Zvezda je i dalje evropski krem

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.09.23. | 12:07

Statistika i večne tabele kao zagrevanje za start crveno-belih u Ligi šampiona...

Crvena zvezda spada u prvi red evropskih fudbalskih velikana. Jedan je od samo 23 kluba što su uspela da podignu pehar namenjen najboljem timu Starog kontinenta; pride, odigrala je i finale UEFA kupa, u pet navrata dolazila do polufinala evrokupova i više od deset puta našla se četvrtfinalu. Sve su to brojke kojima može da se podiči mali broj klubova pod Uefinim patronatom.

Otkako su 'pravila igre' sredinom devedesetih promenjena na globalnom nivou - a na šta će u najvećoj meri uticati Bosmanovo pravilo i dozvola da timovi angažuju praktično neograničen broj stranaca - Crvena zvezda se samo dva puta našla u grupnoj fazi elitnog takmičenja (ovogodišnji nastup biće treći), što je značajno uticalo na pad najtrofejnijeg srpskog kluba na raznim večnim listama.

Izabrane vesti

Primera radi, pre samo desetak godina, crveno-beli su mogli da se podiče kako su u TOP 10 klubova Evrope sa najviše učestvovanja u Kupu/Ligi šampiona. Ispred su bili samo Real Madrid, Benfika, Ajaks, Dinamo Kijev, Juventus, Bajern, Anderleht i Seltik. U međuvremenu preteklo ih je još nekoliko klubova, ali stare zasluge i dalje održavaju srpskog šampiona na respektabilnim pozicijama.

Verovatno najvažnija od svih večnih tabela jeste ona što se tiče učinka. Na njoj su Beograđani 21. klub Evrope. Odigrali su do sada 151 utakmicu, zabeležili 70 pobeda, 33 remija i 48 poraza. U ove brojke uračunati su i kvalifikacioni susreti.

Zvezda i Rendžers imaju po 173 boda, s tim što je gol razlika škotskog velikana u debelom minusu. Iz priloženog se da videti da je, recimo, Pari Sen Žermen preskočio crveno-bele tokom prošle sezone, zahvaljujući tome što je u grupi sakupio četiri pobede i dva remija.

NAPOMENA: Na ovoj rang-listi za pobedu su dodeljivana dva boda, a za remi jedan. Prema statističkoj konvenciji u fudbalu, mečevi odlučeni u produžecima računaju se kao pobede i porazi, dok se oni rešeni izvođenjem jedanaesteraca računaju kao nerešeni.

Neko bi možda mogao da stavi zamerku kako su Zvezdu u vrhu poslednjih godina održale kvalifikacione utakmice. Međutim druga večna tabela, na kojoj su uračunati samo mečevi grupne faze (i svi u Kupu šampiona) otkriva da je klub iz Ljutice Bogdana i dalje veoma respektabilno plasiran - 27. pozicija.

I to sa daleko manjim brojem utakmica od svih konkurenata. I ispred sebe i iza.

Ova rang-lista formirana je tako što je svaka pobeda vrednovana sa tri boda, a remi sa jednim. Na njoj Crvena zvezda ima 48 pobeda, 14 nerešenih ishoda i 36 poraza.

NAPOMENA: U prvoj koloni je broj utakmica, u drugoj, trećoj i četvrtoj su pobede, nerešene i porazi, potom sledi gol-razlika, diferencija i na kraju bodovi.

Ova tabela nedvosmisleno pokazuje ono što smo mi u našem istraživanju od pre nekoliko godina dokazali - da je Zvezda daleko najuspešniji klub u regionu i pored brojnih posrtanja u 21. veku, odnosno sankcija koje su naš sport značajno unazadile tokom devedesetih.

Primera radi, zagrebački Dinamo je tek 93. na ovoj listi, sa svega 33 boda i gol-razlikom 41:114. Partizan je, primera rad, bolje plasiran - 76. mesto i 46 bodova, dok je Hajduk za bod ispred crno-belih i drži 73. poziciju.

Naravno, bilo bi pošteno reći da je Dinamo onako užasnu gol-razliku napravio jer je najčešće igrao grupnu fazu LŠ u poslednjih dvadesetak godina...

Zvezda pripada evropskom kremu i kada govorimo u učešćima u polufinalima elitnog takmičenja. Sa četiri takva nalazi se na 13. mestu. Evo i tabele:

Podsetimo, treće učešće u Ligi šampiona Crvena zvezda započinje sutra protiv aktuelnog prvaka Evrope Mančester Sitija na njegovom terenu.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara