Portugal klasa iznad, Srbija spora i šuplja

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.19. | 22:43

Srbija poražena od Portugalije 2:4

Sve što su propustili promašajima u Lisabonu, iz kojeg je Srbija srećno odnela bod na početku kvalifikacija, Portugalci su naplatili u Beogradu. Malo poklona od Srbije, malo od sudije, malo i znanja naravno, doneli su prvaku Evrope tri velika boda, sa kojima su otplovili daleko ispred Orlova u kvalifikacionoj trci za šampionat kontinenta.

Pred krcatom Marakanom, pred skoro 40.000 ljudi, Srbija nije uspela i uski prolaz za 19 godina čekanom Evropskom prvenstvu postao je još uži - 2:4 (0:1).

Izabrane vesti

Novi je možda bio početak, sa selektorom Ljubišom Tumbakovićem na klupi, koji neće po lepom pamtiti svoj debi na klubi Srbije, ali je priča ostala stara. Godinama nema te velike pobede srpske reprezentacije u Beogradu, koja će ugrejati srca, napuniti dušu i naterati navijače da srećni i uz pesmu odu sa stadiona. Nije je bilo ni ove večeri. Još je ostala zebnja u poslednjih pet minuta da ne bude opet "petica", kao pre samo koji mesec u Ukrajini...


SRBIJA - PORTUGALIJA 2:4
/Milenković 68, Mitrović 85 - Karvaljo 42, Guedeš 58, Ronaldo 80, Bernardo Silva 86/

Stadion: Rajko Mitić. Gledalaca: oko 39.839. Sudija: Džunejt Čakir. 

Srbija: Dmitrović - Milenković, Maksimović, Nastasić - Lazović (od 59. Ljajić), Milivojević (od 87. Jović), Matić, Kolarov - Tadić, Mitrović, Kostić (od 84. Katai).

Portugalija: Rui Patrisio - Semedo (od 65. Kanselo), Fonte, R. Dijas, Gereiro - Danilo, B. Fernandeš (od 85. Mutinjo), Karvaljo - B. Silva, Ronaldo, Guedeš (od 70. Žoao Feliks). 


Nema mnogo rezona svaliti sav teret krivice na Tumbakovića, koji nije mogao da za četiri dana bitnije popravi nešto što je pre samo dve utakmice doživelo potpuni raspad sistema u Ukrajini. Ali, negde je nešto nedostajalo, neka iskra, neki zalet, koji se dogodio tek posle gola Milenkovića za 1:2. I trajao je desetak minuta...

Ulog jeste bio veliki, protivnik jak kao zemlja, ovenčan titulom šampiona kontinenta i zlatom iz Lige nacija, ali ostao je utisak da se moglo, odnosno, moralo više, hrabrije u periodu dok su stajale dve nule na semaforu. Ali, kada je pao prvi gol - čisti poklon, kako to samo Srbija ume - bilo je jasno da će Orlovi teško, baš teško do pozitivnog rezultata.

Pa i kada je Milenković vratio krv u obraze Orlovima, taj nalet adrenalina nije mnogo potrajao. Portugalija je vratila kontrolu nad terenom i čekala. I dobila je ponovo poklon: Kristijano Ronaldo je treći gol postigao iz debelog ofsajda. Dva poklon gola, jedan od Srbije, jedan od sudije - mnogo je.

Na gol Mitrovića ponovo su gosti imali odgovor. Za ovakvu Srbiju bili su, prosto, nedodirljivi na Marakani. I zato imaju sada otvoren put ka prvenstvu Evrope i odbrani titule.

Najveća tragedija bezvezno primljenog gola u finišu prvog poluvremena, koji je usmerio tok utakmice, je što je pao u trenucima kada je Srbija napokon pokazivala znake života i u ofanzivi. Prvih 25 minuta je prošlo u preterano opreznoj igri, gotovo bez ikakve osetne ambicije da se krene u napad (jedan šut na gol). Iako je Portugalija bila, kada se sve sabere, bezopasna, ostao je neprijatan osećaj da Orlovi na svom terenu imaju posed lopte od 25 odsto.

Kada su Milenković i Dmitrović u finišu prvog dela počastili Portugalce, bilo je jasno da su šanse za povratak u igru, u borbu za pobedu, pretanke.

Sreća u nesreći je što Srbija ima džoker u rukavu. Završni turnir Lige nacija C daje nadu da preko Norveške i rivala u finalu Orlovi mogu do prvenstva Evrope na kojem ih nema od 2000. godine. Valjda ćemo makar tu poslednju kartu umeti da iskoristimo...

GRUPA B

Subota
Litvanija - Ukrajina 0:3 (0:2)
/Znčenko 7, Marlos 27, Malinovski 62/

Srbija - Portugal 2:4 (0:1)
/Milenković 68, Mitrović 85 - Karvaljo 42, Guedeš 58, Ronaldo 80, Bernardo Silva 86/

(FOTO: reiuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara