PRELAZZI: Subota u 4 i druge radosti – Welcome back, Premier League

Vreme čitanja: 6min | pet. 09.08.19. | 08:05

Šta su fudbal i život bez drame, a šta je fudbal bez Premijer lige?

Avgust se još drži, termometri su baš ove dane natempirali da eksplodiraju, neka tela se još nisu vratila s osoljavanja donjeg dela leđa, ali neka vas ništa od ovoga ne zavara: leto je gotovo, jesen je na pragu, godina se ubrzano primiče kraju, samo još malo i evo nama zime i novogodišnjih blagdana...

I nema veze, stvarno, baš nema veze, ima nekih drugih radosti.

Izabrane vesti

A biće da je kalendar baš tako natempiran, da zaleči kontinentalne rane svima nama koji smo potrošili svoju dozu odmora: da, možda su dani sve kraći; da, možda će uskoro lišće da prekrije raskopani grad; da, možda smo skcrkali još jedno leto, ali makar nam se vratila Premijer liga.

Subota iza podneva, da se zaleči mamurluk od sinoć i da se razbudite kako treba, pa maratonski program od četiri do šest kada sve može da se promeni u tri poslednja minuta, pa nedelja po podne, rezervisana za derbi koji to nekada uopšte nije, pa ponedeljak uveče, kao savršena odjava vikenda i način da se premosti do narednog – za neke i potencijalno poslednje “vađenje” – a evo, sada i taj petak, šta fali, samo neka se zavrti što pre...

MANČESTER SITI PRVAK PREMIJER LIGE
kvota 1,65

Svaka čast svetlima Lige šampiona, duboki naklon onima koji i dalje uživaju u teranju domaće lopte i prave se da nisu mazohisti, iskreni pozdrav za sve što se i dalje glože oko Partizana i Zvezde i nije im dosadno, ništa loše o ljubiteljima prelaznog roka što misle da sve počinje, ili se završava, 31. avgusta, kada čak i Jevgenij Konopljanka nađe novi klub, pa ni o onima što se uzdaju u Primeru ili prvu i nikada neprežaljenu ljubav, Seriju A; ali mi neki, a ima nas podosta, mi smo ovo čekali, čak i ako ćete pročitati vesti da premijerligaši više nisu najveće trošadžije, čak i ako ćete zakerati da to nije najbolji, pa ni najskuplji fudbal.

Ili, čak, da je prodao dušu đavolu? Ne, on je tog vraga stvorio, odavde je, kao pre stotinu i kusur godina, ponovo sve krenulo. Tačerizam, mardokovština i Skajove fudbalske kamere sahranili su ono plebejsko u fudbalu, poslednji bastioni socijalističkog duha, tribine Old Traforda, Enfilda ili starog Hajberija postali su stubovi korporativne kulture, a miris poštenog radničkog znoja brzo je dao petama vetra kada su zašuštale funte.

Pa i neka je, nemamo vremena da budemo ludisti i vrištimo u okean, opet svako dobro  čuvarima vatre i časti, ljubiteljima onog iskonskog sporta koji još ponegde sme da pomoli svoju glavu, no nama dajte televizor s pogledom na tribinu punu turista, dok god travu ispred njih gaze Gvardiola, Lampard, Klop, Dajš, Poketino, Edi Hau...

I wi-fi da napravimo tim za Fantazi, podrazumeva se...

Nova sezona Premijer lige je jedina stvar koja je lepša kada počne nego kada se čeka. To je knjiga koja tek treba da se napiše, bilo kao “Pohvala ludosti” ili kao enciklopedija Britanika, to je novi spomenar u kojem će se naći šifrirane želje, nade, strahovi i strepnje.

LIVERPUL PRVAK PREMIJER LIGE
kvota 3,20

Premijer liga je čudo jer je svima jasno da nije bilo trke za titulu kao što je bila prošlogodišnja, i nije bilo bajke kao što je bila titula Lestera, i nije bilo finiša kao što je ona kada je Manćini doneo prvi pehar svojim arapskim patronima, i nije bilo lepršave dominacije kao što je bila Konteova prva sezona u Čelsiju, a opet, niko ne bi smeo da stavi pare da svaka sledeća godina neće biti još frapantnija, sa čudesnijim zapletima koje ne bi smislio ni najveći televizijski mag.

U tom romanu što se odvija pred našim očima najlepše rečenice mogu se naći u fusnotama, u klizećem startu Luke Milivojevića ili na meču između Sautemptona i Votforda koji će se, umesto s nulama, završiti četiri-četiri.

Neko će odmah hteti da virne šta je na kraju i da li je Siti po treći put zaredom osvojio titulu, time zacementiravši plavetni deo Mančestera kao najbolji tim prvenstva u našoj eri, ili se jedan crveni tim drznuo da napravi korak više.

Neko drugi će među stranicama tražiti simboliku; nekog trećeg će zanimati samo sadržaj, samo forma i statistika; može i to, za sve su dovoljno široki tepisi od juga do severa, od Bornmuta do Njukasla.

Koliko može Arsenal u drugoj post-vengerovskoj sezoni i da li će nastaviti da živcira sve koji su se, a ima od tada skoro dvadeset leta, zaljubili u njihov “pass and move”? Da li je Junajted zreo za povratak u “top 4” ili će njihovo najsimpatičnije oružje od prošle sezone, Ole Gunar Solskjer, biti ono što će ih neiskustvom kočiti?

Kako će se pokazati Frenki Lampard na nezahvalnom zadatku u Čelsiju? Može li Totenhem da iskorači ili su prethodne dve godine bile vrhunac makar ovog sastava i Poketinovog projekta?

TOTENHEM PRVAK PREMIJER LIGE
Kvota 15,0

Hoće li opet milimetri, koji se pretvaraju u kilometre, a ovi u godine i godine, deliti Siti i Liverpul, jedne blago doterane, druge skoro nepromenjene, ali evropske prvake?

A to je tek prvih šest, gde je drugi, treći ešalon...

Dolazi li vreme da Everton savlada kompleks niže vrednosti i napokon prestane da sa zavišću gleda preko plota? Mora li i Vulverhempton da odboluje sindrom “druge sezone”, koji pogađa fudbalske klubove jednako kao muzičare onaj prokleti “drugi album”, ili će nastaviti da uveseljava neutralce terajući loptu na španski način u sred Engleske? Ima li Vest Hem snage da prekine maštanje o nekom “top 6” i najzad se tamo ustoliči?

Jesu li svi već prozreli Barnli, taj unapređeni Stouk i Bolton naših dana? Mogu li Bornmut i njegova bombona od stadiona opet da budu sunčani lahor s juga i izbace nekog novog mladog Engleza? A kad smo kod tih predela, da li će Sautempton sa Redmondom i Čeom Adamsom i onim Nemcem na klupi da se progura u gornju polovinu? Ima li Troj Dini snage – dobro, to uvek ima, nego je krštenica protiv njega – za još jednu dobru godinu? A drevni Roj Hodžson i njegov Palas? Šta će Lester sa Rodžersom i neuloženim novcem od Megvajera?

Njukasl će patiti zbog teranja Beniteza, zar ne (i ako će)? Aston Vila će se, ili neće, mučiti da ukomponuje sve novajlije ili će Džek Griliš podbaciti, sada kada je najzad sa svojim voljenim klubom, čije je telo i duša i čukununuk, došao tamo gde oboje pripadaju? A drugo dvoje novajlija, zapaljivi Norič i totalno britanski (O'Konel, Mekgoldrik, Džagijelka, ludi Ravel Morison, pa još luđi Bili Šarp!) Šefild Junajted, hoće li odmah natrag? Ili će ih zameniti neko poput Brajtona, kojem svi predviđaju krah?

Koji će prvi menadžer dobiti otkaz? Ko će posle tri kola imati nula postignutih golova?

ČELSI PRVAK PREMIJER LIGE
Kvota 30

I možda i najvažnije, šta će nam doneti VAR? Da li će ubiti neizvesnost, da li će smanjiti radost postignutog gola (kad moraš da čekaš na potvrdu), a posebno onog datog iz ofsajda najvećem rivalu? Hoće li biti jedno duplo više penala, što znači da bi naš Luka mogao da bude na vrhu liste strelaca?

Za neke odgovore čekaćemo tamo do aprila, maja; neki će postati očigledni dok se dani i noći još ne izjednače.

Biće razočaranja, biće momaka za koje dosad nismo ni čuli o kojima će se pisati tekstovi i pevati pesme, biće mnogo onog “znao sam” i “rekao sam ti” i onog “opa”...

I najviše drame, a šta su fudbal i život bez drame, a šta je fudbal bez Premijer lige, a šta je subota bez onih pet-šest vrtoglavih utakmica od 16 časova.

PREMIJER LIGA - 1. KOLO

Petak
21.00: (1,15) Liverpul (8,50) Norič (15,0)

Subota
13.30: (9,50) Vest Hem (6,00) Mančester siti (1,28)
16.00: (2,00) Bornmut (3,45) Šefild junajted (3,80)
16.00: (2,80) Barnli (2,95) Sauthempton (2,80)
16.00: (2,85) Kristal Palas (3,20) Everton (2,55)
16.00: (2,00) Votford (3,40) Brajton (3,90)
18.30: (1,33) Totenhem (5,20) Aston Vila (9,00)

Nedelja
15.00: (2,30) Lester (3,20) Vulverhempton (3,25)
15.00: (4,60) Njukasl (3,60) Arsenal (1,80)
17.30: (2,25) Mančester junajted (3,30) Čelsi (3,25)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Piše: Marko PRELEVIĆ, urednik magazina Nedeljnik i kolumnista MOZZART Sporta
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara