(Star sport)
(Star sport)

Pobednik Kupa Srbije ima sigurnu Ligu konferencije, TSC navija za večite

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.04.24. | 09:41

Topolčanima bi odgovaralo da Zvezda ili Partizan uzmu trofej

Samo je za Crvenu zvezdu i Partizan trofej Kupa Srbije utešna ili pomoćna nagrada, zavisno od toga kako su prošli u prvenstvu. I tom peharu se ne raduju ni približno kao šampionskom.

Ali, kada su ostali klubovi u Srbiji u pitanju, trofej kupa je vredan kao Sveti Gral. Pogotovo što malo ko, osim večitih, može njime da se podiči. Od sadašnjih superligaša podizali su ga još samo Vojvodina i Čukarički.

Izabrane vesti

Danas su na programu tri utakmice, a jedna sutra, četvrtfinala Kupa Srbije. Nadu da mogu do pehara, pored Zvezde i Partizana, gaje još Vojvodina, Čukarički, Voždovac, Radnički iz Kragujevca, Novi Pazar i OFK Vršac. A, za ovih šest klubova pehar bi imao ove sezone i posebnu težinu, jer bi doneo i obezbeđenu dugu evropsku jesen, odnosno, najmanje mesto u grupnoj fazi Lige konferencije!

OPCIJA JEDAN: DA VEČITI NE OSVOJE

Prema UEFA raspodeli mesta za narednu evropsku jesen, Srbija će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Šema je takva da bi pobednik kupa išao direktno u poslednje kolo, što znači da i kada bi tamo ispao – išao bi u grupu Lige konferencije!

Drugo mesto u kvalifikacijama pripalo bi trećeplasiranom na tabeli, a on bi morao da se znoji od drugog kola i to gotovo sigurno ne bi bio ni nosilac. Što znači da bi morao žestoko da se pomuči da dođe makar do Lige konferencije.

Ova varijanta važi u slučaju da Kup Srbije NE osvoji klub koji završio kao prvi ili drugi, dakle ni Zvezda, ni Partizan, gledajući sadašnju tabelu.

Nekadašnje pravilo da finalista Kupa ide u Evropu ako jedan klub osvoji duplu krunu, odavno više ne važi.

OPCIJA DVA: DA VEČITI OSVOJE

Potpuno je drugačija situacija ukoliko pehar kupa osvoje Zvezda ili Partizan (prvi ili drugi na tabeli). Jer, oni će svakako, ako ostanu na mestima na kojima su sada, igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

U toj varijanti kup više ne bi bio bitan za raspodelu evropskih ulaznica. Klub koji bi završio kao trećeplasirani u ligi išao bi u četvrto kolo kvalifikacija za Ligu Evrope i imao bi u džepu garantovanu grupu Lige konferencije, dok bi četvrti iz Mozzart Bet Superlige išao u drugu rundu i to ne bi bio nosilac.

Za ovakav rasplet najviše će navijati TSC, pošto će gotovo sigurno biti treći. Matematika kaže da može da završi i drugi, a može i četvrti, ali realnost ga najviše smešta na poziciju broj tri.

Gledajući na današnji dan, po tabeli, TSC ne bi bio povlašćen u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a mogući protivnici bi mu bili Dinamo Zagreb, Braga, LASK, Molde, Dinamo Kijev, Plzen, Ludogorec, Malme, Hapoel Ber Ševa, Genk, APOEL i Rapid Beč.

Vojvodina bi kao trenutno četvrta na tabeli išla u drugo kolo kvalifikacija, ne bi bila nosilac, a polovina pomenutih klubova bi bili i njeni mogući rivali: Sporting, LASK, Molde, Hapoel Ber Ševa, Genk, uz CSKA Sofiju, NEK Najmehen, Bešiktaš i Rigu.

Petoplasirani će svakako u trku za Ligu konferencije, u koju bi ušao od drugog kola kvalifkacija. Radnički iz Kragujevca, koji sada drži tu poziciju, ne bi bio nosilac na žrebu, pa bi mu mogući protivnici bili Ajaks, FK Kopenhagen, Olimpijakos, Kluž... Ima i dosta slabijih, kao što su Sutjeska, Škupi, Škendija, Ararat...

Ukoliko, pak, Čukarički skoči na peto mesto, on bi bio nosilac drugom, a verovatno i u trećem kolu kvalifikacija, pa bi imao i dosta lakši žreb.

Uglavnom, sve kada se sabere, pehar Kupa Srbije ove godine ima specifičnu težinu kakvu odavno nije imao.

KUP SRBIJE, ČETVRTFINALE

Sreda

15.00 (1,35) Partizan (4,80) Voždovac (7,80)

17.00 (2,15) Čukarički (3,35) Vojvodina (3,45)

19.00 (1,02) Crvena zvezda (14,00) OFK Vršac (35,00)

Četvrtak

16.00 (2,30) Radnčki 1923 (3,20) Novi Pazar (3,00)


tagovi

Kup SrbijeFK Crvena zvezdaFK PartizanTSC Bačka TopolaFK VojvodinaČukaričkiFK Novi PazarNovi Pazar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara