Olivije Žiru ©Reuters
Olivije Žiru ©Reuters

Pipova "kletva" otišla u senku zaborava, Žiru je prelepa devetka koja se čitavu deceniju čekala na San Siru

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.02.22. | 01:59

Neverovatni Francuz je uspeo da učini ono što se činilo nemogućim, a to je da navijači Milana u ovom trenutku uopšte ne žale zbog toga što na terenu nema Zlatana Ibrahimovića

Verovatno nema iskrenog fudbaslkog romantika koji ne može da se otme utisku da je Olivije Žiru igrač čiji vanerijski kvaliteti ozbiljno nisu iskorišćeni na Ostrvu poslednjih deset godina. Možda se to ne može na prvi pogled uočiti kroz brojke jer je postigao 105 golova za Arsenal za nepunih šest sezona, potom još 39 za Čelsi tokom tri i po sezone, ali je posle ovosezonskih partija u dresu Rosonera više nego jasno da londonski giganti nisu uspeli da iskoriste sav taj raskošni fudbalski dar koji poseduje.

Na San Siro je došao prilično skromno, da bude alternativa Zlatanu Ibrahimoviću i neko ko bi mogao kvalitetno da pokrije poziciju špica u slučaju povreda legendarnog Šveđanina, a onda kada je dočekao svoju priliku postao je heroj Milanovih navijača. Prvo je doneo veliki preokret ekipi Stefana Piolija u Derbiju dela Madonina i vratio Rosonere u šampionsku borbu, a onda je sve to krunisao sa još dva pogotka protiv Lacija u četvrfinalu Kupa Italije i zakazao još jedan gradski derbi u sezoni.

Izabrane vesti

Brojke fenomenalnog Francuza su ove sezone konkretnije nego ikad u karijeri. Olivije Žiru je sa nova dva gola skinuo čuvenu kletvu Pipa Inzagija koja se odnosila na nesrećne Milanove devetke u proteklih deset godina. On je svoj broj na leđa stavio sa mnogo manje očekivanja nego njegovi prethodnici, a onda ih je sve zajedno bacio u senku zaborava.

Od brojki koje su provejavale pored Milanovih igrača sa borjem devet na leđima prošle decenije zastane knedla u grlu svakom iskrenom navijaču ovog slavnog kluba. Zvuči gotovo neverovatno za jedan tako veliki klub da je Olivije Žiru jedina Milanova devetka koja je od sezone 2008/2009. u februaru mesecu imala dvocifreni broj postignutih golova - tačno 10. Upravo toliko pogodaka je u toj sezoni imao nezaboravni Super Pipo, koji je na kraju završio sezonu sa 16 datih golova.

Jasno je da Francuz pred sobom ima dvoljno prostora i vremena da nadmaši taj učinak, a ukoliko nastavi da podiže formu na ovakav način to bi mogao da ostvari u ekspresnom vremenskom roku. Žiru je uspeo da učini ono što se činilo nemogućim, a to je da navijači Milana u ovom trenutku uopšte ne žale zbog toga što na terenu nema Zlatana Ibrahimovića. Nekadašnji igrač Grenobla i Monpeljea je zapravo najzaslužniji što ovaj Piolijev tim više ne zavisi od fantastičnog Šveđanina. Ostatak ekipe je uspeo da se izbori za svoju ulogu, pa je Milan u proteklim nedeljama postao - pravi tim.

U protekla dva meča, a posebno u ovom poslednjem protiv Lacija, bilo je uživanje gledati na koji način u špicu napada funkcionišu Rafael Leao i Olivije Žiru, koliko energije i kreacije Milanovoj igri daje neverovatni Braim Dijaz, ali i koliko su se svi ostali igrači izborili za svoje važne uloge. Piolijev tim protekle noći nije igrao na krilima Olivijea Žirua, već je uživao u svojoj moći i nadahnuću koje je stekao posle iznenađujućeg preokreta u Derbiju dela Madonina.

Pipo Inzagi ©ReutersPipo Inzagi ©Reuters

Od odlaska Pipa Iznagija u penziju 2012. godine Milanovu devetku su nosila čak desetorica igrača, od kojih su neki imali ozbiljan pedigre, neki su dovođeni za ozbiljna obeštećenja, ali nijedan od njih nije uspeo da nadomesti izostanak rasnog prethodnika. Išlo se od Alešandra Pata do Alesandra Matrija, od Fernanda Toresa do Matije Destra, od Luiza Adrijana do Đanluke Lapadule, od Andrea Silve do Gonzala Iguaina, od Kšištofa Pjonteka do Marija Mandžukića. I niko - ništa. Svi zajedno (računaju se samo sezone kada su nosili devetku na leđima, prim.aut) odigrali su 201 meč u dresu Rosonera i postigli svega 44 gola.

Poslednji broj devet u dresu Milana koji je postigao dvocifreni broj golova u jednoj sezoni bio je Andre Silva. On je u sezoni 2017/2018. dao tačno 10 golova na čak 40 mečeva. Ipak, daleko od toga da je to bilo ono što se toliko čekalo na San Siru. Portugalac je od tog broja golova samo dva postigao u Seriji A, a bio je raspucan u Ligi Evrope gde se na 14 mečeva, računajući i kvalifikacije, osam puta upisao u strelce. Nakon njega seriju razočarenja kompletirali su Gonzalo Iguain i Kšištof Pjontek, od koji se posebno očekivalo da će uspeti konačno da razbiju tu Inzagijevu kletvu. Poljak je doveden za 35.000.000 evra, nakon fenomenalne sezone u Đenovi gde je dao 19 golova na 21 utakmici, ali se već u narednoj sezoni pokazalo da nije kalibar za Rosonere i sposoban da iznese pritisak koji sa sobom nosi taj famozni broj u ovom klubu.

Pjontek i Ibrahimović ©AFPPjontek i Ibrahimović ©AFP

Nema sumnje da je izostanak tih ogromnih očekivanja bio od ogromne pomoći Olivijeu Žiruu u ovoj sezoni. Mnogi su letos bili spremni da osude dovođenje još jednog veterana u klub, ali se na kraju ispostavilo da je to najbolje plaćenih milion evra obeštećenja u poslednjih nekoliko godina, možda i decenija. Žiru je kompletnom timu doneo ogromno iskustvo, nije bio opterećn minutima, već je kao i tokom čitave svoje karijere u velikim klubovima čekao svojih pet minuta i sada maksimalno uživa u njima.

Ljubiteljima fudbala ostaje samo da žale što se radi o igraču koji se nalazi u 36 godini života, ali godine u Žiruovom slučaju očigledno ne znače ništa. Kao svaki majstor sa tolikom iskustvom Francuz dobro ume da raspolaže svojom energijom, a to fudbalsko genijalstvo je spreman da iskoristi i nadmudri svakog čuvara iz protivničke odbrane koji mu se nađe na putu. Ove sezone je zabeležio 22 nastupa i postigao 10 golova u svim takmičenjma, ali u proseku provodi tek nešto manje od 60 minuta po meču. Treba imati i na umu da je na samo osam mečeva bio starter. Taj prosek je počeo da podiže u poslednjih nekoliko mečeva, a više je nego jasno da će tako biti i u narednom periodu, jer je Pioli svestan da mora maksimalno da iskoristi trenutak njegovog neverovatno nadahnuća.

UČINAK MILANOVIH IGRAČA SA BROJEM DEVET NA LEĐIMA U POSLEDNJIH DESET GODINA:

2012/2013: Alešandre Pato – sedam utakmica, dva gola

2013/2014: Alesandro Matri – 18 utakmica, jedan gol

2014/2015: Fernando Tores – 10 utakmica, jedan gol

2014/2015: Matija Destro – 15 utakmica, tri gola

2015/2016: Luiz Adrijano – 29 utakmica, šest golova

2016/2017: Đanluka Lapadula – 29 utakmica, osam golova

2017/2018: Andre Silva – 40 utakmica, 10 golova

2018/2019: Gonzalo Iguain – 22 utakmice, osam golova

2019/2020: Kšištof Pjontek – 20 utakmica, pet golova

2020/2021: Mario Mandžukić - 11 utakmica, bez gola

2021/2022: Olivije Žiru - 22 utakmice, 10 golova*

*NAPOMENA: Sezona 2021/2022. je još uvek u toku.


tagovi

Olivije ŽiruFilipo InzagiAlešandre PatoAlesandro MatriFernando ToresMatija DestroLuiz AdrijanoĐanluka LapadulaAndre SilvaGonzalo IguainKšištof PjontekMario Mandžukić

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara