©Reuters
©Reuters

Pioli je ovo tražio, sad mora da pruži Joviću ono što zaslužuje

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.02.24. | 10:01

Sama činjenica što se nalazi u ulozi džokera u značajnoj meri je pomogla srpskom napadaču da skine psihološki teret sa sebe. Sada je taj teret na Pioliju, koji se pošteno potrudio da ga probudi, a sada kada je u tome uspeo mora da pronađe način da izvuče najviše iz njegove igre i napadačkog umeća

Stefanu Pioliju se mora odati veliki deo zasluga za veliki povratak Luke Jovića u golgeterski život, s obzirom na to da je u prvom delu sezone pružao šansu srpskom golgeter i onda kada ga ništa nije htelo na terenu, kada je bio potpuno van forme. Ipak, sada kada je srpski napadač proradio, iskusni strateg se suočava sa drugom vrstom pritiska: zbog čega Jović toliko malo vremena provodi na terenu, kada je jedan od najproduktivnijih igrača Rosonera u ovom trenutku?

Joviću se vraća za mukotpan rad i sve dobro što je uradio po pitanju svoje fizičke kondicije u proteklom periodu. Gotovo svaka "ničija lopta" je njegova, kao i sinoć protiv Frozinonea. Naravno, ima i do toga što je sveprisutan na terenu, maksimalno fokusiran i pun samopouzdanja. Kada uz to dodate i savršeno postavljanje u protivničkom šesnaestercu, te urođenu sposobnost da zatresete protivničku mrežu, onda dolazite do željenog proizvoda.

Izabrane vesti

Pristalicama Rosonera, ali i celokupnoj javnosti, nije sporno što je Jović alternativa neprikosnovenom Olivijeu Žiruu, već pre svega činjenica da mu je Pioli smanjio minutažu u trenutku kada se našao u najboljem momentnu u sezoni. I to ne samo da mu je smanjio, već je mečeve protiv Empolija i Rome presedeo na klupi klupi za rezervne igrače. U prethodne tri utakmice proveo je ukupno 55 minuta na terenu i postigao još dva gola.

Jović je sedam golova u svim takmičenjima postigao za ukupno 711 minuta na terenu, dok je pet golova i asistenciju upisao na 511 minuta u Seriji A. Treba imati na umu da je uvodnih 306 minuta postio, te da je sve golove (uz jednu asistenciju) dao u poslednjh 205 minuta provedenih na terenu.

"Igram dobro i srećan sam zbog toga. Uvek se trudim da budem spreman, posebno sam ponosan na večerašnju pobedu. 2024. godina je počela odlično za mene, želim samo da nastavim ovako", poručio je Jović.

Ugledni Đanluka di Marcio je period od 80. minuta pa do kraja meča nazvao "zonom Luke Jovića", pošto se radi o periodu u kom je Luka postigao četiri od svojih pet prvenstvenih golova. Jasno je da se to dešava zbog činjenice što ga Pioli ubacuje upravo u završnici završnicama mečeva. Protiv Atalante je uša u 72. minutu, protiv Salernitane u 63, protiv Udinenezea u 75, protiv Frozinonea u 80. Svaki put mu je imao sasvim dovoljno vremena da se upiše u strelce.

"On je odlučujući igrač. Ne dobija puno vremena za igru, ali ga koristi da pomogne timu. Mnogo ga motivišem, verujem u njegove kvalitete. Ali, pobeda nije samo Lukina zasluga. Počeli smo dobro, pa smo još rasli, a onda smo pali, ali sa tačke karaktera nismo odustajali", rekao je Pioli posle Frozinonea.

Postoje različite škole mišljenja u javnost po pitanju uloge Luke Jovića i perioda koji provodi na terenu u dresu Rosonera. Jedna kaže da u trenutnoj situaciji ne može da računa na bitniju uglogu zbog sjajne forme u kojoj se nalazi Olivije Žiru. Francuz je ove sezone postigao 12 golova i zabeležio devet asistencija u svim takmičenjima za Milan, ima ogroman značaj za igru i produktivnost čitave ekipe, pa je jasno da ne postoji nikakva mogućnost da se iskusni golgeter nađe na klupi za rezervne igrače.

Sa druge strane, u nekoliko situacija, kada se jurio rezultat, poput one sinoćne, Pioli je upario Žirua i Jovića, koji su vrlo dobro izgledali na terenu u tim trenucima i pokazali da mogu vrlo dobro da sarađuju. Radi se o dva potpuno različita profila igrača, s obzirom na to da Žiru ima sposobnost da se povuče poziciju unazad i počne da radi za isturenijeg saigrača u navali. Ipak, pored Žirua i Rafael Leao ima zacementiranu poziciju na terenu, pa deluje potpuno nerealno da bi Pioli mogao da započne meč sa tri tako ofanzivna igrača, jer bi u tom slučaju preveliki defanzivni teret pao na ostatak tima.

Ono što je najvažnije za Jovića jeste činjenica da on uživa u svakom trenutku provedenom na terenu, kao i da nije opterećen ulogom, niti minutažom. Sama činjenica što se nalazi u ulozi džokera u značajnoj meri mu je pomogla da skine psihološki teret sa sebe. Sada je taj teret na Pioliju, koji se pošteno potrudio da ga probudi, a sada kada je u tome uspeo, mora da pronađe način da izvuče najviše iz njegove igre i napadačkog umeća.


tagovi

Luka Jović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara