Ko će do pehara? (©Reuters)
Ko će do pehara? (©Reuters)

Prštaće i u LE: Liverpul srećan, građanski rat u Italiji, Bajer na premijerligaškom testu

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.03.24. | 13:12

Biće vrelo i u sudaru Benfike i Marselja

Najbolji su u Ligi šampiona, ali ovog puta drhte kolena i od pogleda na parova četvrtfinala Lige Evrope, jer niko ovde nije zalutao u borbi za jedan od tri kontinentalna pehara, a neke od ovih utakmica, barem ako gledamo po tradiciji, komotno bi mogle da se igraju i u završnici elitnog takmičenja.

Elem...

Izabrane vesti

ČETVRTFINALE LIGE EVROPE

Milan – Roma

Liverpul – Atalanta

Bajer Leverkuzen – Vest Hem

Benfika – Olimpik Marselj

POLUFINALE

Benfika/Olimpik Marselj - Liverpul/Atalanta

Milan/Roma - Bajer Leverkuzen/Vest Hem

Prvi utisak je da je najveći favorit za tron, govorimo o Liverpulu naravno, prošao prilično dobro, jer će odmeriti snage sa Atalantom, koja je trenutno tek šesta na tabeli Serije A, ipak značajno slabijeg prvenstva od Premijer lige. Igrali su već u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2020/2021, Atalanta je u Bergamu slavila sa 2:0, ali je na Enfildu doživela debakl od 0:5. Ako ništa drugo, čini nam se da ovde neće manjkati golova, ali ne sumnjamo da će Jirgen Klop u oproštajnoj sezoni pokušati da Liverpulu posle tri decenije čekane Premijer Lige, a zatim i Lige šampiona obezbedi još jednu slavljeničku paradu. Atalanta neće na teren sa belom zastavom, ali čini se da joj je ovo ipak preveliki zalogaj.

Italijani u stvari mogu da budu najnezadovoljniji žrebom, jer em što je Atalanta izvukla najtežeg protivnika već su u četvrtfinalu spojeni Roma i Milan, pa je sasvim verovatno da će ostati sa samo jednim predstavnikom u polufinalu, iako su sada imali tri. Ovde su Rosoneri naravno favoriti, ne samo zbog toga što bolje igraju u prvenstvu, no što im i Roma leži, pa od nje nisu izgubili na poslednjih 11 međusobnih sudara u Italiji. Čak osam su dobili. Mada Vučica sa Danijeleom De Rosijem na klupi izgleda sasvim drugačije. Pitajte samo Brajton kome su strpali četiri komada.

Bajer Leverkuzen, jedini neporaženi tim u Evropi ove sezone, biće stavljen na ozbiljan premijerligaški test, pošto je izvukao Vest Hem. Jeste da su Čekićari sedmi na tabeli engleskog šampionata, ali moraće i Nemci mnogo bolje nego u osmini finala protiv Karabaga, kada su se dva puta provlačili posle dva gola zaostatka. Uostalom, Vest Hem je sa onih 5:0 protiv Frajburga u osmini finala poslao Bajeru sasvim jasno upozorenje.

Na kraju, Benfika protiv Olimpika iz Marselja, dva stara evropska plemića i dve ozbiljne navijačke grupe. Fudbalskim fanaticima fokusiranim isključivo na "lige petice" svakako najmanje atraktivan par, ali onima koji prate "ultras" kulturu više nego interesantan.

Prve utakmice igraće se 11. aprila, a revanši su zakazani za 18. istog meseca. Polufinalni mečevi igraće se 2. i 9. maja. Finale je zakazano za 22. maj, a igraće se na Aviva stadionu u Dablinu.

Za sve one koji se nadaju peharu u drugom po snazi evropskom takmičenju: sreća pa ovaj put nema Španaca, jer oni su osvojili sedam od poslednjih 10 pehara Lige Evrope, odnosno devet od 14 otkako se takmičenje igra pod ovim imenom. Čak pet je završilo u trofejnoj vitrini Sevilje, tri u Atletikovoj, jedan je u vlasništvu Viljareala, dok su se između njih “ušunjali“ Porto, dva puta Čelsi, pa Mančester junajted i Ajntraht Frankfurt.

Što će reći da je sigurno samo da ćemo dobiti novog laureata, bar ako ne računamo pehare osvojene u eri “Kupa UEFA“. Benfika, Liverpul, Roma, već su dolazili do poslednjeg stepenika, ali dalje nisu mogli.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara