Detalj sa prošlog meča Slovačke i Portugalije (©Reuters)
Detalj sa prošlog meča Slovačke i Portugalije (©Reuters)

Portugalci u prilici da obezbede mesto na EP, Slovacima bi poraz ozbiljno zakomplikovao život

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.10.23. | 10:54

Susret u Portu, u okviru 7. kola J grupe kvalifikacija, igra se od 20.45 časova

Šest utakmica - šest pobeda i gol-razlika 24:0. Nije ni čudo što fudbalska reprezentacija Portugalije ima priliku da dočeka vikend sa čekiranom kartom za Evropsko prvenstvo koje se igra 2024. godine u Nemačkoj. Da i matematički obezbedi jedno od 24 mesta na kontinentalnom šampionatu potrebno joj je da pobedi u Portu Slovačku (petak, 20.45), a da u isto vreme Luksemburg ne savlada Island u Rejkjaviku.

Naravno, to sam plasman Portugalije na kontinentalni šampionat je čista formalnost. U Nemačkoj će Kristijano Ronaldo, Bernardo Silva i drugovi biti među favoritima za osvajanje pehara.

Izabrane vesti

Dokazali su to već kroz svoje mečeve u J grupi kvalifikacija. Niko nije uspeo ni gol da im da, ubedljivo su prvi na tabeli i tu će verovatno ostati i u slučaju senzacionalne pobede Slovačke večeras. Do kraja kvalifikacija Portugalci gostuju Bosni i Hercegovini i Lihtenštajnu, a u poslednjem kolu dočekuju Island.

Slovacima je s druge strane gostovanje u Portu mnogo važniji, jer osvajanje makar jednog boda bi moglo da napravi tu ključnu razliku u odnosu na Luksemburg, koji ima tri poena manje. Izabranicima italijanskog stratega Frančeska Kalcone raspored baš ne ide na ruku, pošto do kraja kvalifikacija gostuju još Luskemburgu i BiH, a kod kuće će da odigraju samo protiv Islanda.

20.45: (1,22) Portugalija (6,50) Slovačka (13,0)

Veliki adut Slovačke večeras biće centarfor Boaviste Robert Boženik. Ovaj 23-godišnji napadač je dobro otvorio sezonu, postigao je pet golova u Primeiri, pa se nada da će tu formu preneti i na nacionalni dres.

Zanimljivo je to što Boženik igra za klub iz Porta, morao je da otputuje u Bratislavu na okupljanje reprezentacije, a onda odmah vrati u grad na obali reke Duero. Da stvar bude još gora po njega, negde na putu ka Slovačkoj zagubio mu se kofer.

Takve situacije se dešavaju u fudbalu. Putovanje u Slovačku mi je bilo napornije, jer mi je let bio otkazan i morao sam da čekam šest sati u Minhenu. Pritom, moj kofer nije stigao sa mnom tamo. Na kraju je sve ispalo dobro, čak mi ni kopačke nisu nestale“, rekao je Boženik.

U Bratislavi je Slovačka pružila sasvim pristojan otpor Portugaliji, iako je na kraju izgubila sa 1:0 golom Bruna Fernandeša. Imala je svoje šanse, mogla je makar do boda, ali na kraju je Diogo Košta sačuvao svoju mrežu.

Na tom meču je Ronaldo bio starter, nosio je kapitensku traku i odigrao svih 90 minuta. On je trenutno najbolji strelac Portugalije u kvalifikacijama, postigao je pet golova – po dva Lihtenštajnu i Luksemburgu, a jedan Islandu. Statistički ipak je najbolji Fernandeš sa četiri gola i pet asistencija.

Doduše, Ronaldo nije igrao prošli meč protiv Luksemburga (9:0), pošto je morao da odradi suspenziju. Prethodno je sakupio tri žuta kartona.

Neću da vam kažem da li će Kristijano da igra ili ne. Zavisi od toga šta želimo od početka utakmice. U modernom fudbalu može da se napravi pet izmena, više nije sve u tome kojih 11 će da počne utakmicu. Kao i do sada u kvalifikacijama, oni koji budu starteri protiv Slovačke u sledećoj utakmici će da počnu sa klupe. Jedino mogu da potvrdim da će golman da bude Diogo Košta“, kazao je selektor Portugalije Roberto Martinez.

Portugalija i Slovačka su se do sada ukupno sastali pet puta u različitim kvalifikacijama, ali epilog je uglavnom bio isti – pobeda selekcije sa Iberijskog poluostrva. Portugalci su četiri puta trijumfovali, uvek bez primljenog gola, a samo su u martu 2005. godine oni odigrali 1:1 u Slovačkoj.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Petak

GRUPA B

20.45: (3,10) Holandija (3,40) Francuska (2,30)

20.45: (2,65) Republika Irska (3,15) Grčka (3,00)

GRUPA F

18.00: (2,45) Estonija (3,15) Azerbejdžan (3,30)

20.45: (2,85) Austrija (3,35) Belgija (2,65)

GRUPA J

20.45: (1,95) Island (3,50) Luksemburg (4,40)

20.45: (25,0) Lihtenštajn (13,0) Bosna i Hercegovina (1,07)

20.45: (1,22) Portugalija (6,50) Slovačka (13,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Portugalareprezantacija Slovačkekvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara