Kamavinga protiv Barselone (© Reuters)
Kamavinga protiv Barselone (© Reuters)

Pekmen je opet gladan: Kamavinga na Mundijalu postao bek, sad za sve Realove protivnike lek

Vreme čitanja: 3min | čet. 06.04.23. | 19:10

Skoro savršeno izdanje Francuza na Nou Kampu

Oslobođen sujete. Mogao bi mnogima da popuje, drži lekcije, ali Karlo Ančeloti i u jesen karijere uči. Ne „kopa“ po knjigama, ne izmišlja toplu vodu, već prihvata sugestije mlađih. Iako Didije Dešan ima devet godina manje, selektor Francuske mu je dao ideju kako bi mogao da iskoristi Eduarda Kamavingu.

Tokom Mundijala u Kataru Dešan je posle povrede Lukasa Ernandeza promovisao na tu poziciju njegovog brata Tea, međutim, na susretima sa Tunisom, pa i u delu finala sa Argentinom preselio ga je uz aut liniju. Karletu je sinulo.

Izabrane vesti

Otad, a u kombinaciji sa povredama Ferlana Mendija i ne baš uverljivim izdanjima Naća Fernandesa na alternativnom mestu, Italijan je počeo sve češće da koristi 20-godišnjaka kao beka, a u revanšu polufinala Kupa kralja sa Barselonom naterao čak i Gereta Bejla da ga hvali. S razlogom, jer je nekadašnji član Rena bio, posle strelac Karima Benzeme i Vinisijusa Žuniora možda najuticajniji pojedinac kraljevskog kluba na Nou Kampu.

Dokazano jezikom statistike: svaki njegov pas bio je precizan, stvarno svaki (33/33), svaki start je bio pravovremen i bez greške (osam od osam), sedam puta je „očistio“, šest lopti osvojio, deset duela dobio. Jezikom običnog gledaoca: „pojeo“ je Rafinju. Plan trenera Ćavija bio je da preko Brazilca gradi deo akcija, da kolege gađajuu prostor iza leđa Kamavinge, kako bi nekadašnji član Lidsa mogao da se uzda u brzinu, a ispostavilo se da ga je Francuz neutralisao.

Odigrao je vrhunski“, jasno je stavio do znanja Karlo Ančeloti šta misli o izdanju momka plaćenog 31.000.000 evra. „Malo puta u karijeri je bio levi bek, međutim, em što je defanzivno odradio posao sjajno, napred je naneo veliku štetu Barsi. Njemu se ne sviđa što igra na toj poziciji, ali se sviđa meni. Veoma je mlad, a pokazalo se da može da bude i zadnji vezni i da postane ozbiljna opcija na beku. Navikava se na tu novu ulogu i dobro mu ide“.

Kako je igrao Kamavinga u Kataloniji vidi se po tome što je čak 66 puta intervenisao. Uglavnom smireno. A napravio samo jedan jedini prekršaj. U situaciji kad mu je rival Rafinja, gde obično krilo ima startnu prednost nad bekom, Eduardo je pokazao da sazreva. Vidi se to po još jednom podatku, u prethodnih 16 utakmica (bilo da je reč o prvenstvu Ligi šampiona, Kupu kralja ili Svetskom klupskom prvenstvu) pokazan mu je samo jedan žuti karton. I to na „Viljamarinu“ protiv Betisa. Kamavinga brzo uči i lako se prilagođava, a usput poseduje samokontrolu i da je zato dragocen Realu. Zato klub razmišlja da mu sadašnji ugovor (do 2027) produži za dve godine.

Kamavinga čak nije levi bek, a tako je dominantan. Benzema je postigao het-trik, Vinisijus namestio dva gola, a ja i dalje pričam o Eduardu, jer me je impresionirao. Ostao sam bez reči dok sam ga gledao. Najbolji fudbaler na terenu“, istakao je Glen Hold, nekadašnji as Totenhema i reprezentativac Engleske.

Kad je Real dovodio Kamavingu, skeptični su se pitali da li je sposoban da pravi razliku. Jer, zaboga, igrao je samo Ligu 1. A onda se ispostavilo da je „pojeo“ Marka Veratija, Kantea, Rodrija u pohodu na pehar Lige šampiona. Sve dokazane veziste. Ovoga puta krilo Rafinju. Ponekad izgleda kao Pekmen. Da li se Risu Džejmsu isplati da kreće za Madrid?


tagovi

Real MadridEduardo Kamavinga

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara