Gradski stadion u Subotici (©Starsport)
Gradski stadion u Subotici (©Starsport)

Ravna linija u Bačkoj: Spartak nije ostvario cilj, ali je dobio Kolinsa i Dulića

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.05.24. | 13:37

Osvrt na sezonu Subotičana u kojoj nisu ispunili zacrtano, ali ni previše brinuli za opstanak među najboljima

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Subotice/

Konačno je došao trenutak koji su verovatno svi u Subotici čekali: kraj sezone u Mozzart Bet Superligi. Tri šefa struke, promene kapitena, oscilacije u formi, ali i otkriće novih talenata i pobede na iskustvo starih superligaških igrača obeležili su turbulentnu sezonu Spartaka. Iako prvobitno postavljeni cilj - plasman u plej-of, nije ispunjen, status superligaša sačuvan je bez većih problema (deseto mesto) što svakako ublažava situaciju na severu države.

Izabrane vesti

Počelo je sa legendom ruskog fudbala Aleksandrom Keržakovim, koji je kreirao ultimativno defanzivni Spartak. Uprkos tome, pokazali su Plavi golubovi zube u nekoliko navrata i pobeđivali velike komšijske rivale Vojvodinu (2:0) i TSC (2:0). Međutim, izgleda da njegovim izabranicima takav stil igre nije odgovarao, te je usledio period poraza koji su doveli do odlaska Rusa sa klupe plavo-belih.

Umesto njega, angažovan je Nenad Lalatović. Od bivšeg trenera velikog broja domaćih klubova se mnogo očekivalo, verovali su u Subotici da će preporoditi Spartak i povesti ga u gornji deo tabele, ali nakon zimske pauze i uvodnih mečeva drugog dela sezone postalo je jasno da je taj cilj teško ostvariv. Posle poraza od Radničkog iz Niša na domaćem terenu (1:2) Subotičani su i zvanično ispali iz trke za plej-of.

U vrlo delikatnoj situaciji za klub na mesto šefa stručnog štaba nakon decenije vratio se nekadašnji fudbaler i pomoćni trener Miloš Kruščić, koji je uspeo da za kratak vremenski period podigne ekipu i završi pred njim postavljeni zadatak - siguran i brz opstanak među najboljima u zemlji.

Od momenta kada su ostali bez šansi za mesto u plej-ofu. na severu Srbije su ovu sezonu proglasili neuspešnom. Novi trener doveden je ne samo kako bi privremeno pomogao klubu, već pre svega kao nosilac novog projekta Spartaka za narednu sezonu. Kako je to najavio predsednik kluba, Nikola Simović, pred timom je potpuna rekonstrukcija.

Ekipu su već napustila tri fudbalera: štoper Ilija Martinović, koji je uprkos mestu u startnoj postavi koje je imao kod Nenada Lalatovića, tu ulogu izgubio kod Kruščića, te tandem momaka iz Tanzanije, Abraham Moris i Alfons Mbula, koji su sezonu za nama proverili na pozajmici u RFK Novom Sadu, ali nisu uspeli da se nametnu.

Što se tiče ostanaka, jedan od najboljih igrača ekipe, iskusni Vojo Ubiparip, produžio je ugovor na još godinu dana pa će narednog leta započeti 19. sezonu u plavom dresu.

Većina fudbalera ima važeće ugovore do kraja prolećnog dela naredne sezone, a neki i duže, poput Ilije Babića, Marka Kerkeza, Kolinsa, Đurasovića... dok veliki znak pitanja stoji kada je reč o sudbini Ognjena Mudrinskog, Nemanje Ćalasana i Dejana Kerkeza u Spartaku.

Nakon velikog povratka u Srbiju, Mudrinski se iz kola u kolo vraćao u formu, ali mu je zaista nedostajalo sportske sreće da svoj učinak od samo dva pogotka učini većim. On je potpisao ugovor na jednu sezonu, uz opciju produžetka na još jednu i sasvim je moguće da ukoliko ne bude ponuda iz inostranstva iskusni napadač ostane u Subotici. Sa druge strane, Ćalasan je u Suboticu došao iznenada, nakon što je iz Portugala pojačao Čukarički gde se zadržao svega par kola. Kao neko ko je bio stub Spartakove odbrane u vreme kada su igrali kvalifikacije za Ligu Evrope, Ćalasan se brzo adaptirao i na nekoliko utakmica nosio kapitensku traku. Baš kao i u slučaju Mudrinskog, njegov ugovor ističe ali postoji opcija produžetka na još jednu sezonu.

Neizvesno je i po pitanju statusa Dejana Kerkeza, imajući u vidu povredu koja ga je sklonila sa terena sredinom sezone i malu minutažu koju je imao u nastavku.

Kao potencijalna unosna prodaja plavo-belih svojim odličnim izdanjima u Spartaku istakao se Andrej Todoroski, za koga će sigurno postojati interesovanje čim se fudbalska "pijaca" otvori. Pored njega klupsko dete i standardni veznjak Aleksa Đurasović mogao bi karijeru da nastavi u inostranstvu, budući da su za njega već stizale ponude tokom zimskog prelaznog roka. Iako je na nekoliko utakmica zbog njegovih kiksova Spartak imao mnogo problema, golman Aleksandar Vulić u više situacija bio je heroj svog tima, pa i njegova prodaja ne bi bila iznenađenje.

Da je ova sezona, ipak, donela nešto dobro po Spartak, pokazuju nam dva mlada i pre svega perspektivna fudbalera. Atule Kolins, nigerijski internacionalac, svoj prvi nastup zabeležio je protiv Partizana u tesnom porazu sa 0:1. Od tada se brzonogi napadač na terenu našao u još devet utakmica, a jednom je bio strelac - protiv Javora u pobedi sa 1:0. Kolins je uglavnom ulazio sa klupe, s obzirom na to da je prošao kroz Spartakovu omladinsku školu, sigurno je a će u Subotici na njega računati i za sledeću sezonu.

Pored njega perspektivna budućnost predviđa se i mladom golmanu Marin Dulić, koji je vatreno krštenje imao u duelu sa Radnikom, kada se našao među stativama i uspešno odradio svoj posao - bez primljenog gola.

Kada se na spisak fudbalera o čijoj budućnosti u klubu bi se moglo pričati dodaju i Tomović, Stanojev i Babić..., jasno je da je još prerano zadirati u kostur ekipe. Vremena do 19. jula i nove sezone ima sasvim dovoljno da Subotičani oforme ekipu sposobnu za bolje rezultate nego u minuloj.

PIŠE: Oliver Nagel


tagovi

Spartak SuboticaMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara