Mitrovićev gol za 2:1 (© MN Press)
Mitrovićev gol za 2:1 (© MN Press)

Piksijev pogodak na premijeri, Mitrović i Tadić doneli Srbiji prva tri boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.03.21. | 22:40

As Ajaksa sva tri gola namestio, golgeter Fulama dva puta pogodio protiv Iraca – 3:2

Rizično! Kao što bi rekli u filmu "Mi nismo anđeli": Ludost, ali i hrabrost!

Na debitantskoj utakmici na klupi reprezentacije Srbije Dragan Stojković je bacio kocku, uložio odmah svoj ugled i - pogodio. Orlovi su protiv Republike Irske istrčali u sastavu u kojem se ni oni nisu nadali, uz svo poštovanje svima bio je to kombinovani tim Srbije, koji se u jednom momentu zaljuljao iznad provalije, ali je našao put da u premijernom meču mundijalskih kvalifikacija osvoji tri boda - 3:2.

Izabrane vesti

Piksi se kockao. Poslao je na teren tim bez mnogobrojnih aduta. Rešio je da ih čuva za Portugaliju. U Srbiji u kojoj večito malo fali da krenu sveopšte kritike novi selektor je pokazao da mu hrabrosti i samopouzdanja ne fali, da ga ima na pretek, kao kad je bio igrač. Pokazao je i da zaista, kao što je pričao, čvrsto veruje u sve fudbalere koje ima na okupu.

Dosta toga je štucalo, dosta toga nije bilo dobro, ali je za pohvalu snaga karaktera, koje je često ranije nedostajala, da se utakmica koja nema dobar tok preokrene i dobije.

Sve kada se sabere, Stojković je dobitnik večeri. Na kraju je još bilo i uzbudljivo, sa mnogo golova i to jako lepih golova. Za početak - dobar, tri. Tačno, dosta toga nije funkcionisalo najbolje, ali suludo je očekivati da čovek može da napravi revoluciju i da sa jednim i po treningom napravi od tima koji nije našao mesto među 32 u Evropi, mašinu koja će da gazi 90 minuta.

Za početak je i ovo sasvim dovoljno. Trokorak ka osvajanju jednog od prva dva mesta u grupi, udarac najvećem rivalu za poziciju broj dva, ako već Portugaliju avansno računamo kao najjači tim u ovom društvu.

--------------------------------------

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO U KATARU, PRVO KOLO

SRBIJA - REPUBLIKA IRSKA 3:2 (1:1)

/Vlahović 40, Mitrović 69, 75 - Braun 18, Kolins 86/

Stadion: Rajko Mitić

Igrano bez prisustva publike

Sudija: Davide Masa (Italija)

Žuti karotn: Pavlović (Srbija)

SRBIJA (3-4-2-1): Dmitrović - Milenković, S. Mitrović, Pavlović - Gajić, Račić (od 63. Maksimović), Lukić, Mladenović (od 46. Kostić) - Tadić (od 77. Gudelj), Đuričić (od 63. Mitrović) - Vlahović (od 82. Jović)

REPUBLIKA IRSKA (3-5-2): Travers – Kolmen, Klark (od 79. Brejdi), O'Šej - Doerti, Molumbi (od 61. Hendrik), Kulen, Braun, Stivens – Robinson (od 79. Meklin), Konoli (od 67. Long)

---------------------------------


Uspešno je Stojković rehabilitovao Strahinju Pavlovića, koji je bio najbolji od trojice štopera, probudio Dušana Tadića, koji je asistirao za sva tri gola, dao šansu Dušanu Vlahoviću, koji mu je uzvratio pogotkom i podigao Aleksandra Mitrovića, koji i pored teškog perioda posle Škotske i u klubu i dalje kao da obuče supermenovo odelo kad navuče dres reprezentacije.

Nije dobro Srbija počela utakmicu. Iako je imala više loptu u nogama, slabo je uspevala da nešto s njom konkretno uradi. Irska je i pre vodećeg gola napravila čvrst blok ispred svog šesnaesterca, koji Orlovi nikako nisu uspevali da probiju. Štaviše, delovalo je da Srbija ima manjak fudbalera u završnici akcije, pa i kada bi se napravio višak ili kada bi Tadić stvorio situaciju za centaršut, ispred gola rivala nije bilo nikog osim Vlahovića okruženog trojicom igrača.

A, sve je postalo još gore od 18. minuta kada je Braun "oduvao" Mladenovića u skoku i glavom krunisao zaista lepu akciju Iraca. Tipičnu. Centaršut sa strane i udarac glavom za gol - 0:1.

Vođstvo Iraca (© Star sport)Vođstvo Iraca (© Star sport)

Noge fudbalerima Srbije postale su još teže od tog momenta. Od onog Piksijevog najavljenog najlepšeg fudbala nije bilo naznaka. Sporo, nepovezano, nekonkretno... I vuklo se poluvreme tako do 40. minuta, bez ijedne ozbiljne šanse. I najzad je svanulo! Mladenović je poslao pas ka Tadiću, a ovaj je glavom maestralno proigrao Vlahovića u prostor. Golgeter Fjorentine je dokazao zašto je fudbalska javnost vapila da mu se da šansa. Odmah, levom u dalji ugao - 1:1.

Jedina šteta u tom trenutku je bila što je kraj poluvremena bio tako blizu. Stvorila je Srbija za preostalih pet minuta još dve dobre prilike za Đuričića i dala najavu da će u nastavku, ipak, sve doći na svoje mesto.

Izjednačenje Vlahovića (© Star sport)Izjednačenje Vlahovića (© Star sport)

I došlo je. Ne odmah, već od sredine drugog dela, kada je Piksi odlučio da zaigra sa dvojicom klasičnih napadača i poslao Mitrovića na teren. A, osovina Tadić - Mitrović može da igra zavezanih očiju. Dok dlanom o dlan najbolji strelac srpske reprezentacije, koji je večeras dostigao i velikog Stjepana Bobeka, smestio je dve lopte u mrežu Irske i doneo pobedu. Prvi njegov gol savršena majstorija koja je zaslužila ovacije.

Na kraju potpuno bespotrebna drama. Kiks Stefana Mitrovića doneo je Ircima drugi gol i uneo nesigurnost u tim Srbije u poslednjih desetak minuta. Izdržalo se, uzela su se tri boda. To je ove večeri bilo najvažnije...


KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO SVETA, GRUPA A

Prvo kolo

Srbija - Republika Irska 3:2 (1:1)

/Vlahović 40, Mitrović 69, 75 - Braun 18, Kolins 86/

Portugal - Azerbejdžan 1:0 (1:0)

/Medvedev 36ag/



tagovi

Dragan Stojković PiksiAleksandar MitrovićDušan Tadićfudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara