Luk de Jong (©Reuters)
Luk de Jong (©Reuters)

PSV na 6/6; Luk de Jong najbolji strelac Eredivizije u 21. veku

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.09.23. | 20:39

Napadač Filipsovaca prestigao Huntelara

Doživeli su fudbaleri PSV Ajnhdovena debakl na startu Lige šampiona pošto ih je Arsenal savladao 4:0, a moglo je biti i više, ali su sa dve ubedljive pobede na domaćoj sceni brzo zalečili evropske rane. Izabranici Petera Boša prvo su za vikend savladali Almere 4:0 u gostima, a ove srede su pred svojim navijačima rutinski odradili posao protiv Go Ahed Iglsa - 3:0 (1:0). Pitanje pobednika bilo je rešeno za manje od sat vremena, golovima Luka de Jonga u 21. i 53, a Gusa Tila u 49. minutu.

Ovom pobedom Filipsovci su zadržali maksimalan učinak u Erediviziji i sada imaju 18 bodova, tri više od AZ Alkmara, doduše uz meč više, dok trećeplasirani Fajenord posle takođe šest odigranih utakmica, zaostaje četiri boda.

Izabrane vesti

Pored pobede, u Ajndhovenu će se večeras slaviti još jedan podatak: Luk de Jong je postao najbolji strelac holandskog prvenstva u 21. veku!

Oba puta pogodio je glavom, na asistencije Džordana Tezea; prvi gol bio mu je 154, koliko ih je dao i Klas Jan Huntelar igrajući sa Herenven i Ajakas, a drugim se osamio na čelu liste golgetera, među kojima je na visokom četvrtom mestu naš Dušan Tadić sa 119 pogodaka. Treći je Dirk Kajt sa 134, a u Top 5 je i nekadašnji napadač Tventea Blez Enkufo sa 114.

Gledajući večnu listu holandskog fudbala, aktuelni špic PSV-a je, ipak, tek na osmom mestu. Na prvom je, sa fantastičnih 248 golova, Rud Gels, koji je pogađao igrajući za sedam klubova (Telstar, Fajenord, Go Ahed Igls, Ajaks, Sparta Roterdam, PSV i NAC Breda).

Priliku da poboljša učinak 33-godišnji De Jong imaće već za tri dana protiv Volendama, ponovo u Ajndhovenu, gde će PSV igrati i 3. oktobra sa Seviljom u drugom kolu Lige šampiona.

EREDIVIZIJA - 3. KOLO (ZAOSTALA UTAKMICA)

Sreda

PSV Ajndhoven - Go Ahed Igls 3:0 (1:0)

/De Jong 21, 53, Til 49/

Tvente - Vitese 1:0 (1:0)

/Steijn 39/



tagovi

PSV AjndhovenHolandija 1Luk de JongEredivizija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara