Hviča Kvarachelija (Reuters)
Hviča Kvarachelija (Reuters)

Porodica na prvom mestu, zato bi Hviča mogao dugo da se zadrži u Napulju

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.12.22. | 10:26

Gruzijac za samo nekoliko meseci podno Vezuva zapalio Evropu. Trenutno zarađuje "samo" 1.200.000 evra po sezoni, ali krčka se novi ugovor sa duplo većom platom

Deluje da bi ovo mogla da bude ta sezona, da Napoli u poslednjih 30 i kusur godina nije bio zreliji za osvajanje titule prvaka Italije koju čeka još od takmičarske 1989/90 i Dijega Armanda Maradone. Lučano Spaleti rukovodi najubojitijom napadačkom mašinerijom na Apeninima, a teško da bi Napoli posle 15. kola čuvao prvu poziciju s ubedljivom prednošću da letos nije potpisao, mnogima nepoznatog, ispostavilo se supertalentovanog Hviču Kvaracheliju.

Dolazak neafirmisanog Gruzijca podno Vezuva nije bio pompezan, ali kada je sa spuštentim štucnama poput "old-skul" fudbalskih majstora počeo da rola loptu, da prodaje rivalima finte od kojih su gubili ravnotežu, da postiže i pakuje golove, odjednom je čitava Italija, ma Evropa počela da priča o 21-godišnjaku i krstila ga u Kvaradonu. Analogija sa jednim od dvojice najboljih igrača u istoriji Argentine je jasna.

Izabrane vesti

Od dolaska iz Rubina koji je Napolitance koštao, za takvog fudbalera tričavih 10.000.000, do trenutne tržišne vrednosti od 60.000.000 evra, šeste najveće u Seriji A. Skuplji su samo Rafael Leao (85.000.000), Dušan Vlahović (80.000.000), Lautaro Martines (75.000.000), Nikolo Barela (70.000.000) i Viktor Osimen (70.000.000), dok identično vrede Sergej Milinković Savić i Milan Škrinjar.

Potpisao je letos Kvarachelija ugovor do 2027. godine vredan 1.200.000 evra po sezoni i za samo tri meseca naterao evropske velikane da dobro porazmisle o njegovom dovođenju u budućnosti. Međutim, sportski direktor Napolija Kristijano Đuntoli kaže da Gruzijac neće mrdati sa stadiona Dijego Armando Maradona. Prvi operativac Azura neguje sjajne odnose sa Hvičinim agentom Mamukom Jugelijem, a prema pisanju italijanske Gazzette dello Sport, Napoli je spreman da ga nagradi i dodatno blindira novim, godinu dana dužim ugovorom, te da mu platu poveća za duplo.

Đuntoli koji je sportski direktor Napolija od 2015. godine je dobro znao kakvog igrača dovodi. To potvrđuju i reči Karla Ančelotija s početka oktobra ove godine.

“Kvarachelija iznenađenje? Možda za one koji ga ne poznaju. Pratili smo ga još u vreme kada sam ja bio u Napoliju. On je poseban fudbaler", rekao je Karleto

Evropa se nepogrešivo upoznala sa Hvičinim mogućnostima kada je u 1. kolu grupne faze Lige šampiona Napoli demolirao Liverpul na jugu Italije, a on od Trenta Aleksader-Arnolda napravio dvorsku ludu. U pobedi 4:1, bio je jedan od najboljih pojedinaca Napolija iako je upisao samo jednu asistenciju. Statistika kaže da je na zbirnih 17 nastupa u Ligi šampiona i Seriji A isporučio osam pogodaka i deset asistencija.

"Napolitanci žive za fudbal sa neverovatnom strašću. Kada sam debitovao na Maradoni, zaista sam se osetio kao profesionalac", rekao je Kvarachelija pre par meseci i nastavio: "U sistemu vrednosti nas Gruzijaca, porodica je na prvom mestu. Tako stoje stvari i u Napoliju i to je ono što čini da se dobro osećam."

Ako je suditi po ovim izjavama, Hviča ne planira da mu Napoli bude tek usputna stanica, već da ostavi ozbiljniji trag na jugu Italije. A setimo se i da kontroverzni gazda kluba Aurelijo de Laurentis ne pušta svoje fudbalere tako lako, te da je recimo Kalidu Kulibali godinama ostajao u Napulju jer ovaj nije želeo da ga pusti za manje od 100.000.000 evra. Pa šta mislite, koliko li ceni Kvaradonu?


tagovi

NapoliHviča Kvarachelija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara