Razmere ekonomske tragedije: Barsa prodaje imovinu i povećava ponudu za Levandovskog

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.06.22. | 12:16

Na današnjoj Skupštini članovi treba da aminuju ovakvu odluku uprave...

Danas je važan dan za Roberta Levandovskog (33) i njegov potencijalni transfer u Barselonu o kom se toliko govori poslednjih dana. Naime, katalonski klub zakazao je još jedno u nizu skupštinskih zasedanja na kome članovi kluba (njih 4.478) treba da odluče o krucijalnim odlukama vezanim za finansijsku stabilizaciju.

Znao je dobro Đoan Laporta u šta se upušta kada je u martu prošle godine preuzimao totalno urušeni klub od Đozepa Marije Bartomeua, ali teško da je mogao da bude detaljno upućen u prave razmere ekonomske tragedije koja je zadesila velikana sa Kamp Noua.

Izabrane vesti

A one su Barsu dovele do tog stanja da njeni članovi danas treba da verifikuju odluku uprave da proda 49,9 odsto Službe za upravljanje brendom Barselone (Barça Licensing and Merchandising), odnosno da jednom ili većem broju investitora prepusti 25 odsto prihoda od budućih TV prava što je sleduju od La lige.

Barselona će na ovaj način steći trenutnu korist - očekuje se da će u klub ući i do 250.000.000 evra - međutim gledajući dugoročno radi se o veoma lošem potezu koji će klub u budućnosti ostaviti bez ozbiljnog i garantovanog priliva novca, što će reći da se ipak radi o potezu očajnika.

Plastično objašnjeno, ukoliko proda 49,9 odsto uticaja u BLM-u, Barselona će ubuduće dobijati samo polovinu novca od svih marketiških akcija širom planete u kojima se pojavljuju njeno ime i grb.

Do pojave pandemije Katalonci su se sasvim pristojno napajali sa ovog izvora, inkasiravši oko 65.000.000 evra na godišnjem nivou.

Ukoliko ideja uprave na čelu sa Laportom bude realizovana to bi trebalo da znači ogroman korak ka realizaciji transfera Roberta Levandovskog, jer prema informacijama iz Nemačke Barsa će istog momenta pojačati ponudu na preko 40.000.000 evra, a to bi trebalo da znači i konačno smekšavanje Bajerna.

Podsetimo, Barsa ima blizu MILIJARDU I PO evra duga i kako je grubo objasnio prvi čovek La lige Havijer Tebas na svakih 100 zarađenih moći će da potroši oko 33 miliona na nove investicije.


tagovi

Robert LevandovskiĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara