Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Podela bodova ne dolazi u obzir

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.03.24. | 23:03

Independijente Medeljin dočekuje Ameriku Kali u jednom od poslednjih duela koji mogu da ih katapultiraju u drugu fazu kolumbijske Aperture

U derbiju 14. kola kolumbijske Aperture i ključnom duelu gde bi jedan od dva tima mogao da uđe među osam najboljih u šampionatu, noćas sa početkom od 01:20 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Atanasio Žirardot u Medeljinu, sastaju se dva velikana ovdašnjeg fudbala, Independijente i Amerika iz Kalija.

Uz blago favorizovanje pred ovaj duel, Independijente Medeljin se oslanja i na prednost domaćeg terena, a sve kako bi u ovom kolu uspeo da savlada veoma kvalitetan tim Amerike iz Kalija, i u ovaj okršaj ulazi motivisan nedavnom pobedom na strani. Tim iz Medeljina je pre sedam dana posetio Ekidad u gostima, ali ih protivnički navijači nisu uplašili pošto su odličnim kolektivnim učinkom uspeli da slomiju rivala i zabeleže petu pobedu u sezoni, a tom prilikom sastav Alfreda Arijasa slavio je rezultatom 2:1. Štaviše, Moćnicima slede obaveze i na međunarodnoj sceni, kada će deo pažnje morati da usresrede i na grupnu fazu Kopa Sudamerikane koja će uskoro početi, a klub iz Medeljina je već pokazao ozbiljnost i snagu pobedivši Tolimu u preliminarnoj fazi.

Izabrane vesti

U poslednjih pet zvaničnih mečeva u svim takmičenjima, Independijente je zabeležio dve pobede, dva remija i samo jedan poraz, pobedivši Rionegro Agilas i Ekidad, dva puta remizirajući sa Tolimom, pored poraza od Onse Kaldasa. Klub se trenutno nalazi na desetom mestu na tabeli kolumbijske Aperture, sa osvojenih 18 bodova, samo poen daleko od Miljonariosa, prvog tima koji se nalazi u zoni plasmana u narednu rundu takmičenja, popularni Kvadrangular.

Igrajući kao domaći tim, na stadionu Atanasio Žirardot, DIM je zabeležio učinak od šest pobeda, tri remija i samo jednog poraza u poslednjih deset mečeva. Za duel protiv Đavola iz Valjekaukanosa, Moćnici će imati sve najbolje na raspolaganju sa izuzetkom povređenih igrača Žaira Morena i Hosea Aha.

01.20: (2,40) Independijente Medeljin (3,20) Amerika Kali (2,85)

Na strani gostiju je Amerika Kali, koja zauzvrat nije izgubila u tri uzastopna meča, ali je razočarala svoje navijače ranom eliminacijom sa Kopa Sudamerikane posle poraza od skromne Alijanze. Čak i sa dobrim trenutkom u nacionalnoj eliti, klub je van zone pristupa sledećoj fazi i treba da održi uspon kako bi napredovao u Kvadrangular. U prošlom kolu, Amerika je igrala pred svojim navijačima i dobro se snašla u veoma uzbudljivom meču, pobedivši Bojaku Čiko rezultatom 3:2.

Na poslednjih pet zvaničnih mečeva u sezoni sastav Sezara Farijasa zabeležio je dve pobede, remi i dva poraza, pobedivši Bojaku Čiko i Alijansu, pored nerešenog ishoda sa Fortalezom i poraza od Alijanse i Pereire. Klub se trenutno nalazi na 11. mestu na tabeli kolumbijske elitne lige, sa do osvojenih 16 bodova, dva manje od Independijente Medeljina. Kao gost, ekipa iz regije Valjekaukano, zabeležila je učinak od tri remija i čak sedam poraza u poslednjih deset utakmica.

I jednima i drugima podela bodova ne donosi napredak, pošto ligaški deo prvenstva ulazi u poslednju četvrtinu i preostalo je još pet kola do kraja. U poslednjih pet ligaških duela između Moćnih i Grimiznih, zabeležene su tri pobede domaćih i dve gostujuće, ostavljajući čudan podatak da nije bilo imali nerešen duel. Zapravo, ako se vratimo dalje, isti rezultati nastavljaju da se dešavaju, iako uz jasnu dominaciju Independijentea, koji je u deset proteklih utakmica ostvario sedam pobeda i samo jedan remi, što je bilo još 2017, posle intenzivnih 2:2 na Atanasio Žirardotu. Poslednji put u ligi su se ova dva rivala sastala 7. decembra na ovom istom stadionu, kada su Moćnici slavili rezultatom 2:1, golovima Mihela Monsalve i Deinera Kinjonesa, dok je Andres Sarmijento ublažio poraz Crvenih đavola iz Kalija.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 14. KOLO

Petak

Alijansa - Tolima 0:2 (0:1)

/Rosales 21, Truhiljo 77/

Subota

Junior - Ekidad 1:0 (1:0)

/Moreno 20/

Envigado - Atletiko Nasional 0:1 (0:1)

/Sepelini 7/

Pasto - Onse Kaldas 0:0

Nedelja

Bojaka Čiko - Jaguares de Kordoba 1:0 (1:0)

/Galanta 36/

Fortaleza - Miljonarios 1:2 (0:2)

/Para 55 - Vargas 30, Rodrigez 34/

Santa Fe - Patriotas Bojaka U TOKU

23.10: (1,75) Pereira (3,40) Bukaramanga (4,60)

Ponedeljak

01.20: (2,40) Independijente Medeljin (3,20) Amerika Kali (2,85)

03.30: (2,15) Deportivo Kali (3,15) Agvilas (3,35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Independijente MedeljinAmerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara