Ilustracija (©Reuters, AFP, Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, AFP, Shutterstock)

Poslednje kolo Primere: Selta u Barseloni juri spas, drama za dva mesta u Ligi Evrope, Kraljevići opušteni u komšiluku

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.07.20. | 10:40

Ekipi iz Viga mora da pobedi otpisani Espanjol ako želi da ostane u eliti. Sosijedad, Hetafe, Valensija i Granada se bore za dva mesta u međunarodnim kupovima. Leganes mora da slavi protiv Real i da se nada kiksu Jaga Aspasa i drugova

U nedelju se spušta zavesa u Primeri. Ostalo je još nekoliko nepoznanica, ali ono glavno se zna. Real je pobedom u četvrtak protiv Viljareala osigurao 34. titulu u Španiji posle dvogodišnje vladavine Barselone koja je ove sezone razočarala. U evro-elitu su se plasirali i Atletiko iz Madrida i Sevilja.

U Segundu naredne sezone igraće Espanjol i Majorka, a traži se poslednji putnik u niži rang. Kandidati su Selta i Leganes. Ekipa iz Viga je očajna u poslednje vreme, sakupila je samo tri boda u prethodnih šest kola, pa je sada došla u situaciju da joj je pobeda neophodna u poslednjem kolu u Barseloni protiv otpisanog Espanjola. Jago Aspas i drugovi dobro igraju protiv ekipa iz vrha, ali kada treba da se pobede timovi istog ranga, onda je to problem. Za goste zbog kartona neće igrati Nolito i Rafinja. Od ranije su povređeni Rus Smolov, Denis Suarez i Blanko. 

Izabrane vesti

Selta ima bod prednosti u odnosu na zahuktali Leganes. Ekipa iz Madirda je sakupila čak 10 bodova u poslednja četiri meča, ali čini se da je četa meksičkog stručnjaka Havijera Agirea kasno upalila motore. Leganes se nada kiksu Selte, ali mora da pobedi, ni manje ni više, nego Real, novog šampiona Španije.

Trener Kraljevića Zinedin Zidan verovatno u komšiluku neće izvesti najjači tim. Očekuje se da neki od nosilaca igre dobiju zasluženi odmor. To je i prilika da i Luka Jović dobije neke minute. Leganes će biti oslabljen u današnjem meču. Zbog kartona neće igrati Ruben Perez, Recio i Žonatan Silva, dok je najbolji strelac tima Oskar Rodrigez rovit. Nije igrao u prošlom kolu u Bilbau, kada je tim iz Madrida slavio sa 2:0 i zadržao nadu da može do opstanka u Primeri.

Španski mediji najavljuju da će ovo biti poslednja utakmica za Agirea na klupi Leganesa. Selta ima bolji međusobni skor od Leganesa, pa će biti u prednosti ako izgubi u Barseloni, a direktni rival za opstanak odigra nerešeno sa gradskim rivalom.

Za Ligu Evrope traže se još dva putnika. Siguran je Viljareal, a kandidati za preostala dva mesta su Sosijedad, Hetafe, Valensija i Granada koja jedina igra na svom terenu u poslednjem kolu. Ekipa iz San Sebastijana gostuje Atletiku, tim sa Mestalje ide u Sevilju, dok možda najlakši posao ima Hetafe Nemanje Maksimovića koja gostuje bezbrižnom Levanteu.

 Dijego Simeone sa igačima Atletika (©Reuters) Dijego Simeone sa igačima Atletika (©Reuters)

U najboljem položaju od ova tri tima je Sosijedad, kome treba bod za plasman u Ligu Evrope. Četi Dijega Čola Simeonea je u mislima Liga šampiona. Šest dana odmora dobiće svi igrači po zaršetku sezone, a onda sledi 20 dana "drila" za četvrtfinalni megdan s Lajpcigom na završnom turniru Lige šampiona u Lisabonu. Jasno je već sada, finiš sezone u Primeri za Atletiko će biti puka formalnost, Lisabon će sigurno biti u podsvesti igrača, mada nismo sigurni da će bilo ko od njih imati hrabrosti da se pred očima Dijega Simeona "čuva" za Nemce. Real Sosijedad je na programu i Čolo će želeti da pobedom napravi dobru uvertiru.

Tradicija kaže da bi trebalo da mu uspe. Atletiko je savladao Real Sosijedad na poslednjih šest utakmica u Madridu. Štaviše, samo na jednoj od tih šest je primao gol. Jedan gol su Jorgandžije primile i na poslednje četiri ligaške utakmice na stadionu Vanda Metropolitano, tako da svi znamo šta će biti najveći izazov za goste iz Baskije. Sve skupa, na 19 utakmica na domaćem terenu odbrana Atletika poklekla je samo 10 puta. Samo je još Real bio tako siguran kod kuće.

Sosijedad nije efikasan kao što je bio u jednom delu sezone, ali njegove utakmice i dalje su oku prijemčive. Na poslednje tri na strani videli smo makar po gol na obe strane. Međutim, odbrana ne štima. Poslednji meč bez primljenog gola Sosijedad je odigrao još krajem februara. Posle prekida zbog pandemije virusa odigrali su osam mečeva uz samo jednu pre no što prošlog vikenda nisu savladali Viljareal na Madrigalu.

Odličnim igrama u nastavku sezone posle pandemije virusa korona, Sevilja je ispunila cilj i obezbedila mesto u Ligi šampiona. Izabranici trenera Đulena Lopetegija mogu opušteno da uđu u poslednji meč sezone. Na Sančez Pishuan u nedelju (21.00) stiže Valensija koja je očajnim rezultatima u poslednjih mesec dana dovela u pitanje i plasman u Ligu Evrope. Trener Albert Selades je dobio otkaz krajem juna.

Domaćin je rasterećen, verovatno će i Lopetegi promešati karte u poslednjih 90 minuta Primere. Sevilja je na svom stadionu ove sezone u šampionatu poražena na samo dve utakmice. U 2020. godni nijednom Andalužani nisu poklekli kod kuće u prvenstvu Španije. Viljareal je pobedio Sevilju sa 2:1 još 15. decembra 2019. godine. Osim Žute podmorinice, na Sančez Pishuanu slavio je još samo Real na početku sezone. Slepi miševi su očajni na gostovanjima ove sezone. Imaju samo tri pobede, odnosno 13 bodova. Valensija u proseku na gostujućem stadionu prima po dva gola. Na 18 mečeva mreža se zatresla čak 36 puta i u toj kategoriji su treći najgori tim u eliti. Samo Alaves i Majorka su primili više pogodaka od nekadašnjeg šampiona Španije.

U prvom delu šampionata u duelu ova dva tima nije bilo pobednika (1:1). Sevilja je povela pogotkom Argentinca Lukasa Okamposa u prvom poluvremenu, a u finišu je bod na Mestalji doneo Ruben Sobrino. Kada igraju Sevilja i Valensije prethodnih sezona mreže se ne tresu često. Na četiri utakmice u nizu bilo je 0-2 pogotka. Zanimljivo da je Sevilja poražena na poslednje dve utakmice na svom terenu od Valensije u Primeri. I ne samo da je ostala bez bodova nego ni gol nije dala. U prošlom prvenstvu je bilo 0:1, a u pretprošlom 0:2. Na pobedu protiv tima s Mestalje fudbaleri Sevilje čekaju skoro četiri godine. Poslednji trijumf je izvojevan 26. novembra 2016. godine, kada je bilo 2:1.

Valensiji samo pobeda igra za Evropu, ali i da Hetafe ne pobedi Levante, odnosno da Sosiedad izgubi u Madridu. Bitan je i plasman jer peti i šesti tim idu direktno u grupnu fazu Lige Evrope, dok će sedmoplasirani tim morati u kvalifiakacije za drugo po rangu evropsko takmičenje.

SOSIJEDAD (55) - Baskijci moraju da pobede Atletiko da bi bili sigurni u grupnoj fazi Lige Evrope. Imaju bolji međusobni skor od Valensije, ali slabiji od Granade. Može se dogoditi da Sosijedad, Valensija i Granada imaju po 56 bodova i u tom slučaju najbolje stoji Sosijedad koji bi bio makar sedmi, ako Hetafe pobedi, i onda bi morao u kvalifikacije.

HETAFE (54) - Ako pobedi Levante u Valensiji, ekipa iz Madrida je sigurna bar u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

VALENSIJA (53) - Slepi miševi imaju slabiji međusobni skor i od Sosijedada i od Hetafea, ali bolji od Granade, pa za plasman u Evropu im treba ili poraz Sosijedada u Madridu ili da Hetafe ne pobedi Levante u gostima.

GRANADA (53) - Granada ima matematičke šanse za Evropu. Ima slabiji međusobni skor od Valensije, ali bolji od Sosijedada. Ekipi iz Andaluzije treba pobeda na svom terenu protiv Bilbaa i da se dogode dve od tri stavke - Sosijedad izgubi, Valensija ne pobedi u Sevilji i Hetafe ne slavi u gostima protiv Levantea.

Bilbao i Osasuna sa 51 bodom ne mogu da stignu Hetafe jer imaju slabije međusobne susrete sa timom iz Madrida.

PRIMERA - 38. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

17.00 (5,50) Alaves (3,90) Barselona (1,63)

18.30 (2,70) Valjadolid (3,15) Betis (2,70)

18.30 (1,70) Viljareal (3,70) Eibar (5,10)

21.00 (2,15) Atletiko Madrid (3,10) Sosijedad (3,80)

21.00 (4,80) Espanjol (3,45) Selta (1,80)

21.00 (2,00) Granada (3,45) Bilbao (3,80)

21.00 (3,25) Leganes (3,30) Real Madrid (2,25)

21.00 (4,90) Levante (3,60) Hetafe (1,75)

21.00 (1,85) Osasuna (3,60) Majorka (4,30)

21.00 (1,90) Sevilja (3,50) Valensija (4,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraŠpanijaValensijaSeviljaSeltaLeganesRealGranadaSosijedad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara