“Onaj” protiv Čelsija (©Reuters)
“Onaj” protiv Čelsija (©Reuters)

PRELAZZI: Sigurica kao slobodnjak JWP-a

Vreme čitanja: 5min | sre. 15.03.23. | 08:15

Kao nedeljni ručak kod babe, kao crtani film u 19:15, kao cigareta – kažu – posle seksa, ritual koji služi da kaže da će sve biti u redu...

Čini li nam se, ili je to stvarno tako, da se sve prebrzo menja. Nekada su i vesti putovale sporo, nekada si se informisao na dnevniku ili u bajatim novinama, nekada si i serije gledao jednu po jednu, nedelju po nedelju, sem kad je repriza "Vrućeg vetra" pa onda poraniš, naravno.

Sad se samo probudiš jednog jutra i na društvenoj mreži koju koristiš odjednom više nema nikog, jer su sva pametna deca otišla na nešto novo; ili se probudiš a počeo je rat, negde ili negde blizu, i toliko stvari je drugačije da prosto žudiš za nečim oprobanim, za nečim što je uvek isto.

Izabrane vesti

Ali onda dođe subota, negde oko 16 i kusur časova – ili, sticajem okolnosti, sreda uveče, čudni su putevi fudbalskih i televizijskih termina – i neki totalni ludak, pošto samo ludak može da bude toliko neoprezan, napravi faul na oko dvadeset do dvadeset pet metara od gola, ne baš po sredini nego malo iskosa s leve strane kada gledate k stativama, i jedan plavušan vrati planetu u ležište.

Kao nedeljni ručak kod babe, kao crtani film u 19:15, kao cigareta – kažu – posle seksa, ritual koji služi da kaže da će sve biti u redu.

Scenario je uvek isti. Prvo se približi lopti, pa je nežno uzme u ruke. Tapne je – Bosanci bi rekli "pepa" – jednom, pa još jednom, kao da je teniser koji poštuje svoju rutinu inače bi mu nebo palo na glavu. Onda je polako okrene, tako da onaj znak "Nike" bude na vrhu.

Korak unatrag. Još jedan. Još jedan. Još jedan. Četiri ukupno, nikad tri, nikada pet. Četiri, to je prava mera. Sve ostalo bi donelo promašaj i unelo nelagodnost u univerzum.

Džejms Vord Prauz (©Reuters)Džejms Vord Prauz (©Reuters)

Onda trenutak opuštanja, da se namesti kako treba u travi. Pogled ka živom zidu, dok mozak radi hladno, kao računar. Meta je u fokusu, putanja do nje već nacrtana, kratak zalet, udarac desnom nogom, odozdo, gde lopta voli da bude udarena. Dok ona putuje, njegova noga je prati, u nekom trenutku pomislite da će odleteti i ona do mreže.

S druge strane zida, golman skače, ili golman ne skače, svejedno je, jer ovo nije jedna od onih prilika da se kaže "Ulepšao je gol paradom". Taj gol je lep pa je lep, može ovaj u rukavicama da dubi na glavi i svira harmoniku, ne bi ništa promenio.

I tako 17 puta, samo u Premijer ligi. Još jedan, možda večeras, protiv Brentforda, u pokušaju da spase svoj jedini tim u karijeri od ispadanja, još samo jedan i Džejms Vord-Prauz – dosad je svima jasno da je to JWP – dostići će rekord Dejvida Bekama po broju direktnih pogodaka iz slobodnih udaraca.

20.30: (3,10) Sautempton (3,15) Brentford (2,60)

Neko je pomalo dobar u svemu, a neko mnogo dobar samo u nečemu; biće navijača Sautemptona koji u "novom Le Tisjeu" vide istinskog sveca koji će vas ubeđivati da Vord-Prauz može i više nego što pokazuje i da bi, samo da nije toliko lojalan i toliko zaljubljen u ovaj grad, sigurno imao veću karijeru i igrao makar za Totenhem, ako ne i za Mančester Junajted ili Liverpul, kao mnogi sa kojima je delio svlačionicu na stadionu Svete Marije.

Ali i ako nema, ako je čovek jednog trika, "Master of One" – Markuze bi sada nešto o jednoj dimenziji, kapitalizmu i svođenju osobe na svega jednu ili dve korisne funkcije – to ni za zeru ne umanjuje zaostavštinu koju je već napravio JWP, i u Sautemptonu i u Premijer ligi.

KO POSTIŽE POGODAK? MOŽDA VORD-PRAUZ - 5,50!

Onaj isti navijač, naravno, prigrliće ga i zbog lokalnog rivalstva sa Portsmutom, a koje je svojevremeno umelo da oplemeni i najviši rang takmičenja; i ko zna, ako Sautempton nastavi da donosi (makar kratkoročno) loše odluke, možda se brzo sretnu u Čempionšipu ili čak Ligi jedan.

Džejms Vord-Prauz rođen je u Portsmutu, ali je kao klinac – uprkos savetima i preklinjanjima njegove familije, koju listom čine otrovni navijači Pompeja – stigao u petliće suparničkog kluba i tu ostao; sada polako krcka poslednje godine treće decenije i čini se da će, naravno ukoliko Sautempton i dalje bude igrao Premijer ligu, tako biti i do kraja karijere.

Džejms Vord Prauz (©Reuters)Džejms Vord Prauz (©Reuters)

Dotad će, bez sumnje, oboriti sve rekorde, postaviti domaći zadatak nekom drugom specijalisti, naterati profesore fizike da drže predavanja o letu lopte i felševima kao što su nekada morali da rade za Žuninja Pernambukana – to su dve različite tehnike i dva različita kursa, naravno, pa su možda neophodna i dva različita predavača – i usput produžiti legendu o sebi.

Na kraju, možda ga budu, kao što su nekada u šali pričali za našeg Mihu, zvali i iz NFL-a, da i onu drugačiju loptu potkači kako treba.

Uostalom, i njegov je idol i prvi uzor za šutiranje svetski prvak Džoni Vilkinson, a ne bilo ko od kolega.

Ako i ne, o njemu će se i dalje pevati pesme, jer bio je tu i kad je bilo dobro – debitovao je u Premijer ligi u u avgustu 2012! Da uvežemo to s početkom teksta, možete li uopšte da se setite kako je izgledao svet u avgustu 2021? – i sada je tu kada je loše, a pominjaće ga i mnogi koji su, čak i dok je Sautempton patio, držali tog momka u svom Fantazi timu.

Džejms Vord Prauz (©Reuters)Džejms Vord Prauz (©Reuters)

I ostaće još nešto, čak i ako se pojavi neko ko će i Bekama i JWP-a baciti u zasenak: to parče livade na 20-25 metara, malo ulevo kada gledate ka golu, zauvek će se, ili makar dok je loptanja na Ostrvu, zvati "Zemlja Džejmsa Vord-Prauza", i čekati svog narednog podstanara, sa novim ritualima i novim proračunima.

Samo nijedan verovatno neće biti toliko uvežban a spontan, četiri koraka, ni tri ni pet, i nijedan neće biti takva sigurica u ludom i sve luđem svetu, nešto kao nedeljni ručak kod babe, cigareta – kažu – posle seksa i slobodan udarac za JWP-a.

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI MEČEVI 7. I 8. KOLA

Sreda

20.30: (3,10) Sautempton (3,15) Brentford (2,60)

20.30: (1,48) Brajton (4,30) Kristal Palas (8,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Džejms Vord PrauzPrelazziSautemptonPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara