Veliko slavlje Azura ©Reuters
Veliko slavlje Azura ©Reuters

Puca, sija, Italija! Sad će biti šteta ako ne budu prvaci Evrope

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.07.21. | 22:53

Azuri eliminisali Belgiju u četvrtfinalu Evropskog prvenstva - 2:1

Prvo ih niko nije uzimao za ozbiljno, pre početka turnira su ih stavljali u drugi red favorita, posle grupne faze su najavili da bi mogli da budu neugodan protivnik u nokaut fazi, a nakon večerašnje partije možemo da zaključimo da će biti prava šteta, ali i iznenađenje ukoliko se 11. jula ne budu popeli na krov Evrope. Italija je do sada uveseljavala ljubitelje fudbala, a večeras je pokazala da ima kvalitet za veliki rezultat, pošto je u direktnom obračunu za plasman u polufinale savladala jednog od najvećih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva, selekciju Belgije - 2:1 (2:1).

Azuri su odigrali neverovatno prvo poluvreme, vodili sa 2:0 golovima Nikola Barele i Lorenca Insinjea, ali se Belgija vratila u poslednjim trenucima prvog dela igre, smanjila rezultat preko Romelua Lukakua sa penala i potom žestoko napadala završnoj fazi utakmice. Ipak, selekcija Roberta Mančinija je uspešno odbranila minimalnu zalihu i zakazala okršaj sa Španijom, gde će posle svega viđenog biti favorit za plasman u finale, bez obzira što su u 79. minutu ostali bez Leonarda Spinacole, koji je očigledno završio šampionat, s obzirom da je u suzama iznet sa terena.

Izabrane vesti

Onim iskrenim fudbalskim romanticima sada već spektakularno deluje mogućnost da 11. jula na Vembliju bude viđen pravi fudbalski klasik između Engleske i Italije, ali do tada obe selekcije treba da naprave još po jedan veliki korak.

Mančini je i ovoga puta bolje spremio ekupu od kolege sa suprotne strane. Italijani su Belgijance žestoko napali od starta, uveliki su meč u žestok ritam, pa se selekcija Roberta Martineza nije najbolje snašla, iako je dva puta ozbiljno odgovorila preko De Brujnea i Lukakua. Ipak, Azuri su bili ti koji su ozbiljnije napadali, više želeli, dominirali...

©Reuters©Reuters

Prva eksplozija među navijačima Italije na Alijanc Areni u Minhenu dogodila se već u 13. minutu, kada je Leonardo Bonuči poslao loptu u mrežu Tiba Kurtoe, ali je taj pogodak ipak bio poništen zbog ofsajda. Taj trenutak nije obeshrabrio Mančinijev tim, već je potpuno oduzeo samopouzdanje Belgijancima. Italijani su još žešće napali, a poveli su u 31. minutu posle sjajne snalažljivosti Barele. Lukavi vezista Intera je iskoristio trenutak posle pada Imobilea u kaznenom prostoru, preuzeo je loptu, provukao se između trojice protivničkih defanzivaca i pogodio donji desni ugao gola Crvenih đavola.

Taj gol je otvorio mnogo prostora između linija u Belgijskoj defanzivi, otvarale su se brojne prilike za kontranapade Azura, a jednu takvu na najbolji mogući način krunisao je Lorenco Insinje. Sjajni as Napolija je prošao dobrih 30 metara sa loptom u nogama, a onda sa nekih dvadesetak metara udaljenosti poslao perfektno precizan udarac u Kurtoinu mrežu.

Ipak, da ne bude sve baš tako idilično za sastav Roberta Mančinija potrudio se Đovani di Lorenco. Desni bek Napolija je u nadoknadi prvog poluvremena izgubio korak sa nezaustavljivim Žeremijem Dokuom, a onda ga je bespotrebno odgurnuo rukom na praktično na visini gol-linije, pa je sudija Slavko Vinčić pokazao na belu tačku. Lukaku je bio nepogrešiv, pa smo iznenada dobili dramu u Minhenu.

Italija je čak i na startu drugog poluvremena bila agilnija, ali kako se meč bližio završnom kvartalu Martinezova selekcija je postajala sve opasnija. Spinacola je zaustavio opasan pokušaj Lukakua u 60. minutu. Potom je u 69. minutu pripretio Insinje, ali je već u narednom napadu viđena možda i najbolja prilika za Belgiju u drugom poluvremenu. Šadli je probio i centrirao sa leve strane, lopta je zakačila jednog od italijanskih igrača i preletela Lukakua, a onda pala iza leđa Torganu Azaru, koji je pokušao petom, ali nije uspeo da je ubaci u mrežu. U finišu meča je ozbilno pripretio i neumorni Doku, dok je poslednji pokušaj imao De Brujne iz slobodnog udaraca u 89. minutu, ali od toga takođe nije bilo ništa.

Italija i Španija se sastaju 6. jula na Vembliju od 21.00.

BELGIJA - ITALIJA 1:2 (1:2)

Stadion: Alijanc Arena (Minhen)

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Vermalen, Vertongen - Menije (od 70. Šadli, od 73. Prat), Vitsel, Tilemans (od 70. Mertens), T. Azar - De Brujne, Lukaku, Doku.

ITALIJA (4-3-3): Donaruma - Di Lorenco, Bonuči, Kjelini, Spinacola (od 79. Emerson) - Barela, Žoržinjo, Verati (od 74. Kristante) - Kjeza (od 91. Toloi), Imobile (od 74. Beloti), Insinje (od 79. Berardi).


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara