Nekad je bilo lepo sa Marselom Bijelsom (©Reuters)
Nekad je bilo lepo sa Marselom Bijelsom (©Reuters)

PRELAZZI: Rušenje spomenika Marsela Bijelse

Vreme čitanja: 5min | sub. 06.05.23. | 08:09

Oni koji su podigli spomenik sada ga ruše, žrtvujući pritom nekoliko glava kao da su tuđe

Da je ispred Eland Rouda na vreme napravljen spomenik – Marselo Bijelsa sedi na onoj svojoj kofi, namršten ispod naočara - scenario bi se sam pisao.

Tog drugog maja 2023, rekli bi televizijski izveštaji, neko je u po bela dana doneo ogroman čekić i razlupao bronzanog argentinskog trenera u paramparčad.

Izabrane vesti

Time bi simbolika bila potpuna; uostalom, svi nasilni novi režimi, nazovimo ih talibanskim, koriste rušenje spomenika kao konačni obračun sa zaostavštinom prethodnika. Trenutak u kojem pada statua je njihova katarza, njihov termidor, njihov novi list – sve ono što je bilo ranije, na to ćemo pljunuti, o tome više nećemo pričati.

Ali ono što se dogodilo 2. maja u Lidsu bilo je mnogo bizarnije – ili smešnije, ukoliko niste navijač Lidsa, ukoliko vam ovaj tim nije prirastao za srce tamo na prelazu dva milenijuma, kada su stigli i do polufinala Lige šampiona, ili skorije, upravo zbog Bijelse – jer su "talibani" oni isti koji su prethodno učestvovali u revoluciji.

Oni koji su podigli spomenik sada ga ruše, žrtvujući pritom nekoliko glava kao da su tuđe. A to što spomenik ne postoji "stvarno", već samo u glavama i srcima onih koji vole Lids, to sve čini utoliko značajnijim.

Da, 2. maja u Lidsu uništen je poslednji trag Marsela Bijelse, onoga što je kultni Argentinac osmislio; velika fudbalska imena žive dok postoje ljudi koji pronose njihov kredo, koji se drže postavljenih postulata, i sa njima tako žive i fudbalski klubovi.

Marselo Bijelsa (©Reuters)Marselo Bijelsa (©Reuters)

Kada se toga odreknu ili kada pokušavaju da to učine na silu, sve bude smešno i jadno. I obično se okonča u suzama, dok rivalske pristalice – a Lids ima rivala za izvoz – slave sve upirući prstom.

Kada je, nema tome ni 15 meseci, Marselo Bijelsa otišao iz Lidsa, mogao je to da učini uzdignute glave. Bila je to priča koja nikome nije ostavila gorak ukus u ustima. Imali su Čempionšip, imali su potom i Premijer ligu, imali su mesec-dva-tri kada su svi bili opčinjeni onim što Lids radi, time kako Lids posluje, da je na nekoliko meseci čak i gazda Andrea Radricani izgledao kao dobročinitelj.

Imali su Bijelsu, i njegove momke, napržene da trče i da se takmiče, čak i kada im nije išlo.

Bilo je u danu kada je saopšteno da će novi menadžer biti Sem Olardajs, da, "Debeli Sem", tako idu te prozivke, mnogo pošalica i otvorene sprdnje na društvenim mrežama i mnogo jeda u komentarima, ali sve su promašile poentu, makar kada je šira slika u pitanju.

16.00: (1,15) Mančester Siti (8,00) Lids (16,0)

Možda će Lids Junajted uspeti da se konsoliduje u poslednja četiri kola – premda im raspored ne ide na ruku: Siti u gostima, Njukasl kući, Vest Hem u gostima, Totenhem kući – i ne bi bio prvi put da bivši kratkotrajni i osramoćeni selektor engleske reprezentacije režira neko veliko spasenje, ali to nema nikakve veze sa onim što je Lids postao, posebno glede onoga što je mogao da postane.

Kad za svega godinu i kusur stignete od Marsela Bijelse do Sema Olardajsa, to nije stvar tek panike niti gubljenja niti, to je kontrarevolucija od koje bi se teško oporavio i neki mnogo stabilniji klub od ovog kojeg gazda Andrea Radricani pokušava da se reši.

Italijanu, i to je sasvim očigledno, nije previše stalo do dobrobiti kluba na duže staze, ali je vrlo svestan kolika je razlika u ceni ukoliko su Jorkširci u Premijer ligi, a ne u Čempionšipu.

Sem Olardajs (©Reuters)Sem Olardajs (©Reuters)

Ceh je, sem Havija Grasije, pod čijim je vođstvom Lids i izgledao kao sastav iz sredine druge lige, platio i omraženi sportski direktor Viktor Orta.

Momak čečerave kose, sa bradicom, tako nam je makar bilo prikazano u onoj sjajnoj seriji o Lidsovom usponu pod Bijelsom, bio je najzaslužniji što je Argentinac uopšte pristao da dođe u Englesku, ali je u međuvremenu uleteo u seriju očajnih poteza, sve sa katastrofalnim pojačanjima prošlog leta i odlukom da posle Džesija Marša dovede Havija Grasiju.

I jedan i drugi su dobili izlaznim vratima po turu, ni jedan ni drugi neće nedostajati strastvenim poklonicima sa tribina Eland Rouda, koji i dalje unose transparente posvećene Bijelsi. No oni su – pre svega Orta, naravno – ionako bili samo izvršioci naloga, oni što su naoštrili oruđe kojim je za svega sezonu urušeno sve što je "Ludak" osmislio.

Zato među navijačima ima mnogo onih koji su već digli ruke. Onih koji smatraju da Lidsu treba novo pročišćenje, jednako bolno kao ono koje ih je dočekalo posle nepojamnog razbacivanja Pitera Ridzdejla i Dejvida O'Lirija. Da bi opet trebalo, ako ništa drugo, primeniti Bijelsin recept, okupiti klince koji vole klub i najuriti sve što nije valjalo.

Sem Olardajs, dežurni vatrogasac kojeg se sete samo kada vatra dođe do balčaka, tu je samo oblaporna prepreka, i ako je nešto dobro u obračunu sa idolima – pa bili oni i pravi – dobro, to je što je tek tada moguće okrenuti novi list.

Čak i da Veliki Sem, koji je uvek o sebi mislio bolje nego što su to činili mediji ili obični ljubitelji fudbala, nekako izbori opstanak, teško da će ostati za narednu kampanju; teško i da bi se, makar dok je organizacija kluba takva kakva je sada, Grem Poter ili Brendan Rodžers mogli odlučiti na revitalizaciju svojih zakašljanih karijera baš na Elandr Roudu.

Još teže bi bilo, sve i da Radricani i čitava vrhuška Lidsa prepliva Atlantik i na kolenima stigne do Urugvaja il' Argentine, ubediti Bijelsu da se vrati, sada kada su se svojski potrudili da unište i svaku pomisao na njega.

Ali možda to i nije toliko loše – možda je zapravo ovo, ovaj haos i ovo propadanje i ove sulude odluke, najveća zaostavština Marsela Bijelse u Lidsu, baš kao što je to bilo onih nekoliko godina kada su bili ponosni, glasni i raspevani.

Spomenik će se opet sagraditi, jer lako je slaviti Ludaka, uostalom, ako se rešite budala u svojim redovima.

PREMIJER LIGA - 35. KOLO

Subota

16.00: (3,40) Bornmut (3,50) Čelsi (2,25)

16.00: (1,15) Mančester Siti (8,00) Lids (16,0)

16.00: (1,90) Totenhem (3,50) Kristal Palas (4,10)

16.00: (3,10) Vulverhempton (3,40) Aston Vila (2,45)

18.30: (1,47) Liverpul (4,40) Brentford (6,75)

Nedelja

17.30: (2,50) Njukasl (3,50) Arsenal (2,95)

20.00: (3,60) Vest Hem (3,60) Mančester Junajted (2,15)

Ponedeljak

16.00: (2,70) Fulam (3,35) Lester (2,60)

18.30: (1,37) Brajton (5,20) Everton (10,0)

21.00: (2,15) Notingem Forest (3,35) Sautempton (3,45)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Sem OlardajsPrelazziMarselo Bijelsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara