Ćiki Begiristajn i Zoran Stojadinović
Ćiki Begiristajn i Zoran Stojadinović

Pep Gvardiola, Ćiki Begiristajn i ja

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.09.23. | 16:39

Poznati srpski menadžer Zoran Stojadinović o poznanstvu sa trenerom i sportskim direktorom Mančester Sitija, anegdoti iz 1996. godine, kao i šansama Zvezde u Ligi šampiona

Postoji ta slika u crno-beloj verziji kada Pep Gvardiola u poluklečećem stavu gleda vrtešku tadašnje Zvezdine perjanice Perice Ognjenovića. Bio je najbolji trener na svetu član one Barselone, svojevrsnog „drim-tima, koji se provukao na Marakani 1996. godine.

Voleli bi navijači Crvene zvezde da Gvardioli i kao menadžeru za 180 minuta borbe sa Crvenom zvezdom iznikne bar jedna bora, da se malo nasekira, ali stvarnost je drugačija. Mnogo drugačija... Mada igraće Gvardiola prvi put protiv nekog srpskog kluba u evropskim mečevima, što je neka vrsta uspeha za Crvenu zvezdu... Sešće i na klupu gostujećeg tima decembra ove godine i proširiti krug trenerskih gromada koji su sa tog mesta komandovali igrom protiv Crvene zvezde.

Izabrane vesti

A do tada, šta će biti do tada sa Crvenom zvezdom? Oni koji ga poznaju sigurni su u samo jednu stvar – neće petostruki osvajač Premijer Lige bilo šta da oprosti Crvenoj zvezdi. To je stvar vaspitanja, stvar profesionalizma, trenerskog opusa, poštovanja protivnika i Barsine škole života i fudbala.

On, kao i sportski direktor Mančester Sitija Ćiki Begiristajn su pravi predstavnici Krojfove škole, sve što danas rade naučili su od njega. Da odmah kažem, mada ne bih da plašim Crvenu zvezdu, ako utakmica krene na njegovu vodenicu i da tri gola, on tu neće stati. Ako može i ako oseti da ste labavi daće vam deset golova. To je naučio od Krojfa. Ne verujem da će se to desiti sutra na Etihadu, samo znam da će Pep Gvardiola uraditi detaljan skauting Crvene zvezde. Neće mu promaći nijedan detalj, jer sve što je napravio u fudbalu, uradio je zbog takvog pristupa. On je ovako bejbi fejs, uglađen i fin, ali brzo plane, ima kratak fitilj kada vidi da neko nije profesionalac i ulazi u meč da odradi rutinski“, počinje priču za Mozzart Sport poznati srpski menadžer Zoran Stojadinović.

Malo je Srba imalo privilegiju da sarađuje sa najboljim trenerom današnjice. Samo je sa Aleksandrom Kolarovim počeo zlatnu eru Mančester Sitija, trenirao je i Miloša Pantovića u Bajernu... Naš sagovornik je dugo živeo i radio u Barseloni, pa otuda je mogao da iz neposredne blizine prati Gvardiolin i razvoj Ćikija Bigeristajna.

Sa Ćikijem sam radio dugo, delili smo kancelariju. On je bio u agenciji poznatog španskog menadžera Hose Marija Mingelje. Ta agencija je predstavljala brojne igrače Barselone, između ostalog i Pepa Gvardiolu. On je često dolazio, bio je odličan sa Ćikijem. Koliko se sećam, Begiristajn je 2012. godine otišao da bude direktor Sitija, vrlo brzo je doveo Gvardiolu. Nije to bilo iznenađenje, kao što nije bilo iznenađenje što ga je sačuvao i kada nije bilo pehara Lige šampiona. Oni su ista ekipa, imali su uz sebe još jednog direktora. Kada ste u takvom klubu morate da imate neku vrstu zaštite, to je ponekad dobro. Da je Siti bio nestrpljiv ne bi bilo ovoliko trofeja“.

Zanimljivo je da Stojadinovićevo poznanstvo sa Gvardiolom datira još od 1996. godine.

Sećam se vrlo dobro kako smo se upoznali. Odveo sam Dušana Petkovića na probu u Barselonu B. Igrao je neki prijateljski meč na Mini Nou Kampu, tu odmah pored velikog stadiona. Bio je sjajan, i taj meč je pratio Gvardiola. Očigledno je da se spremao za trenersku karijeru. Sišao je posle utakmice, čak prokomentarisao da je Petković sjajan. Pitao je odakle je uopšte taj mali što igra na zadnjem veznom. Na kraju nismo završili taj transfer, jer je OFK Beograd tražio veliko obeštećenje za igrača koji nije bio u punom ritmu... Petković je brzo otišao u Majorku“.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Crvena zvezda igra najtežu i najlakšu utakmicu na Etihadu. Niko ne očekuje veliki rezultat, ali prema Stojadinovićevim rečima biće važam utisak.

Mora da se vidi nešto, da to ne bude meč – jednosmerna ulica. A imala je Zvezda takve u Ligi šampiona. Dobro su se pojačali ovog leta, mada je teško očekivati velike stvari na Etihadu. Tamo se i Real ništa ne pita, videli ste da su u polufinalu za 15 minuta imali 15 dodavanja. Voleo bih da Zvezda dođe do pozitivnog rezultata, mada realno to će biti teško. Ali da ne bude da igra samo Siti“.

I za Stojadinovića su poslednje Zvezdine oscilacije misterija.

Mnogo mi se svidelo ono što sam video ovog leta. Bilo je tempa, agresije, napadačkog fudbala, novi trener je pokazao da ima petlju da da šansu klincima. Ovo što se dešava u poslednje vreme, posebno protiv Voždovca i Čukaričkog za mene je misterija. Zvezda je dovela dva igrača poslednjeg dana prelaznog roka. Biće im potrebno vreme da se uklope i to je potencijalno problem protiv Sitija. Koliko god da su dobri ti igrači“.

Međutim, igraće Zvezda Ligu šampiona i posle Sitijam svi već kalkulišu da će ključan meč biti odigran u Beogradu protiv Jang Bojsa 4. oktobra.

Ja tvrdim da Zvezda ima šansu protiv Lajpciga. Znam i zašto to pričam. Naravno, ako podigne formu, jer ponavljam mnogo dobro je sve to izgledalo do utakmice sa Spartakom... Sve strukture u klubu se angažovale da naprave što bolji tim. Može nekome Zvezdan Terzić da bude simpatičan ili ne, da ga voli ili ne voli. Sve je to lični afinitet, ali je činjenica da ima „kohones“ što bi rekli Španci. Podržava bliske saradnike, daje im slobodu... Ako je procena da neki igrač vredi pet miliona evra – ne čeka se mnogo. U fudbalu nema mnogo premišljanja“.


tagovi

Zoran StojadinovićPep GvardiolaČiki Begiristajn

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara