Kristofer Enkunku (Reuters)
Kristofer Enkunku (Reuters)

Plavi balon najavio Čelsijevu Evropu! A Palmeru samo da se kaže - 'hvala, šta bismo bez tebe'

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.05.24. | 22:56

Četvrtom uzastopnom pobedom Plavci najavili mesto u Ligi Konferencije, Mančester Junajted uprkos trijumfu protiv Njukasla na Old Trafordu izgubio šansu da kroz Premijer ligu izbori mesto u Evropi

Eh, da je Čelsi čitave sezone igrao kao u maju mesecu, ne bi se večeras, u pretposlednjem 37. kolu borio da se ušunja u Evropu, već bi bez dileme bio punopravni kandidat za Ligu šampiona. Da li je klincima sa Stamford Bridža bilo potrebno osam meseci da počnu da nižu trijumfe u kontinuitetu i iz runde u rundu potvrđuju ogroman potencijal, da li je Maurisio Poketino tek smiraj sezone "namestio" ekipu, ili je i manjak očekivanja uticao na to da se tim opusti i olakša pritiska... Šta god da je posredi, miriše na to da će Čelsi naredne sezone igrati na međunarodnoj sceni.

Plavci su gostovali Brajtonu koji su pobedili (1:2) zahvaljujući golovima Kola Palmera, rezerviste Kristofera Enkunkua, ali i neshvatljivoj odluci sudije Salsburija da početkom drugog poluvremena, pri Čelsijevom vođstvu 1:0, ne dosudi jedanaesterac u korist domaćina. Londonski klub se izvukao nakon starta Malo Gusta nad Adingrom, da bi dvadesetak minuta kasnije podebljao vođstvo preko Enkunkua. Francuz je tradicionalno proslavio pogodak duvajući balon koji je nagovestio da će Čelsi završiti sezonu na šestoj poziciji.

Izabrane vesti

Naravno, pomogao je Čelsiju ishod na Old Trafordu gde je Mančester Junajted savladao Njukasl - 3:2. Dakle, londonski klub je uoči poslednjeg kola na 60 bodova, dok Njukasl i Junajted imaju po 57. Čelsi dočekuje Bornmut, Svrake gostuju Brentfordu, dok Junajted ide na noge Brajtonu. Sve i da Čelsi izgubi, Junajted ni sa istim brojem bodova ne bi imao šanse zbog katastrofalne gol razlike 55:57. Zato je mančesterski velikan večeras izgubio šansu da se domogne Evrope kroz ligu, ali će to moći putem finala FA Kupa. Ako pobedi, eto njega u Ligi Evrope naredne sezone, ako izgubi, šestoplasirani tim Premijer lige će u evropsku B produkciju.

Da se vratimo na Čelsi koji je večeras nastavio pobednički niz. Bez obzira na četvrtu vezanu pobedu i dalje je čitava sezona Poketinovog tima u znaku Kola Palmera kojem bi bilo najpoštenije reći "Hvala! Ne znamo šta bismo bez tebe." Načeo je reprezentativac Engleske Brajton u 34. minutu, došao do 22. premijerligaškog gola i čak deveti put ove sezone bio autor vodećeg gola Čelsija. U svim takmičenjima računajući i dva gola za Siti na startu takmičarske godine, Palmer je dobacio do 27 pogodaka i 14 asistencija, dok u Premijer ligi ima učinak od 22 postignuta i deset nameštenih golova. Na nivou pet najjačih evropskih liga, moćnije brojke imaju samo Hari Kejn i Kilijan Embape!

Uspeo je Brajton malo da zakuva situaciju na terenu od 88. minuta kada je Ris Džejms zaradio direktan crveni karton. Desetak minuta kasnije, u osmom minutu nadoknade, Đorđe Petrović ipak je morao da vadi loptu iz mreže, pošto je iz peterca pogodio Dani Velbek, ali vremena za domaćine da izbegnu poraz bilo je premalo.

Kada je reč o Junajtedu, ekipa Erika Ten Haga je posle tri utakmice bez trijumfa konačno ugledala tračak svetlosti. Vratio se Bruno Fernandeš, zaigrao od prvog minuta, ali je centralna figura Junajteda bio Amad Dijalo. Momak iz Obale Slonovače je posle pola sata igre namestio pogodak Kobiju Mejnuu, a nakon što je Entoni Gordon početkom drugog dela poravnao skor, Dijalo je ponovo blesnuo i u 57. minutu vratio vođstvo Junajtedu.

Njukasl je imao za šta da igra, da je osvojio Old Traford bio bi bodovno poravnat sa Čelsijem i imao daleko povoljniju poziciju u poslednjem kolu zbog bolje gol razlike. I bili su za nijansu bolji puleni Edija Haua, češće jurišali na gol Andrea Onane, ali ih je slomio pogodak Rasmusa Hejlunda. Ušao je Danac sa klupe i unovčio dodavanje Bruna. Do kraja utakmice ostalo je vremena za efektan pogodak Luisa Hola, ne i za izjednačenje Njukasla.

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI MEČEVI 34. KOLA

Utorak

Totenhem - Mančester Siti 0:2 (0:0)

/Haland 51, 91penal/

Sreda

Brajton - Čelsi 1:2 (0:1)

/Velbek 90+8 - Palmer 34, Enkunku 64/

Mančester Junajted - Njukasl 3:2

/Mejnu 31, Dijalo, 57, Hejlund 84 - Gordon 49, Hol 90+2/

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiKol Palmer

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara