Strahinja Eraković (©Star Sport)
Strahinja Eraković (©Star Sport)

Početak sazrevanja jednog talentovanog dečaka

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.08.20. | 11:01

Strahinja Eraković debituje za Crvenu zvezdu u Superligi

Zvezda će na početku morati da ima dva kompatibilna sastava. Jedan kome će biti zadatak da brani šampionsku titulu u domaćem prvenstvu i drugi koji će biti kadar da napadne grupnu fazu jednog od dva evropska takmičenja. To je prouzrokovalo pravilo sa bonus igračima, zbog kojih će svaku utakmicu superligaški timovi morati da započnu sa dvojicom fudbalera mlađih od 21 godine. U ovom trenutku, Dejan Stanković je čak i u tom pogledu na slatikim mukama, jer pred sobom ima nekolicinu supertalentovanih igrača.

Na večerašnjoj premijeri protiv Novog Pazara (19.30, TV Arena Sport) ta dva mesta biće rezrvisana za štopera Strahinju Erakovića i ofanzivnog vezistu Veljka Nikolića. Kao što je i najavio, Stanković neće preterano forsirati igrače koji još uvek nisu maksimalno spremni. Tako u startnoj postavi neće biti Aleksandar Katai, kao ni Gobeljić, Ben, Gavrić, Pavkov, Boaći... Ipak, čak i nešto okrnjen sastav srpskog šampiona ne bi smeo da ima baš nikakvih problema sa povratnikom u elitni rang takmičenja.

Izabrane vesti

Za Strahinju Erakovića (19) ovo će biti biti poseban dan. Mladi štoper položio je prijemni na generalnoj probi protiv Borca iz Banjaluke, pa će sada biti u prilici da debituje i u zvaničnoj utakmici. Eraković je još u najmlađim igračkim danima projtektovan kao svetla budućnost Crvene zvezde. Kao kadet je igrao za omladince, što mu je i te kako pomoglo u razvoju, a to prvobitno sazrevanje doživeo je prošle sezone u dresu Grafičara, gde se odlično nosio sa snažnim napadačima u Prvoj ligi Srbije. Sada će biti u situaciji da ogroman potencijal potvrdi i na najvećoj sceni, posle čega će jasno moći da se kaže da je postao igrač za Crvenu zvezdu.

Baš kao i protiv Borca iz Banjaluke, Eraković će igrati u tandemu sa hladokrvnim Radovanom Pankovim. Nekadašnji igrač Vojvodine odiše mirnoćom i samopouzdanjem, što bi moglo da bude od izuzetne pomoći mladom saigraču u kritičnim trenucima na samom terenu. Pankov je u ovom trenutku prvi Stankovićev izbor na poziciji štopera, a ukoliko se ništa drastično ne promeni, tako će biti i na startu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Od Zvezdine "standardne odbrane" iz prošle sezone večeras protiv Novog Pazara u startnih 11 biće samo neprikosnoveni Milan Rodić. Na desni bok će sve bolji Milan Gajić, kojem bi ovi mečevi mogli da posluže kao potvrda da je više nego ozbiljna konkurencija Marku Gobeljiću na desnom boku.

Srđanu Spiridonoviću nije bilo potrebno mnogo vremena da zacementira svoju poziciju na desnom boku, dok će levom najverovatnije biti Aleksa Vukanović. Seku Sanogo nastavlja da traži pravu takmičarsku formu, pa će se naći u ulozi zadnjeg veznog igrača, a ispred njega biće Nikolić i Mirko Ivanić. Nekadašnji prvotimac BATE Borisova predao je osmicu Geloru Kangi, ali to ne znači da je odustao od borbe za važnu ulogu u ovom timu. Ko zna, možda mu baš uzmanje njegove "četvorke" iz perioda kada je nosio dres Vojvodine, bude predstavljalo prelomni psihološki momenat u ovoj sezoni.

Špic napada je u trenutku, kada su van ritma Pavkov i Boaći, zagarantovan za Tomanea. Portugalac je timski igrač, dosta radi na terenu, ali Crvena zvezda od svakog svog goltetera zahteva pre svega golove. Njih u proteklom periodu nije bilo dovoljno, pa stoga i ne čudi što Stanković insistira da dovođenju još jednog napadača. Tomaneu su golovim potrebni - odmah. Možda serija krene baš protiv Novog Pazara.

CRVENA ZVEZDA - NOVI PAZAR (19.30, TV ARENA SPORT)

Stadion: Rajko Mitić

Bez prisustva gledalaca

Sudija: Bojan Nikolić

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan - Gajić, Pankov, Eraković, Rodić - Sanogo - Spiridonović, Nikolić, Ivanić, Vukanović - Tomane.

NOVI PAZAR (4-5-1): Drobnjak - Vlajković, Zimonjić, Marinković, Kovačević - Kurdić, Nedeljković, Delimeđac, Dacić, Resić - Kecap.

SUPERLIGA - 1. KOLO

Petak

Spartak – Zlatibor 3:0 (2:0)

/Denković 8p, 32, Srećković 90/

TSC – Vojvodina 2:2 (1:1)

/Lukić 26p, Silađi 79 – Mrkaić 35, Varga ag 49/

Mladost – Javor 2:1 (2:0)

/Krajišinik 25, Jovanović 40 - Zvekanov 75/

Subota

17.30: (8,50) Napredak (4,50) Partizan (1,40)

19.30: (1,10) Crvena zvezda (11,0) Novi Pazar (19,0)

19.30: (1,38) Radnički (4,70) Metalac (8,50)

19.30: (2,55) Mačva (3,05) Bačka (2,95)

19.30: (1,65) Proleter NS (3,80) Rad (5,50)

19.30: (1,45) Čukarički (4,30) Inđija (7,75)

19.30: (1,53) Voždovac (4,10) Radnik (6,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Strahinja ErakovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara