Dejan Stanković (©Reuters)
Dejan Stanković (©Reuters)

Predsednik Fradija o Stankoviću: Hoće da bude Interov trener, dogovorili smo se za deset minuta

Vreme čitanja: 3min | sre. 27.12.23. | 11:24

"Tek smo na početku saradnje sa njim, na proleće ćemo videti pravo lice njegovog tima, ali na osnovu svega viđenog, deluje da nismo doneli lošu odluku", izjavio je Gabor Kubatov u razgovoru za klupsku televiziju

Titula je u vitrini, ali se tron malo drma. Na polovini šampionata, posle turbulentnog prvog dela sezone, Ferencvaroš nije jesenji prvak. Na pauzu je otišao sa bodom zaostatka za najprijatnijim iznenađenjem Pakšom, ali i pored toga predsednik mađarskog velikana Gabor Kubatov ne očajava.

Štaviše, prvi čovek Fradija je staložen i pre svega, čini se, zadovoljan, uprkos tome što njegov tim predvođen Dejanom Stankovićem posle 17 rundi gleda u leđa ekipi koja je prošlu sezonu završila na petom mestu.

Izabrane vesti

U razgovoru za klupsku televiziju, tokom kojeg se osvrnuo na godinu na izmaku, Kubatov je govorio o brojnim temama. Od učinka u 2023, preko ambicija do turbulentog starta sezone, koji su obeležile promene trenera. Dvojicu ih je Ferencvaroš smenio pre nego što je angažovao Stankovića. Stanislava Čerčešova letos posle eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona od KI Klaksvika, nešto više od mesec i po dana kasnije i Čabu Matea, kada je pronašao trajno rešenje.

"Kao predsedniku, ova godina bila mi je jedna od najtežih. Bilo je mnogo promena trenera u prvenstvu, odluke su uvek teške. Nije bilo lako reći Stanislavu Čerčešovu i Čabi Mateu da nećemo imati zajedničku budućnost. Nijedan od tih odluka nije bila laka, ali malo-pomalo one se ispostavljaju kao ispravne. Sa Stanislavom je bilo primetno da se atmosfera oko njega u svlačionici menjala. Doveli smo četiri-pet novih igrača i mislili smo da će to promeniti atmosferu. Nisam znao da neće računati na te igrače. Ne vučemo volan toliko često, strpljivi smo, ali možda je ranije trebalo da donesemo tu odluku. U slučaju Čabe trebalo je da uzmemo u obzir da je Fradiju uvek potreban veći trener, što je važno, jer trenerova ambicija izvlači tim. Čaba je bio pravi, po našoj meri, ni manji ni veći od nas, ali sam se plašio da će mu manjkati ambicije koja vuče igrače", naglasio je Kubatov.

Ambicije koju je Stanković demonstrirao već na prvom razgovoru.

"Dejan Stanković hoće da bude trener Intera. Za tako nešto moraće da uradi mnogo toga, a takva ambicija dovodi do toga da on želi da pobedi po svaku cenu. Uostalom, želeo je da dođe kod nas. Rekao mi je: 'Predsedniče, dajte mi ovaj tim.' Stoga nije slučajnost što smo se oko finansijskih detalja dogovorili za desetak minuta. Tek smo na početku saradnje sa njim, na proleće ćemo videti pravo lice njegovog tima, ali na osnovu svega viđenog deluje da nismo doneli lošu odluku."

I mada to možda neće reći pogled na tabelu mađarskog prvenstva, ona u Ligi konferencije hoće, jer na njoj je Ferencvaroš završio kao drugi i od proleća će ponovo igrati u Evropi.

"Kada smo ušli u Ligu konferencije mnogi su rekli da je naš cilj Liga šampiona, da Fradi tamo pripada. To je tačno, ali ako pogledate Fjorentinu i Genk, koji je ispustio titulu u Belgiji u poslednjem minutu, morate reći da je prolaza iz grupne faze Lige konferencije fantastičan rezultat. Ono što me najviše boli trenutno jeste to što su mnogi ljudi sumnjali u to da sam doneo ispravnu odluku. Kako bilo, služim klubu 12 godine i verujem da nas je većina odluka opravdala".

Što se pak kikseva u mađarskom prvenstvu tiče, Kubatov ima objašnjenje.

"Osetila se vrsta ‘sagorevanja‘ kod igrača. Znam da će svi reći kako ih ne plaćamo toliko da bi ‘sagorevali‘. Istina je pak da su odigrali duplo više utakmica od drugih igrača iz mađarske lige koji nisu reprezentativci i nisu nastupali u evropskim takmičenjima. Primer Abua Fanija je dobar, on je posao odradio, ali nije imao tu vatru u sebi i sreću kao na početku. Kada rotirate igrače, nije sigurno da ćete ponovo dobiti isti kvalitet, zbog čega smo imali jedan ili dva iznenađujuća remija i poraza.

Za kraj, pošto se bliži Nova godina, zamislio je Kubatov i jednu želju.

"Želim Ligu šampiona. Imam tu muziku u glavi, želim da je čujem. Želim Ligu šampiona po svaku cenu. Bio bih najsrećniji kada bismo je igrali. Naravno, za tako nešto prvo moramo da osvojimo titulu u prvenstvu, što takođe neće biti lako", zaključio je Kurbatov.


tagovi

FerencvarošMađarska 1Dejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara