Foto: AFP
Foto: AFP

Provincija uzvraća udarac: Žuta oluja preti da prekine četvorogodišnju dominaciju Persepolisa

Vreme čitanja: 2min | pon. 05.04.21. | 10:48

Iran 1: Sepahan, prvi provincijski klub šampion tamošnjeg prvenstva, u seriji je od pet pobeda; u slučaju trijumfa nad Saipom preuzeće lidersku poziciju pred poslednju trećinu šampionata

U prethodne četiri sezone titula prvaka u iranskom fudbalu završavala bi u glavnom gradu Teheranu, u vitrinama istog kluba – Persepolisa. Najtrofejniji klub u istoriji tamošnjeg fudbala sa 13 šampionskih naslova, svaku od poslednje četiri titule osvojio je poprilično ubedljivo, ali bi njegova četvorogodišnja dominacija, inače najduža u istoriji iranskog fudbala, mogla da se prekine na kraju sezone.

Jer prvenstvo u Persijskoj Gulf Pro ligi ozbiljno se zakuvalo ove godine. A dominaciju popularne Crvene armije mogao bi da prekine Sepahan, isti klub od kojeg je Persepolis 2016. godine preuzeo tron na kojem sedi i dan-danas. Buntovnik u Iranu. Prvi provincijski klub koji se domogao trona u tamošnjeg fudbalu i pokvario planove dvema najuspešnijim ekipama – Persepolisu i Esteglala. I to 32 godine pošto su se isključivo timovi iz Teherana smenjivali na vrhu.

Izabrane vesti

Sepahan će se i ove sezone do samog kraja voditi uzbudljivu trku sa Persepolisom i Esteglalom. No, sa koje pozicije će ući u poslednju trećinu prvenstva odrediće učinak na gostovanju Saipi, u poslednjem meču 19. kola (14.00).

14.00: (4,10) Saipa (3,05) Sepahan (1,95)

Oba rivala u šampionskoj trci u aktuelnoj rundi ispustila su bodove. Esteglal je kod kuće odigrao bez golova sa Pajkanom, dok je Persepolis dva boda ostavio na gostovanju Šar Kudrou, te bi u slučaju trijumfa Sepahan preuzeo lidersku poziciju i izdvojio se sa dva boda prednosti u odnosu na Crvenu armiju.

Kako joj i nadimak kaže, Žuta oluja u poslednje vreme nosi sve pred sobom. U prethodnih pet prvenstvenih mečeva osvojila je maksimalnih 15 bodova uz gol-razliku 14:2, i trenutno je tim sa najboljom formom u šampionatu. Današnji domaćin s druge strane iz kola u kolo tone sve dublje. Poslednji trijumf Saipa je upisala pre sedam rundi, a od tada je osvojila samo dva boda, koliko je i golova postigla u tom periodu.

Pobedu nad Sepahanom nema na prethodnih deset međusobnih susreta, mada je na poslednja tri uspela da mu otkine po bod.

IRAN 1 - 19. KOLO

Ponedeljak

13.30: (1,60) Gol Gohar (3,35) Mašin Sazi (6,25)

14.00: (4,10) Saipa (3,05) Sepahan (1,95)



tagovi

Iran 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara