ICFC 'češlja' sporne knjige Pari Sen Žermena, sme li neko da udari na Arape?

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.06.22. | 09:57

Male su šanse da će to učiniti UEFA...

Da li su reagovali po hitnom postupku i na osnovu tužbe koja je stigla od Havijera Tebasa (La liga) ili je u pitanju redovna procedura manje je bitno, tek - francuski L'Ekip jutros javlja da su računi Pari Sen Žermena pod detaljnim monitoringom Uefe.

List navodi da je PSŽ "morao da odgovori na zahtev za informacije o protoku novca na svojim računima" Uefinom telu zaduženom za finansijsku kontrolu klubova (ICFC). Ovo ne znači da je protiv šampiona Francuske pokrenut bilo kakav postupak. Tek kada bude izvršena provera podataka biće odlučeno da li ima elemenata za pravnu reakciju Evropske kuće fudbala.

Izabrane vesti

Podsetimo, španska La liga juče je na sva zvona objavila kako kreće u borbu protiv silnih nepravilnosti koje su, prema njihovom mišljenju, odlika poslovanja Pari Sen Žermena i Mančester Sitija duži niz godina.

Konkretan povod jesu obnova ugovora Parižana sa Kilijanom Mbapeom, odnosno kupovina Erlinga Halanda od strane Građana.

Podsetimo, Havijer Tebas je prethodnih dana puno govorio o gubicima s kojima posluje PSŽ, kako je sezonu 2020/21. završio s minusom od 224.300.000 evra, a da iz još ranijeg perioda vuče deficit od preko 300.000.000...

"I onda odjednom produže ugovor sa Mbapeom pod takvim uslovima?! Smejurija! Ne postoji drugo objašnjenje osim da varaju", bez okolišanja je pričao prvi čovek La lige.

„Što se Sitija tiče, pokojni Mino Rajola je bio vrlo jasan koliko Erling Haland košta i kakve su tu provizije u pitanju. Uradili su nešto. Ne znamo šta, ali nešto su smućkali, jer je za transfer Halanda traženo mnogo više od 60.000.000 evra koliko je Siti prijavio“.

U zvaničnom dopisu upućenom i Uefi i sudovima širom Evroe La liga je bila nešto blaža:

"Neregularno finansiranje PSŽ-a i Mančester Sitija sprovodi se kroz direktne injekcije novca ili kroz sponzorske i druge ugovore koji apsolutno ne odgovaraju tržišnim uslovima, ili nemaju nikakvog ekonomskog smisla. Takva praksa menja ekosistem fudbala i ugrožava njegovu održivost. To šteti svim klubovima i služi samo za veštačko naduvavanje tržišta s novcem koji se ne generiše u samom fudbalu".

Bez obzira na ovu akciju La lige malo ko veruje da će UEFA bilo šta učiniti po ovom pitanju. Javna je tajna da iza Tebasovih reči stoji ono što misli Florentino Perez, a dobro je poznato u kakvim su odnosima Čeferin i Perez nakon pokušaja puča i stvaranja Evrolige.

S druge strane, Naser Al Kelaifi bio je zlata vredan saveznik glavešina iz Niona u kriznim danima, baš kao i svi engleski klubovi.

Možda nada leži u evropskim sudovima?

Sme li uopšte neko da udari na arapski kapital?


tagovi

Havijer TebasUEFA

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara