Đoan Laporta i Serhio Aguero (©Reuters)
Đoan Laporta i Serhio Aguero (©Reuters)

Pjanić, Kutinjo i Umtiti tri trna u oku, panika zbog registracije i rok od 48 sati za nemoguću misiju

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.08.21. | 19:38

Klub i dalje nije uradio ništa kako bi se rešio igrača sa visokim ugovorima, a početak Primere se bliži

Tokom hitne konferencije za novinare koju je sazvao za jutro posle zvanične objave koja je uzdrmala fudbalski svet, predsednik Barselone Đoan Laporta objasnio je da je plata Lionela Mesija preveliko opterećenje za klub i da nije smeo da dozvoli da se isti dodatno zadužuje za narednih 50 godina.

Nedelja, 20.00: (1,75) Barselona (3,60) Sosijedad (4,90)

Izabrane vesti

Osim onima koji su dobro upućeni u stroga pravila finanijskog fer-pleja apsolutno nije bilo jasno o čemu Laporta priča, pa su nedugo zatim počela da stižu objašnjenja zbog čega Mesi nije mogao da ostane čak i da je sezonu pred nama igrao za bukvalno nula evra. Kako nalaže interni pravilnik finansijskog fer-pleja u Primeri, klub za plate igrača ne sme da izdvoji novca više od 70 odsto budžeta, a Barselona je sa Mesijevom platom bila na neverovatnih 110 odsto budžeta! Bez iste se ta granica spustila na tek 95 odsto, što znači da katalonski gigant nije još ni blizu granice koja, ako se pređe, ne dozvoljava klubu da prijavi pojačanja za novu sezonu!

Zbog toga se Barselona i posle Mesijevog odlaska nalazi u stanju opšte panike, jer se situacija ozbiljno komplikuje. Prema navodima dobro obaveštenih katalonskih medija, Barselona ima rok do petka, odnosno do pred sam početak nove sezone da spusti plate igrača za još tih spornih 25 odsto, ili neće moći da prijavi Serhija Aguera, Memfisa Depaja, Emersona Rojala i Erika Garsiju! Bar ne dok zaista ne bude ispred zacrtane granice.

Aguero svakako ne može da igra do novembra zbog povrede što samo po sebi u datom momentu predstavlja ozbiljan udarac, dok je potreba za holandskim ofanzivcem velika s obzirom da se tokom priprema istakao kao jedan od nosilaca igre. Memfis i Emerson treniraju i dalje kao da se ništa ne dešava, tako je i Aguero dok se nije povredio pre dva dana, dok se Garsija posle završenih reprezentativnih obaveza treninzima vraća tek ove sedmice.

Barselonina muka su Filipe Kutinjo, Miralem Pjanić i Samuel Umtiti. Oni su i dalje u timu, treniraju, ali niko od njih još nije pristao na smanjenje plate. Zbog toga su oni, a pre svega Umtiti koji je igrao protiv Juventusa, te Antoanu Grizmanu i Đordiju Albi, navijači udelili salve uvreda i zvižduke, uz poruku da se nisu dovoljno potrudili ne samo da pomognu klubu, već i Mesiju da ostane.

U ovom trenutku rešenja ni za jedan od ova tri slučaja ne postoji. Ili je bar jako daleko. Pjanić je možda najbliži odlasku i to ponovo u Juventus! Doduše, ne u obliku transfera, već pozajmice na godinu dana, posle čega bi se videlo šta dalje s vezistom iz Bosne i Hercegovine. Čak se nakratko pojavila informacija da je Artur predložio novu trampu za Pjanića, što je Barselona odbila jer je klubu potrebno da oslobodi prostor u budžetu, ne da ga dodatno opterećuje. S Pjanićevim odlaskom oslobodilo bi se oko 9.000.000 evra.

Umtiti je već pred upravu Barselone izneo uslov da je odlazak izvodljiv samo pod uslovom da mu novi klub pruži platu koju ima i sad. S obzirom na sve probleme s kolenima, upitno je da li će neko da mu plati 12.000.000 evra godišnje. Kutinjo je najveća misterija. Za njega ne postoji nijedna ozbiljna ponuda iz Evrope, pa ne deluje realno da će otići negde do petka. Baš kao ni Umtiti.

Sve, dakle, ostaje na moći klupskih čelnika da ispregovaraju nove uslove, što se takođe nije dosad pokazalo kao posao koji mogu da ispune. Jer da jesu, ne bi u Barseloni sada bilo stanje kakvo jeste dva dana pre početka sezone. I sve se to dešava u danima dok je Laporta na odmoru...



tagovi

Đoan LaportaSerhio AgueroMemfis DepajErik GarsijaEmersonletnji prelazni rok 2021Samjuel UmtitiFilipe KutinjoMiralem Pjanić

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara