Real zatvorio finansijsku konstrukciju: Za Novi Bernabeu pozajmljeno ukupno 1.175.000.000 evra!

Vreme čitanja: 2min | sre. 01.11.23. | 10:47

Budžet za tekuću sezonu blizu milijardu evra...

Više puta smo imali priliku da čujemo kako renoviranje stadiona košta mnogo više od izgradnje novog. Jedan od takvih primera jeste Štutgartov Nekar, gde je u toku rekonstrukcija samo jedne tribine po ceni od 130.000.000 evra, a u sklopu priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj dogodine.

Mnogo?

Izabrane vesti

Čini vam se. U poređenju sa onim što Real Madrid ulaže u svoj Novi Santijago Bernabeu, to je prava sića. Otkako je krenulo renoviranje na Šamartenu, govori se o sumama koje rastu iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec. E sad, čini se da je konačno došlo vreme da se crta podvuče.

Čelnici Kraljevskog kluba 11. novembra treba članovima Odbora da podnesu račune za čitavu prošlu sezonu, odnosno projekcije za tekuću, pa između ostalog i da zatraže odobrenje za treću tranšu kredita kako bi se rekonstrukcija stadiona napokon privela kraju.

Podsetimo, za prvu fazu radova, koja se u najvećoj meri ticala infrastrukture za pokrivanje čitavog objekta, podignut je kredit od 575.000.000 evra. Drugi korak predstavljao je pripreme za instalaciju takzovanog hipogeuma, iliti 'staklenika', u koji se trava unosi posle svake utakmice i koji omogućava da prostor što pokriva sam teren ima druga upotrebna svojstva, osim fudbala. Kredit za drugu fazu iznosio je je 225.000.000 evra. Treći zajam koji će Real Madrid tražiti od banaka trebalo bi da posluži za finiširanje radova - adaptacija, parking mesta, uređenje enterijera... Kako navodi Marka, Madriđani će se ovoga puta zadužiti za dodatnih 375.000.000 evra, sa 4,7 odsto kamate na godišnjem nivou i rokom otplate od pune tri decenije.

Ne računajući pomenute kamate - pod uslovom da ne bude novih troškova - Real Madrid će renoviranje Santijago Bernabeua koštati neverovatnih 1.175.000.000 evra!

Madridski list još navodi kako su Kraljevići već potpisali prvi ugovor što se tiče 'eksploatacije novog objekta' zahvaljujući kom će u narednom, 20-godišnjem periodu, inkasirati 360.000.000 evra. Ali to je tek početak. Klub je odavno napravio plan otplate kompletne pozajmljene sume isključivo od prihoda koje će stadion doneti od alternativnih namena.

Na predstojećem sastanku uprava će obelodaniti da je budžet za tekuću sezonu 939.500.000 evra, odnosno da su ženski fudbalski klub i košarkaši nastavili da prave gubitke.

KK Real Madrid za proteklu fiskalnu godinu napravio je čist minus od 27.000.000 evra.


tagovi

santijago bernabeu

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara