Fudbaleri Slavije (©AFP)
Fudbaleri Slavije (©AFP)

Plzenj i Sparta ubedljivi - red je na Slaviju! Ostrava mora dalje bez Baroša, Kenguri silni kod kuće

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.08.20. | 13:33

Četiri zanimljiva susreta u zemlji piva

Pretila je pošast, ali se ipak igra. Tokom jučerašnjeg dana potvrđeni su slučajevi zaraze virusom korona u Ostravi, Buđejovicama i Bohemijansu, a kako ostatak igrača u pomenutim klubovima nema nikakve simptome i negativno je na test, čelnici šampionata Češke dali su zeleno svetlo da se kolo nastavi.

Glavnu ulogu dana u Češkoj igra Slavija, koja gostuje Buđejovicama. Prošla sezona bila je jedna od najboljih za crveno-bele u poslednjih nekoliko godina. Pored odbrane titule prvaka, Slavija se borila i u grupnoj fazi Lige šampiona, gde je dobila najtežu grupu. Ipak, u konkurenciji velike Barselone, Dortmunda i Intera, tim sa Eden arene nije izneverio i odigrao je nekoliko kvalitetnih mečeva.

Izabrane vesti

Tokom leta trener Jindržih Trpišovski izvršilo je nekoliko promena u sastavu. Klub su pojačala četvorica igrača Slovan iz Libereca, odakle su stigli defanzivac Karafijat, vezni Malinski i Beran i napadač Kuhta. Poslednje pojačanje je stiglo iz Karvine, a u pitanju je Lingr. S druge strane, Baluca, Matoušek, Jusuf ili Zeleni su napustili tim. Zbog problema sa koronavirusom, Slavija je imala samo dva pripremna okršaja. U prvom su porazili austrijski Sankt Pelten (5:0), a u drugom Fehervar (3:1).

Fudbaleri Buđejovica želeće da nadograde uspešnu prethodnu sezonu, kada je uspeo da se izbori za ligaško doigravanje za mesto u Ligi Evrope. U klubu su uspeli da nagovore iskusnog golmana Jaroslava Drobnija da potpiše novi ugovor, i to je najveće pojačanje crno-belih. Dinamo je odigrao četiri utakmice na pripremama, u kojima je imao dve pobede.

Istovremeno, Jablonec je domaćin novajliji Pardubicama, koje čeka vatreno krštenje u najvišem rangu. Sastav Petra Rade imao je tešku, a ipak uspešnu sezonu, kada je, uprkos ne baš sjajnim nastupima u plej-ofu, zauzeo četvrto mesto i ponovo obezbedio plasman u preliminarno kolo Lige Evrope. Zeleno-beli bi voleli da postignu nešto slično i ove godine. Kao i obično, ekipa Jabloneca je imala relativno značajne promene, pa ćemo videti kako će novoformirani tim uspeti da uđe u takmičenje. Rezultati na pripremama bili su prilično prosečni, ali domaći tim je jasan favorit ovog dvoboja.

Istorijski uspeh je iza Pardubica, a sada ima jasan zadatak pred sobom - da pokuša da izbegnu brzi povratak u Drugu ligu. Moglo bi da pođe zarukom pulenima Jiržija Krejčija, jer je klub uspeo da zadrže prošlogodišnje nosioce. U pripremi su ostavili relativno solidan utisak, koji su se ipak pokvarili na pozornici MOL kupa, kada su iz prvog takmičenja u sezoni eliminisani u ranoj fazi od Sparte Kolin.

Takođe od 16.30, Karvina dočekuje Ostravu. Domaći sastav borio se za spas do poslednjeg trenutka minule kampanje. Dva kola pre kraja imala je Karvina prednost od dva boda nad Opavom i Pribramom, ali u poslednjem kolu tim iz Šlezije se suočio sa bitkom sa nepredvidivim Pribramom. Svi znamo kako se na kraju završilo. Karvina je sezonu završila na 14. mestu, a ove godine pokušaće da izbegne bitku za spasavanje, jer će tri tima napustiti prvo takmičenje.

Trener Jarabek doživeo je neugodan početak trenažnog procesa. Tim je napustila kompletnu ofanzivna trojka - Ba Lua (Plzenj), Lingra (Slavija), Taivo (Dunajska Streda). Njima su se pridružili i ostali članovi prvog tima, kao Moravec (Brno) i srpski internacionalac Milan Rundić (Podbeskidzje).

Nakon ovih odlazaka, činilo se da će Karvina biti lak zalogaj svima, ali kako se približavao početak sezone klub je počeo da promoviše pojačanja. Stigli su Tvardzik, nekada nada Seltika, kao i Bartošak, povratnik Tomaš Jursa... Ofanzivna linija je potpuno nova. Najpoznatije lice je Mihal Papadopulos, koji je nosio dres Arsenala i Leverkuzena. Poslednje godine proveo je u Poljskoj. Drugi napadač je Roman Haša. Bivši kralj strelca juniorske lige stigao je u Šleziju iz Skalice, a najnoviji adut je 20-godišnji Rafael Tavares iz Trnave.

Banjik je prošle godine završio kao šestoplasiran, bez izlaska na međunarodnu scenu. Plej-of je bio prevelikik zalogaj, jer je u njemu Ostrava sakupila samo dva boda i ne čudi što je delovala kao da je tamo zalutala. Na kraju sezone, navijači Ostrave bili su tužni ne samo zbog toga što ponovo neće videti svoj klub u Evropi, već posebno zbog penzionisanja legendarnog napadača Milana Baroša, koji je kao jedan od retkih Čeha podigao pehar osvajača Lige šampiona. Sada će ga zameniti uglavnom Srbin Nemanja Kuzmanović, Tomaš Smola ili Muhamed Tijani, kao i Tomaš Zajic, letnje pojačanje iz Slovačkog.

Za kraj današnjeg programa 1. kola, Bohemijans je domaćin Mladoj Boleslav (18.30). Kenguri pripreme mogu da ocene pozitivno. U sedam duela, igrači trenera Klusačeka nisu znali za gorčinu poraza i primili su samo dva gola. S druge strane, treba napomenuti da je ekipa sa Doličeka odigrala četiri prijateljska duela sa timovima iz nižih liga. Kenguri su tradicionalno jak tim kod kuće. O tome govori bilans poslednjih 11 mečeva u domaćoj ligi, kada su ostvarili devet pobeda i dva poraza.

Ekipa Mlade Boleslav se takođe sukobljavala sa ekipama sa drugog najvišeg takmičenja u pripremama i čak je pala u duelu sa Trinecom. Ukupno su gosti ostvarili dve pobede na leto, uz remi i poraz. Prošle godine puleni trenera Vebera nisu se dobro snašli na protivničkim terenima. Od 15 mečeva, uspeli su da pobede u samo dva slučaja.

ČEŠKA 1 - 1. KOLO

Petak

Plzenj - Opava 3:1 (1:1)

Subota

Zlin - Slovačko 1:2 (0:0)

Pribram - Teplice 1:3 (0:1)

Sigma - Liberec 1:0 (1:0)

Brno - Sparta 1:4 (0:4)

Nedelja

16.30: (8,50) Buđejovice (4,70) Slavija (1,38)

16.30: (1,55) Jablonec (4,10) Pardubice (6,00)

16.30: (3,50) Karvina (3,30) Ostrava (2,15)

18.30: (2,30) Bohemijans (3,30) Mlada Boleslav (3,15)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1Slavija PragBohemijansKarvinaČeške BuđejoviceOstravaJablonecMlada Boleslav

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara