Peruanski šamani izvode ritual (©Reuters)
Peruanski šamani izvode ritual (©Reuters)

Peruanski šamani prizivaju "Oca sunca" da neutrališe Nejmara, Brazil ruši sujeverja u grotlu Lime

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 23:06

Grupa tradicionalnih iscelitelja iz džungle, planina i primorskih oblasti pozvala je "Taita Inti" (Oca sunca) da pomogne njihovim fudbalerima pred duel protiv velikog favorita

"Nejmara smo neutralisali tako što smo mu vezali noge. Da ne bude u dobroj formi, da ne može da trči i igra dobro", poručili su peruanski eksentrični navijači/vračevi medijima, objašnjavajući šta je to što rade na ulicama Lime pred duel drugog kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. protiv Brazila (04.00).

Šamani su duvali u školjku dok su obavljali ritual ispred Nacionalog stadiona. Podigli su šareni oltar sa mačevima, amajlijama, zastavama i fotografijama igrača oba tima , a vezali su i noge lutki sa Nejmarovim likom. Šaman Valter Alarkon rekao je da je jedan od ciljeva da se prvoj zvezdi Brazila Nejmaru pomuti um kako ne bi mogao da uradi ono što naumi, pa između ostalog i da postiže golove. U sklopu rituala, Peruanci su koristili i napitke sa ajahuaskom, moćnom halucinogenom biljkom za koju se kaže da otvara vrata duhovnom svetu. Ritual pogledajte OVDE.

Izabrane vesti

Pokušavaju domaći navijači na sve načine da prizovu pozitivan ishod u duelu protiv Selesaa, a čini se da će im pomoć onostranog zaista i biti potrebna uzimajući u obzir kako Brazil melje u kvalifikacionim ciklusima. Neverovatno zvuči podatak da je već osam godina neporažen u duelima koji predstavljaju put ka plasmanu na Mundijal. Kanarinci nisu izgubili kvalifikacioni meč od osmog oktobra 2015. godine, kada ih je savladao Čile. Od tada su vezali 35 utakmica bez poraza, uključujući i ubedljiv trijumf pre četiri dana protiv Bolivije 5:1. Nejmar je sa dva gola na tom meču oborio Peleov rekord po broju golova za državni tim (bar prema zvaničnoj FIFA statistici, ne i po Fudbalskom savezu Brazila), a sada je naoštren da svom timu donese nove bodove.

04.00: (10,5) Peru (5,30) Brazil (1,35)

Nadaju se Brazilci da će u naredne tri godine oformiti tim kadra da konačno osvoji titulu prvaka sveta 2026. kako ne bi doživeli dubinu sa prethodnih pet Mundijala na kojima su ispadali uglavnom u četvrtfinalima, uz jedno polufinale na domaćem terenu. Fernando Diniz, privremeni selektor želi da obavi dobar posao i ostavi ekipu u lepom raspoloženju u iščekivanju dolaska Karla Anćelotija sledeće godine. Svim silama je Brazil napao Boliviju, a i sada će Peru. Sa Kazemirom, Rišarlisonom, Markinjosom i naravno Nejmarom.

Peruanci su uz mnogo sreće ostali neporaženi na gostovanju Paragvaju, u duelu u kom su čitavo drugo poluvreme imali igrača manje. Luis Advinkula dobio je crveni karton, pa će igrač Boke Juniors biti van stroja za utakmicu s Brazilom. Okosnicu popularnih Inka i dalje čine dobro poznata imena koja su izborila učešće u Rusiji 2018. poput Andrea Karilja, Paola Gerera, Renata Tapije, Džošimara Jotuna i bivšeg igrača Crvene Zvezde Migela Arauha. Ekipa bez velike zvezde, ali korektno posložena uzimajući u obzir ono čime raspolaže.

Tradicija po Peru je izrazito negativna, jer nikad nije pobedio protiv Brazila u kvalifikacijama za Svetska prvenstva, a sastaju se još od borbe za odlazak u Švedsku 1958. Ipak, nekoliko puta bacili su Brazil na kolena, na mečevima Kopa Amerike, poslednji put 2016. godine.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

Utorak

Bolivija - Argentina U TOKU

Ekvador - Urugvaj U TOKU

23.55: (2,70) Venecuela (3,15) Paragvaj (2,95)

Sreda

02.30: (3,20) Čile (3,30) Kolumbija (2,45)

04.00: (10,5) Peru (5,30) Brazil (1,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

sujeverjeBrazilreprezentacija PeruaFudbalska reprezentacija Brazilakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara