Konstantin Budesku (@Reuters)
Konstantin Budesku (@Reuters)

Poređenja: Zvezda i Partizan kao bogataši naspram Rumuna

Vreme čitanja: 2min | uto. 07.09.21. | 19:33

Povod je povratak Konstantina Budeskua u Ligu 1...

Vest da se Konstantin Budesku (32) vratio u FCSB snažno je odjeknula u Rumuniji. Kontroverzni vlasnik tog kluba Điđi Bekali uspeo je da ubedi nekada jednog od najtalentovanijih rumunskih fudbalera da se vrati u domovinu posle epizode u Saudijskoj Arabiji, ali za to je morao da obezbedi jedan od najjačih ugovora u tamošnjoj Ligi 1 - 20.000 evra mesečno. Iliti oko 240.000 evra na godišnjem nivou.

I upravo je plata 32-godišnjeg veziste potakla rumunske kolege da istraže koliko plaćaju njihovi klubovi, odnosno ko su najplaćeniji fudbaleri u toj državi.

Izabrane vesti

S pomenutom cifrom Konstantin Budesku jeste u vrhu liste najbolje plaćenih igrača, ali ne i na samom vrhu. Najveću platu, kako tvrde rumunski mediji, prima Aleksandru Kipču (32), ofanzivac šampionskog Kluža, pošto mesečno inkasira 35.000 evra (godišnje 420.000), a prati ga veteran Klaudiju Kešeru (34) koji je poput Budeskua ovog leta stigao u FCSB - 25.000 evra (godišnje 300.000).

Potom sledi "treća kategorija" igrača kojoj pripada i Budesku. Oko 20.000 evra zarađuju još Florin Tanase, Florinel Koman, Argentinac Kulio, Mihaj Bordejanu, Denis Alibek, Gjedrijus Arlauskis i Runar Mar Sigurjonson.

Svi iz TOP 10 igraju za dva trenutno najbolja rumunska kluba - Kluž i FCSB.

Kao i uvek kada su ovakve teme u pitanju zanimljivo je uporediti sa situacijom u našoj zemlji. I u Srbiji najplaćeniji igrači igraju za dva najbolja kluba - Crvenu zvezdu i Partizan. S tim što su oni najplaćeniji u nas dosta ispred kolega iz Rumunije. Primera radi, najbolje plaćeni igrač srpskog prvaka El Fardu Ben za godinu dana inkasira oko 650.000 evra, dok Sejduba Suma u Humskoj za isti vremenski period (uz "lake" bonuse) može da zaradi i do 710.000 evra.

Zanimljivo da Rumuni ni u zlatno doba Lige 1, polovinom prve decenije 21. veka nisu plaćali tako dobro kao beogradski večiti rivali. U ono vreme kada su komšije imale polufinalistu Lige Evrope (Steaua), četvrtfinalistu istog takmičenja (Rapid Bukurešt), te dva kluba u Ligi šampiona, najveća godišnja plata (Rikardo Kadu, Kluž) iznosila je maksimalnih 600.000 evra.


tagovi

Konstantin BudeskuRumunija liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara