PET NA PET - Branko Jelić: Živi i puste druge da žive

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.02.19. | 08:45

Nekadašnji igrač Kotbusa uvek će pamtiti utakmicu kad je slavnom Bajernu postigao dva gola!

Branko Jelić je karijeru gradio na stadionu kraj Morave. Potom je sa puno uspeha igrao za Crvenu zvezdu, Vojvodinu, nemački Kotbus kad se proslavio širom Evrope sa dva pogotka koja je dao slavnom minhenskom Bajernu. U Kini je kao prvi strelac lige dobio zlatnu kopačku. Put ga je doveo do Australije gde je u Pert Gloriju okončao karijeru.

Supruga Tamara i sinovi Matija i Đorđe su imali australijsko državljanstvo, pa je porodica Jelić donela odluku da ostane i živi u Pertu. Branko je aplicirao, dobio državljanstvo i kako kaže u daleku i lepu zemlju je “jako teško ući, a teže izaći”. Međutim, kod Jelića je sve išlo nekim  prirodnim tokom.  U Pertu je radio kao trener, svih mlađih selekcija, sa napadačima seniorskog pogona, a nakon toga je otvorio fudbalsku akademiju sa Adijem Jurićem. Motiv za otvaranje škole fudbala, kako Branko kaže, je da se “kuća gradi od temelja”. Da mnogi talentovani igrači se izgube jer nemaju pravu šansu, što je uslovilo da Australija, kao nekad, nema trideset igrača u ligama koje ubrajamo u Top 5.

Izabrane vesti

I Branko je iz dalekog Perta odgovorio na naših pet pitanja…

1. Da li ste svojevremeno pored fudbala imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima i kojim?
“Pored fudbala trenirao sam atletiku, rukomet i košarku. Duži vremenski period uporedo sam se bavio košarkom i fudbalom. Košarku sam baš voleo da igram, ali onda je pala konačna odluka na koju je uticao i moj ujak. Potpuno sam se posvetio fudbalu”.

2. Ko Vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Nisam želeo nekog da kopiram jer sam se trudio da budem svoj. Ipak, voleo sam pojedine igrače poput Marka van Bastena i Darka Pančeva”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Navijam za čačanski Borac i Crvenu zvezdu. Takođe, u određenim fazama života voleo sam razne klubove zbog stila i načina igre. To se i sad menja u zavisnosti od kvaliteta i lepote prikazane igre”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Verujem da je moju igračku karijeru obeležila utakmica Bundeslige, Kotbus – Bajern. Te 2008. godine savladali smo slavne Bavarce sa 2:0, a ja sam bio strelac oba gola. Dakle, dva puta sam matirao slavnog Olivera Kana. Tih dana bio sam u žiži interesovanja nemačke, srpske javnosti, a i šire. Zvali su me i prijatelji kladioci kojima sam ‘oborio’ mnoge dobitne tikete jer su igrali na Bajern”.  

5. Životni i sportski moto?
“Životnih deviza imam više…’Živi  i pusti druge da žive’, potom ona Noletova ‘Ne očekuj ništa i dobićeš sve’, ‘Dokaži na terenu da si bolji’, ‘U životu je dobro imati alternativu’… mislim da je dosta za ovu priliku”.  

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU  odigrati na utakmicu koja dolazi iz Španije, Kup kralja, Valensija – Betis. U Sevilji, u prvom duelu, nije bilo pobednika, 2:2. Na devet poslednjih duela Slepi miševi ne znaju za poraz. Betis je slavio nad Valjadolidom sa 2:0. Valensija ima bolji međusobni skor 24:10:10 I najubedljiviju pobedu od 5:0.

“Možda pokušati sa golovima, od dva do četiri”.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Čet 21:00 4062 ŠPA K Valencia - Betis ug 2-4 1,45
Ukupna kvota1,45

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

pet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara