Fudbaleri AZ Alkmara (Reuters)
Fudbaleri AZ Alkmara (Reuters)

Pravda je zadovoljena, AZ Alkmar je bolji tim i ide u polufinale (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.04.23. | 21:34

Deficit iz Brisela anuliran za petnaestak minuta ali je konačan pečat morao da bude udaren sa penal lutrije

Bila bi sportska nepravda da je sreća pogledala Anderleht na penal lutriji i donela mu polufinale Lige konferencija. Belgijski velikan se na kraju nije provukao, u polufinale će AZ Alkmar.

Holanđani su očitali lekciju komšijama iz Belgije ali su morali za konačan pečat da čekaju penale. Vrlo brzo su nadoknadili onih 0:2 iz Brisela, za petnaestak minuta igre anulirali prednost Anderlehta ali nisu imali sreće da u 90 minuta reše pitanje pobednika. Ostali su ceo meč na ta dva gola (2:0), promašili gomilu šansi ali je Metju Rajan odbranio dva penala veteranu Vertongenu i mladom Sardelji. Četvorica njegovih saigrača su bili nepogrešivi sa bele tačke (4:1) i AZ u polufinalu čeka Vest Hem ili Gent.

Izabrane vesti

Idealno je AZ otvorio revanš u Alkmaru. Nakon samo tri minuta igre, Miloš Kerkez je u jednom od katakterističnih ofanzivnih izleta iznudio penal, a Vangelis Pavlidis ga pretvorio u gol. Nakon 13. minuta igre, Anderlehtova prednost iz Brisela je već bila istopljena. I opet Pavlidis! Doduše, ostao mu je lakši deo posla nakon strašnog pasa Rajndersa i asistencije Odgarda. Ali treba i to znati... Naći se na pravom mestu da bi pogodio praznu mrežu. Pavlidis ove sezone ima 22 gola i 10 asistencija sa 34 meča!

Imao je Grk u 16. minutu zicer za 3:0 i het-trik ali je Anderlehtov mladi golman Verbrugen odbranio u situaciji ’jedan na jedan’. Holandski uragan je nastavio da maltretra odbranu gostiju sa svih strana, pretili su Odgar, Pavlidis, Kerkez, Mijnans, ređale su se šanse ali su 20-godišnji Verburgen i sreća spasili Belgijance totalnog kolapsa.

Ali u drugom poluvremenu dosta drugačija priča...

Pavlidis je zbog povrede ostao na poluvremenu u svlačionici i AZ je delovao pogubljeno na početku drugog dela igre. Anderleht je posle satak vremena igre stvorio prvu šansu kada je i domaći golman Rajan zagrejao dlanove. Probudio se opet AZ i krenuo da stvara šanse, promašivao zicere a najbliži je bio u 85. minutu kada je Kerkez šutem sa distance pogodio stativu. I to desnom nogom. Momak iz Vrbasa raste u legitimnog naslednika Tea Ernandeza... Neverovatno koliko je ofanzivno moćan.

U produžecima se videlo da Anderleht ide na penale i da mu je jedini cilj da izdrži bez primljenog gola. A malo su i domaći izgubili snagu i energiju pa su spustili gas. Ipak, na penal lutriji su bili perfektni, Rajan je sjajno čitao i evropska sezona se nastavlja u Alkmaru...

 LIGA KONFERENCIJE – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Četvrtak

AZ Alkmar - Anderleht 4:1 penalima (2:0, 2:0, 2:0) - prvi meč 0:2

/Pavlidis 5pen, 13/

Fjorentina - Leh Poznanj 2:3 (0:1) - prvi meč 4:1

/Sotil 78, Kastrovili 90+2 - Susa 9, Velde 65pen, Sobjeh 69/

21.00: (1,58) Nica (4,00) Bazel (5,90) - prvi meč 2:2

21.00: (1,63) Vest Hem (4,00) Gent (6,25) - prvi meč 1:1


tagovi

Miloš KerkezVangelis Pavlidis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara