Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Prolazno vreme Zvezdinih pojačanja: Spidija kao da je pojeo Beograd, Mihi su mnogi zaboravili Maksimir zbog Dijega

Vreme čitanja: 5min | sre. 11.11.20. | 08:13

Katai dao deset pogodaka i sedam puta pogađao okvir gola, Kanga može da bude najveća pobeda Dejana Stankovića

Da je Crvena zvezda slavila protiv Omonije, cela dosadašnja sezona mogla bi da se opiše u dva reči „cveće i proleće“. Posle dve i po godine srpski prvak je naleteo na minu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je drugu reprezentativnu pauzu dočekao u vrlo dobrom raspoloženju. Zvezda ima osam bodova prednosti u odnosu na Vojvodinu (devet u odnosu na Partizan), i posle dve uzastopne pobede može otvorenih očiju da sanja još jedno evropsko proleće.

Pokazala je Zvezda i neke manjkavosti, ali kvartet pojačanja, pristiglih ovog leta na Marakanu, podigao je nivo igre tima Dejana Stankovića. Sportski sektor crveno-belih, za razliku od prošlog leta, nije kupovao u velikim količinama. Na to je uticala i finansijska situacija, kao i glomazan igrački kadar. Ali prolazno vreme posle 20 zvaničnih mečeva govori da su odgovorni sa Marakane imali 75 posto uspešnosti. Četvorica novajlija postigla su 23 gola i upisala 14 asistencija. Više nego dobro, s obzirom da je Zvezda ovog leta investirala 250.000 evra na obeštećenja. Toliko je plaćen Srđan Spiridonović, dok su Aleksandar Katai, Gelor Kanga i Dijego Falčineli dobili lepe plate. Ovo je priča o njihovom dosadašnjem učinku.

Izabrane vesti

SRĐAN SPIRIDONOVIĆ (13 utakmica, dva gola, četri asistencije) – Kada se predstavio navijačima Crvene zvezde na predsezonskim mečevima, svi su pomislili da će, u najmanju ruku, biti kadar da u siromašnoj meri ponovi uspeh i učinak Nemanje Radonjića. Srbin iz Beča, sa velikim iskustvom iz Grčke i Poljske, delovao je kao nešto što je crveno-belima trebalo prošle i pretprošle sezone. Bilo je u njegovim ranim, letnjim partijama demonstracije brzine, traženja dubine, karakternog kvaliteta, čak i demonstracije udarca sa obe noge.

Dok je ekipa Dejana Stankovića tražila sebe, popularni Spidi je već bio u piku forme. Za četiri avgustovska dana, krilni fudbaler plaćen Pogonu 250.000 evra, upisao je dva gola i isto toliko asistencija. I – stao. Brzo je izgubio mesto u startnoj postavi, kasnije nije ubedio Stankovića da zaslužuje poverenje pored Bena, Kataija i mladog Gavrića. Malo dobrih momenata, iako je u Zinhajmu propustio veliku priliku da popravi status. Deluje ponekad da u Beogradu ne živi samo profesionalni san, već drugo tinejdžersko doba, jer su mu prvo oduzela životna priča i odrastanje u rasejanju. A za takve je glavni grad Srbije poguban, može da ih proguta brže od svakog pritivničkog beka.

ALEKSANDAR KATAI (19 utakmica, 10 golova, pet asistencija) – Niko nije sporio kvalitete reprezentativca Srbije, ali posle ekscesa njegove supruge Tee na društvenim mrežama u talasu euforije na površinu je izbilo i jedno sasvim racionalno pitanje: hoće li majstor iz Srbobrana imati dovoljno motiva da se ponovo dokazuje u Crvenoj zvezdi, ovog puta sa oreolom velikog pojačanja i nekog od koga navijači očekuju da „pušta kišu“. Odgovor se sam brzo ponudio. Teško je bilo šta napisati o učinku Aleksandra Kataija, osim da je u većini mečeva delovao zrelije i utegnutije nego u prvom mandatu.

Brojne majstorije, driblinzi i školski šutevi su samo nadogradnja učinka momka koji je postao gazda tima. Kada je bilo najteže – Katai je napravio razliku. Postigao je gol u sudaru sa Araratom, iskoristio i penal u večitom derbiju. Kada je bilo potrebno razgaliti navijače, opet je tu bio – Aleksandar Katai. Slalom u sudaru sa Liberecom predstavljaće jedno od omiljenih decenijskih sećanja svima na crveno-beloj strani Topčiderskog brda. Isto kao i slobodnjak u sudaru sa Gentom... Stigao je već do deset golova u svim takmičenjima, učinak je mogao da mu bude na ivici brutalnog. Čak sedam puta je u 19 zvaničnih mečeva Katai pogađao okvir gola. Sluti da će postati jedan od najboljih poteza aktuelne upravljačke garniture Crvene zvezde.

GELOR KANGA (14 utakmica, tri gola, četiri asistencije) – Kada dovodite igrača, ne birate samo njegove kvalitete, nego „ful program“ karaktera i potencijala. Reprezentativac Gabona je bio toliko neodoljiv i inspirativan u velikim mečevima tokom prvog mandata, da su ljudi iz sportskog sektora Crvene zvezde pristali da iz neposredne blizine gledaju njegovu razuzdanost i bubice tako svojstvene afričkim igračima. Sportski direktor Sparte Tomaš Rosicki to nije hteo. Priča se o Stankovićevoj hrabrosti da u arenu velikih očekivanja pusti mlade igrače, ofanzivnoj igri, ali bi Gelor Kanga mogao vrlo lako da postane najveća pobeda mladog stručnjaka na klupi srpskog šampiona.

I kada je Kanga ispaljivao nepotrebne i vrlo iritantne rafale ka golu Omonije, Dejan Stanković se trudio da biranim rečima „zaliva“ mentalitet iskusnog veziste. Znao je - a i dalje valjda zna - da uklopiti takvog igrača u bilo kakav sistem nije nikakav instant projekat ili fudbalski sprint, već – maraton. Ono najbolje od Kange videli smo u sudaru sa Gentom, kada je pre i posle gola delovao vrlo racionalno. Prenosnim loptama je razigrao ostatak veznog reda. Nije bilo individualizma, ni u tragovima. Čak je Gelor Kanga dao doprinos u defanzivi. Zbog virusa korona propustio je nekoliko bitnih utakmica, poput večitog derbija i gostovanja Hofenhajmu. Ali je Dejan Stanković izveo Kangu na auto-put korisnosti i slave. Samo da Gabonac ne skrene.

DIJEGO FALČINELI (12 utakmica, osam golova, jedna asistencija) – Toliko su opekotina naneli Van la Para, Žander i Kanjas, da bi navijači Crvene zvezde sredinom leta duvali i u Antoana Grizmana da se pojavila mogućnost da dođe u Beograd. A kamoli u iskusnog napadača, koji je sa 28 godina prošle sezone postigao samo tri gola u Seriji B. Italija je odbacila Dijega, ali Dijego nije želeo da odbaci mogućnost da se ponovo fudbalski rodi. Došao je u Ljutice Bogdana posle neuspešnih pregovora sa Panatinaikosom oko Frederika Makede, kao kumovski poklon Siniše Mihajlovića mlađem kolegi. Početak je bio paklen, uz promašeni jedanesterac u Nikoziji i ne baš upečatljivu partiju u produžecima. Nastavak je, međutim, bio sjajan.

Mnogo puta smo napisali da igrač Bolonje na pozajmici u Crvenoj zvezdi predstavlja personifikaciju timskog i školovanog napadača, čiji kvalitet nije samo uokviren statističkim podacima. Iskrvario je na pojedinim mečevima, posebno protiv Genta, ne bi li se kolege iz veznog reda i odbrane osećale komotno. Ponekad je zadivljujuće gledati kako suparničkim štoperima diše za vrat i kako preciznim kretanjim ostavlja više prostora Kataiju. Posebna tema su golovi glavom i dobijeni vezdušni dueli. Imao je nekoliko promašenih zicera, ali ima navijača Crvene zvezde koji su oprostili Siniši Mihajloviću nakaradnu postavu sa Maksimira samo zbog toga što je poslao u Beograd Dijega Falčinelija. Izjednačio učinak Ričmonda Boaćija iz premijernog mandata, kada je na prvih 12 mečeva postigao osam golova. Deluje da će Crvena zvezda otkupiti ugovor od Bolonje za 1.000.000 evra, ujedno Falčinelija nagraditi adekvatnom zamenom. 

Teško je pričati na taj način, ali sve ukazuje da bi Crvena zvezda prošla Omoniju da je Dejan Stanković imao na raspolaganju Falčinelija sedam dana ranije.


tagovi

Aleksandar KataiDijego FalćineliSrđan SpiridonovićGelor KangaDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara