traore i Bibars Natho. Svako pomalo i svi zajedno, da pokušaju da izvuku Parni valjak iz blata.

Najpre Dijabate. Otkako se završila grupna faza Lige konferencije (novembar), momak iz Malija maltene ne postoji na terenu. Kao da ga ni igranje u Partizanu više ne inspiriše. Bio je blesak u Kruševcu, kad je golom rešio premijerni susrert u 2023. i to je sve. Jedan jedini pogodak u prvenstvu!? Nije samo ni do učinka, igrom nekadašnji član Trabzona sve više tone...

Ne blista ni još jedan Afrikanac, u liku Hamidua Traorea. Često greši, loše se postavlja, ovog proleća imao je nekoliko razočaravajućih partija što su protivnici Partizana obilato koristili. Daleko je i Bibars Natho od prepoznatljivih izdanja. Protiv Kolubare je i on, poput Dijabatea, dao prvi gol po nastavku klupske sezone posle Mundijala, nema ga u igri kao ranije, nema lopti u prostor, odgovarajuće saradnje sa kolegama. A kompletan tim Partizana koncipiran je tako da ga legionari vuku u ofanzivnom delu. Možda jeste Natho zatajio, ali se makar trudi, taj gol protiv Lazarevčana je proslavio energično, zna šta su krize u velikim klubovima i kako se prevazilaze, zbog čega je njegov uticaj bitan počev od meča u Lučanima.

Možda je Kvinsi Menig od svih Partizanovih stranaca (izuzimajući kažnjenog Rikarda) ostavio najpovoljniji utisak u kalendarskoj godini. U Moldaviji je namestio gol, u revanšu sa Šerifom ga dao, u Subotici asistirao za vođstvo Rikarda, bio strelac protiv Radničkog, iznudio penal sa Kolubarom... Holanđanin ima učinak, ali ga ne prate rezultati.

A oni su za crno-bele razočaravajući. Doveli su do toga da im je ugroženo drugo mesto na tabeli. Zato je bitno da se stranci prenu, ulože više i rasterete mlađariju, otvore prostor da do kraja sezone Samed Baždar, Nemanja Jović i Mihajlo Ilić sazrevaju u povoljnijem ambijentu. I Igor Duljaj je zagovornik toga da mladom igraču valja dati šansu, ali u povoljnijim okolnostima. Njih mogu da kreiraju samo stariji. Ili momci angažovani iz inostranstva. Što otvara drugu temu: da li osećaju klub i bitnost trenutka u kome se nalaze?

MOZZART BET SUPERLIGA, 26. KOLO

MLADOST LUČANI – PARTIZAN, 18.15 (TV Arena Premium 1)

Lučani

Stadion Mladosti

Sudija: Srđan Jovanović

Projektovani sastavi

Mladost (4-2-3-1): Savić – Ćirković, Milošević, V. Žunić, Leković – Baha, Marčić – Mirić, Radivojević, Udovičić – Jojić.

Partizan (4-2-3-1): Popović – Filipović, Marković, Vujačić, Urošević – Traore, Kolorado – Dijabate, Natho, Menig – Baždar.

MOZZARTBET SUPERLIGA – 26. KOLO

Subota

Radnički 1923 - Napredak 3:0 (2:0)

/Đurić 12, 69, Vidović 31/

Vojvodina - Čukarički 3:2 (2:0)

/Zukić 5, U.Nikolić 14, Lazarević 82 - Tošić 67, Pankov 73/

Spartak - Mladost Novi Sad 0:0

Nedelja

14.00: (2,10) Radnički Niš (3,35) Voždovac (3,60)

14.00: (2,10) Radnik (3,30) Javor (3,70)

16.00: (1,12) Crvena Zvezda (9,00) Novi Pazar (20,00)

18.15: (7,25) Mladost Lučani (4,40) Partizan (1,45)

Ponedeljak

16.30: (3,35) Kolubara (3,35) TSC (2,20)

***napomena: kvote su podložne promenama



tagovi

FK PartizanMladost LučaniMozzart Bet SuperligaIgor DuljajKvinsi MenigFuseni DijabateHamidu TraoreBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara