Partizanova prva provera: Stanojević krenuo sa 4-4-2, Bajbek proigrao, Štulić zasladio

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.01.21. | 14:44

Na kraju 2:1 protiv poljskog Zaglebja

Partizan je uspeo da servira blagu osvetu Zaglebju za eliminaciju iz evropskih kvalifikacija iz 2016. godine. Igrao je fudbal srpski vicešampion protiv poljskog predstavnika, stvarao i promašivao šanse, ali je na kraju premijernu proveru na turskoj obali zasladio mladi napadač Nikola Štulić koji se odlično snašao posle pasa Asana i doneo pravdu u Beleku u samom finišu meča– 2:1.

Srpski vicešampion je u prvoj proveri na obali Sredozemnog mora delovao pristojno, u pojedinim delovima više nego solidno, ali nije uspeo da stigne do trijumfa na lakši način protiv tima u kojem je glavnu ulogu imao bivši član OFK Beograda Dejan Dražić. Vrlo dobar je bio još jedan srpski internacionalac Crnomarković.

Izabrane vesti

Crno-beli su bili daleko bolji rival u prvom poluvremenu, kada su bili ofanzivno vrlo potentni, oslanjajući se na tehniku Sejdube Sume, brzinu Filipa Holandera i fizičku snagu Bajbeka. Upravo je izdanje francuskog napadača, pored gola Nikole Štulića, “hajlajt” današnje predstave u Beleku. Daleko od toga da Aleksandar Stanojević treba da padne na zadnjicu zbog izdanja bivše napde PSŽ-a, ali je kretanjem i pokušajima Bajabek nagovestio da bi mogao da bude od koristi u narednih šest meseci. Raspoložen je bio i Filip Holander.

Išli su crno-beli gledajući početak ka odličnoj oceni, ali su, možda i očekivano, kasnije mnogo oscilirali i pokazivali manjkavost prilikom defanzivnog prekida. Upravo su to igrači poljskog tima iskoristili da poravnaju rezultat pre kraja prvog poluvremena.  Ali više od toga nisu mogli, posebno kada je Takuma Asano ubrzao ritam i mučio kompletnu odbranu Poljaka.

Partizan je promašio solidan broj prilika, dok su se u Zaglebju uzdali u Dejana Dražića, apsolutno najboljeg igrača šestoplasiranog tima poljskog prvenstva. Pokazao je Dražić da njegov talenat i brzina prevazilaze okvire sadašnjeg tima, i da bi u nekim budućim danima mogao da bude zanimljiv crno-belima.

Trener Partizana Aleksandar Stanojević nije mogao da se osloni na dvojicu reprezentativaca Srbije (Urošević, Popović), kao i lakše povređene Ivana Obradovića i Sašu Zdjelara. Međutim, startna postava srpskog vicešampiona u sudaru sa Zaglebjem nagovestila je pojedine principe šefa stručnog štaba. Odlučio se Stanojević da tim poređa u formaciju 4-4-2, u kojoj je uz Bajebeka u špicu delovao Sejduba Suma. Imao je Gvinejac veliku slobodu u igri, ulogu lutajuće mine za rivala... Iako je Partizan još u uvodnoj fazi priprema, sa tek tri odrađena treninga na turskoj obali, tim Aleksandra Stanojevića je delovao prilično korektno u prvom poluvremenu. Posebno kada je ofanziva u pitanju.

Nagoveštaj igračkog prospariteta nagovestio je francuski napadač Bajebek. Odlično je nekadašnji igrač PSŽ-a šutirao u osmom minutu, bila je to reakcija pravog centarfora, kada je posle dobre povratne lopte Sume šutirao iz prve. Lopta je završila tik pored stative. Vrlo je zanimljivo delovao Partizan, oslanjajući se na visoko podignute linije tima, i vrebanje grešaka šestoplasiranog tima poljskog prvenstva. Videlo se i okom laika da je Partizan, pre svega, brži tim, pto su manifestovali promašaji odličnih prilika Makija Banjaka i Aleksandra Šćekića. Sa druge strane Zaglebje je najčešće pretilo preko levog boka, gde je delovao nekadašnji mladi reprezentativac Srbije Dejan Dražić. Na silne muke je bivše krilo OFK Beograda stavljalo Svetozara Markovića i Makija Banjaka.

Ipak, Partizan je posle tri promašene šanse zasluženo došao do vođstva. Tamo gde je nastavio na kraju prvog dela prvenstva, mađarski reprezentativac Filip Holander nastavio je u Antaliji. Odličnim cimamom tela Holander je isprovocirao pas Makiija Banjaka u dubinu. Snažni štoper je poslao upotrebljivu loptu, a Mađar se lepo zagradio i levom nogom sa pet metara smestio loptu u mrežu.

Za prvi kontrolni meč Partizan je bio više nego pristojan. Bilo je i visokog presinga, i dobrog tempa i kolektivnih napadačkih akcija... Samo što nije bilo konstantnosti. Posebno kada je loptu u nogama imao vrlo rasploženi Dražić, koji je pred očima stručnog štaba i sportskog sektora crno-belih, pokazao da bi mogao da bude zanimljiva opcija u nekom naprednom prelaznom roku. Upravo je Dražić inicirao korner, posle kojeg je Mraz ostao sam i glavom savladao Vladimira Stojkovića.

Kao što se očekivalo trener Partizana Aleksandar Stanojević u drugom poluvremenu je promenio kompletnu postavu. Starteri su, osim Ranka Brežančića, dobili poštedu posle 45 minuta solidnog izdanja. Zaglebje je bolje ušlo u drugi deo meča. Najlepšu akciju Poljaci su izveli u 53. minutu kada je vrlo raspoloženi Dražić dobio idealan pas u prostor, ali je na sreću crno-belih pored Nemanje Stevanovića lobovao i prečku. Nije bilo tečnosti u igri srpskog tima kao u prvom poluvremenu. Crno-beli su digli nivo igre kada je prave koordinate pronašao Takuma Asano. Dva puta je ozbiljno pretio Japanac, zicer je posle toga imao i mladi napadač Nikola Štulić.

Na kraju je Štulić iskoristio odličnu kombinaciju Natha i Asana i postavio konačan rezultat. Čisto za dobijanje samopouzdanja pred naredni meč protiv Rubina.

 

PARTIZAN – ZAGLEBJE 2:1 (1:1)

/Holander 30, Štulić 87 – Mraz 39/

Antalija

Teren: Kaja Palaco

PARTIZAN ( prvo poluvreme, 4-4-2): Stojković – S. Marković, Vujačić, Banjak, Brežančić – Šćekić, Holander, Pavlović, Jović – Suma, Bajbek.

PARTIZAN (drugo poluvreme): N.Stevanović – Živković, Ostojić, Vujačić (Purić), Brežančić, Natho, Smiljanić, Jojić, L.Marković, Asano – Štulić.

ZAGLEBJE: Hladun, Balić, Poreba, Mraz, Žubrovski, Šiš, Strazinski, Vojčicki, Jonci, Dražić, Crnomarković.


tagovi

Aleksandar StanojevićNikola ŠtulićTakuma AsanoFilip Holender

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara